17 Eylül 2018 Pazartesi

TARÇIN ÇAYININ FAYDALARI

TARÇIN ÇAYININ FAYDALARIÖzellikle kış aylarında tüketilmek dolan tarçının faydaları tüketmek istediğiniz bitki çayları arasında tercih edilmesini sağlamaktadır. Çok sayıda farklı faydasının bulunması Özellikle toz halinde kullanılan tarçının yanı sıra çayının da tüketilmesini sağlamaktadır. Ağaç kabuğundan elde edilmekte olan tarçın toz haline getirildiğinde tatlılarda veya içilen sıcak içeceklerin üzerinde kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra kabuk halinde kullanımı da söz konusu olmaktadır. Yüzden fazla türü bulunmakta olan tarçının en yaygın olarak kullanılan türleri ülkemizde tercih edilmektedir. Tadı ve kokusu din ile çok kişi tarafından kullanılması da özellikle tarçın sağlamış olduğu faydalar nedeniyle kullanılması gereken baharatlar arasında yer almaktadır.Tarçının FaydalarıÖzellikle tarçının toz halinde tüketilmesinin yanı sıra kabuk halinde tüketilmesi de söz konusu olduğundan elde edilecek olan etkiler değişmektedir. Eski dönemlerden beri baharat olarak kullanılan ürün seçenekleri arasında yer almaktadır. Sindirim sistemi bozukluklarına karşı özellikle etkili olması nedeniyle tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra özellikle ishal veya adet öncesinde yaşanmakta olan ağrıların kesilmesi veya hafifletilmesi amacıyla da kullanılabilir. Tüketilmesi durumunda insan vücuduna sağlamış olduğu tarçın çayının faydaları şunlardır;
  • Soğuk algınlığı belirtilerinin azalmasını sağlamaktadır.
  • Dolaşımını hızlanmasını sağlar.
  • Mide rahatsızlıkları konusunda etkilidir.
  • Kilo verme konusunda etkilidir.
  • Midede oluşan krampların giderilmesi konusunda etkili olmaktadır.
  • Menstrüel ağrılarda azalma sağlar.
  • Kan şekerinin düzenlenmesi konusunda etkin rol almaktadır.
  • Hafızanın güçlenmesini sağlamaktadır.
  • Ağız sağlığı için etkilidir. Ağız içerisinde bulunan mikropların yok edilmesini sağlamaktadır.
  • Hipertansiyon sorunu olanlar için kan basıncının ve tansiyonun düşmesini sağlamaktadır.
  • Vücutta oluşan başarıları gibi farklı ağrılara karşı hafifletici etkisi bulunmaktadır.
  • Diyabet hastaları için önemli etkiye sahiptir.
  • Kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkiye sahiptir.
  • Mide bulantısı sorununa karşı iyi gelmektedir.
  • Öksürüğü azaltıcı etkiye sahiptir. Bunun yanı sıra özellikle boğazların yumuşamasını ve tahrişin engellenmesini sağlar.
  • Antibakteriyel özelliğe sahip olması özellikle enfeksiyon problemlerine karşı vücudun daha dayanıklı hale gelmesini sağlamaktadır.

Tarçın Çayının Gribe EtkisiKış döneminde özellikle tercih edilmekte olan tarçın çayının gribe etkisi oldukça fazladır. Özellikle soğuk algınlığı sorunu yaşayanların düzenli şekilde tarçın çayı tüketmesi gribe karşı vücutlarının direncinin artmasını sağlamaktadır. Boğazda oluşan Ağrının giderilmesi konusunda etkili olmaktadır. Özellikle mikropları öldürür etkiye sahip olması grip olmanız durumunda oluşacak etkilerini hafifletmesini sağlamaktadır.Kişinin özellikle durumuna göre antibakteriyel etki elde edilmesini sağlaması nedeniyle mikroplara karşı vücudunuzun direncini arttırarak oluşacak hastalıklara karşı daha kısa süre içerisinde rahatsızlığın etkilerinin giderilmesini sağlamaktadır.Tarçın Çayının Hazımsızlığa EtkisiHazımsızlık sorunu çekmekte olanlar özellikle oluşan ağrıların hafiflemesini ve bunun yanı sıra mide krampların giderilmesini sağlamak için tarçın çayı tercih edebilirler. Tarçının insan vücudunda sağlamış olduğu pek çok farklı faydası arasında özellikle ağrıların hafifletilmesini sağlaması yer almaktadır. Ayrıca kabızlık veya ishal gibi durumların söz konusu olmasında tüketilmesi halinde oluşan sorunları giderilmesini sağlamaktadır.Sindirim sistemindeki problemlere karşı etkilidir. Bu nedenle kullanıcıların düzenli şekilde tarçın çayı tüketmesi özellikle sindirim sisteminde ortaya çıkan sorunların kısa süre içerisinde çözülmesini sağlamaktadır. Araları hafifletme etkisi baş ağrısı veya mide ağrısı gibi durumlarda tüketilecek olan bitki çayları arasında yer almasını sağlamaktadır. Kişinin herhangi bir alerjik durumu söz konusu olmaması halinde gün içerisinde rahatlıkla tüketebileceği bitki çayları arasında bulunmaktadır.Tarçın Çayı HazırlamaTarçın çayı hazırlamak isteyenlerin tercih edebileceği farklı yöntem bulunmaktadır. Tarçın kabuklarının kullanılması veya toz halindeki tarçının kullanılması ile yapılacak olan demleme işlemlerinin ardından elde edilecek olan çay sağlıklı tüketim imkanı elde edilmesini sağlamaktadır. Özellikle kış aylarında da oluşabilecek hastalıklara karşı tarçın çayı hazırlama konusunda tercih edeceğiniz iki yöntemde istediğiniz gibi tarçının faydalarından yararlanmanızı sağlamaktadır.İlk aşamada kabuktan çay demlemek isteyenler öncelikle kabuğu birkaç parçayı ayırmaları gerekir. Daha sonrasında yarım litre kaynamış su içerisine atılarak demlenmesi için beklenir. 10 dakika beklemesi yeterli olmaktadır. Daha sonrasında afiyetle içilir.Toz tarçın kullanarak çay hazırlamak isteyenler bu durumda bir çay bardağı içerisine bir 1-1,5 çay kaşığı kadar toz tarçın ekleyerek üzerine kaynar su eklemeleri gerekir. Dört veya 5 dakika kadar beklenmesi çayın demlenmesi için yeterli olmaktadır. Daha sonrasında tüketilebilir. Özellikle çay hazırlamak isteyenlerin farklı yöntemleri kullanmaları sonucunda elde edecekleri tada göre en uygun seçeneği belirlemeleri mümkündür.
Tarçının Sağlık Üzerine EtkileriGünümüzde hala devam etmekte olan araştırmalar doğrultusunda özellikle tarçının insan vücudunda pek çok farklı faydasının bulunduğu kanıtlanmıştır. Şeker konusunda etkili olduğu düşünülmesi üzerine yapılan çalışmalar devam ettirilmektedir. Yapılan araştırmalara göre tarçın özellikle insan vücut ısısının dengelenmesini sağlamaktadır. Ayrıca kötü kolesterolün seviyesinin düşmesine ve iyi kolesterolü seviyesini yükselmesini de sağlamaktadır.Kan şekeri düzeyinin düşmesini sağladığından özellikle insülin direncine karşı avantaj elde edilmesini sağlamaktadır. Bunun yanı sıra obezite hastalığı için engelleyici etkiye sahiptir. Gıdalar içerisinde bakteri üremesini engellemek amacıyla doğal gıda katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Ayrıca demir yönünden oldukça zengindir. Bu nedenle kandaki oksijenin hücrelere ulaşması konusunda hemoglobin üretimini arttırmaktadır.Kalsiyum içeriğinin yüksek olması dişlerde ve kemiklerde etkili olmaktadır. Bu sayede daha güçlü kemiklere ve dişlere sahip olmak isteyenlerin düzenli şekilde tarçın tüketmesi istediği etkiyi elde etmesini sağlamaktadır. İçeriğinde yoğun olarak lif ve manganez bulunduğu için kalın bağırsak kanseri riskinin de düşmesini sağlamaktadır.Vücudumuzun günlük olarak demir ihtiyacının %4’ü bunun yanı sıra kalsiyum ihtiyacının %8’ini ve manganez ihtiyacının ise %68’ini karşılamaktadır. Aynı şekilde lif ihtiyacı için %16’sını karşılayan tarçın güzel tüketilmesi durumunda insan sağlığı açısından oldukça önemlidir. Toz halinde veya kabuk halinde kullanımı söz konusu olduğundan özellikle farklı şekillerde kullanım imkanı elde edilebilir. Yapılan araştırmalar doğrultusunda özellikle tarçının beyin fonksiyonlarının gelişmesine etkisi de belirlenmiştir.Tarçın Çayının Yan EtkileriSağlıklı olması nedeniyle tercih edilmekte olan tarçın çayı kullanımı özellikle kullanıcıların olumlu etkilerle karşı karşıya kalmasını sağladığı gibi aynı zamanda özellikle aşırı derecede kullanılması halinde farklı yan etkileri ortaya çıkabilir. Özellikle taşına karşı alerji durumları söz konusu olması halinde kişinin tüketmemesi gerekir. Bunun yanı sıra gebelik veya emzirme döneminde de doktor tavsiyesi üzerine kullanılması gerekir. Diyetle uzun süreli teması halinde özellikle cidden Tariş veya alerji durumlarının söz konusu olması kullanıcıların dikkatli olmasını gerektirmektedir. Tarçın çayının faydaları yazımızın sonuna geldik. Diğer bitki çayları için sitemizde gezinebilirsiniz.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder