17 Eylül 2018 Pazartesi

PAPATYA VE MAYIS PAPATYASI



Mayıs papatyası (Matricaria chamomilla L.), ülkemizde adi papatya, babunç,  tıbbi papatya yada sadece papatya adlarıyla bilinir. Papatya; genelde balçıklı topraklarda, orman çayırlıklarında, eğimli topraklarda, tahıl, mısır, patates ve şalgam tarlalarında yetişir. Gitgide yaygınlaşan yapay gübre ve kimyasal ilaçların kullanımı yüzünden, çok değerli papatyamızın yaşama alanları her geçen gün biraz daha daralmaktadır. Fakat, kar yağışlı kışlardan ve yağmurlu ilkbaharlardan sonra alışılmıştan daha fazla yetişir. Yabani papatya ile arasındaki fark, sarı çiçek tabanının içinin oyuk ve kokusunun daha etkili ve hoş oluşudur. Çiçekler sapsız olarak, mayıstan ağustosa kadar, öğlen güneşinde toplanmalıkramplarda ve karın ağrılarında papatya çayı içirilebilir. Papatya çiçeği, gaz birikiminde, ishalde, deri döküntülerinde, mide rahatsızlıklarında ve balgamlanmalarda yardım eder. Ayrıca, adet görme aksaklıklarında, adet görememe hallerinde ve daha başka nitelikteki,  dölyatağı (rahim)  şikayetlerinde, uykusuzluk, testis iltihabı, yüksek ateş, yara  ve diş ağrılarında yardımcı olabilir. Papatya, terletici, sakinleştirici ve kramp çözücü etkilere sahip olmasının yanı sıra, her tür iltihaplanmalarda ve özellikle mukoza iltihaplarında dezenfeksiyon ve iltihap kurutucu olarak kullanılabilir. Göz ve gözkapağı iltihaplarında, kaşıntılı ve akıntılı deri döküntülerinde dıştan kompres ve yıkama olarak, diş ağrısında gargara olarak ve ayrıca yaraların yıkanmasında kullanılır. Bir olay yüzünden kızgınlığa kapıldığınızda veya sinirlendiğinizde, hemen bir bardak papatya çayı içiniz; kalbiniz zarar görmeden, hemen sakinleşeceksiniz. Ağrılı bölgelere, kurutulmuş papatya ile doldurulmuş sıcak yastıklar koymak (Bitki Yastığı) da özellikle önerilir. Yatıştırıcı etki içeren papatya banyoları ve yıkanmaları da tüm sinir sistemini en iyi biçimde etkiler. Ağır hastalıklardan, bitkinlik hallerinden sonra kendinizi çok iyi hissetmeye başlayacak ve rahatlayacaksınız. Yüz ve cilt güzelliği bakımında da papatyayı unutmamalısınız. Kaynatılmış bitki suyu ile haftada bir kere yüzünüzü yıkayacak olursanız, cildinizin nasıl tazelendiğini ve sağlıklı bir renk kazandığını göreceksiniz. Saç bakımında da, özellikle saçları açık renk olanlar, kaynatılmış papatya suyu kullanmalıdırlar. Böyle yıkanacak olurlarsa, saçlarınız güzelleşecek ve göz okşayıcı parlaklık kazanacaktır. Papatya merhemi, basura karşı kullanılabilir.  Papatya buğusu kullanarak, nezle ve sinüzit kısa sürede iyileştirilebilir. Antik çağda bile, sinir ağrıları ve romatizma, papatya yağı ile masaj yapılarak tedavi ediliyordu. Eski bitki kitaplarında yazdığına göre, papatya yağı, organların yorgunluğunu alır ve kaynatılmış bitki lapası hasta mesanenin üstüne uygulandığında, ağrıları hafifletebilir.
Çocuklara özellikle,
Kullanım Biçimleri:
Çay hazırlamak: Yarım veya bir tatlı kaşığı dolusu çiçek, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır (Kaynatılmaz), 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür.
Banyo katkısı: Tam banyo için dört avuç dolusu, yüz veya saç yıkamak için bir avuç dolusu papatya çayı haşlanır, 10 dakika demlendikten sonra banyo suyuna eklenir.
Kompresler: Bir bardak kaynar süt, bir yemek kaşığı dolusu çiçeğin üstüne dökülür, demlenmesi için 8-10 dakika beklenir ve posası süzüldükten sonra sıcak sütle kompresler yapılır
Bitki yastığı: Keten bezinden yapılmış bir yastık, kurutulmuş çiçeklerle doldurulur ve ağzı dikilir. Kuru bir tavda iyice ısıtılır ve hasta organın üstüne koyulur.
Papatya yağı: Güneşli havada toplanmış çiçekler, bir şişenin içine gevşekçe doldurulur ve üstüne sızma zeytinyağı, çiçekleri örtecek kadar eklenir. Şişe 14 gün boyunca, arada bir çalkalanarak ve kapağı açılarak, güneşte bekletilir. süre sonunda tülbentten süzülür ve koyu renkli şişelerde, serin bir yerde saklanır.
Papatya merhemi: 250g içyağı ( veya margarin ) tavada iyice kızdırılır ve iki avuç dolusu taze çiçek içine eklenir. Tavadakiler köpüklenmeye başlayınca karıştırılır, ağzı kapanarak serin bir yere bırakılır. Ertesi gün yeniden ısıtılır, tülbentten geçirilerek süzülür ve cam veya porselen merhem kaplarına aktarılır. Buzdolabında saklanmalıdır.
Papatya Buğusu: İçinde su kaynayan bir kabın üstüne yerleştirilen süzgecin içine, taze veya kurutulmuş bitkiler konduktan sonra, süzgecin üstü kapanır. Bir süre sonra , yumuşamış olan bu sıcak bitkiler çıkan buhar genize çekilir. Papatya çiçeğinin faydası gaz birikiminde, ishalde, deri döküntülerinde, kramplarda, karın ağrılarında, mide rahatsızlıklarında ve balgam oluşumlarında kullanıldığında görülür. Bunun yanında adet düzensizliğinde, adet görememe hallerinde ve uykusuzluk, testis iltihabı, yüksek ateş, yara ve diş ağrılarında yardımcıdır.
Papatya terleticidir ve sakinleştirici özelliğe sahiptir. Kramp girmelerinde etkilidir. İltihap kurutucu olarak kullanılabilir ve özellikle mukoza iltihaplarını dezenfekte eder. Göz ve gözkapağı iltihaplarında, kaşıntılı ve akıntılı deri döküntülerinde dıştan kompres ve yıkama yaparak, diş ağrısında gargara yaparak kullanılır. Kızdığınızda ya da sinirlendiğinizde bir bardak papatya çayı içmek sizi sakinleştirecektir.
Ağrılı bölgelere, kurutulmuş papatya ile doldurulmuş sıcak yastıklar koyarsanız, ağrınız hafifleyecektir. Yatıştırıcı etki içeren papatya banyoları da tüm sinir sistemini olumlu biçimde etkiler. Yüzünüzü haftada birkaç kez kaynatılmış papatya ile yıkarsanız, cildinizin canlılık kazandığını göreceksiniz. Saç bakımında da, özellikle sarışınlar ve saçları açık renk olanlar, kaynatılmış papatya suyu kullanmalıdırlar, böylece saçlar daha canlı ve parlak görünecektir.
Papatya merhemi, basura iyi gelir. Papatya buğusu, nezle ve sinüziti iyileştirilebilir. Antik çağlarda da papatyanın şifalı gücü biliniyor, sinir ağrıları ve romatizma, papatya yağı ile masaj yapılarak tedavi ediliyordu. Eski bitki kitaplarında yazanlar da papatya yağının ağrıyan bölgeleri iyileştirmede kullanıldığını söylemektedir.

PAPATYANIN  DİĞER FAYDALARI



Papatya suyunun bilinen en büyük özelliği saçlara olan faydalarıdır. Eğer saçlarınızın rengini boya kullanmadan açmak istiyorsanız papatya suyu sayesinde bunu gerçekleştirebilirsiniz.
Aynı zamanda insanı rahatlatan bir bitki çayı olarak da tüketilmesi, soğuk algınlığı gibi durumlarda da etkili olduğu söylenen papatya çay olarak da tüketilebilmektedir. Bu şekilde birçok faydaları olduğu düşünülen papatyalar farklı amaçlar için kullanılabilmektedir.

Papatya Suyunun Hazırlanması

Papatya suyu geçmişten günümüze saçların renginin açılması için kullanılmaktadır. Saçını boyatmak istemeyenlerin, kimyasal maddelere karşı alerjileri olanların ya da  boyatamayanların saçlarının rengini açmak için papatya suyu kullanırlar. Bu yöntem ile en eski dönemlerden beri insanlar saçlarını açmaktadır. ‘Papatya suyu nasıl hazırlanır?’ sorusunun cevabına gelecek olursak. Öncelikle bir avuç papatya kurusunu 2 bardak suya atarak kaynatın. Su kaynadıktan sonra papatyanın suya rengini verebilmesi için 10-15 dakika kadar bekletin. Suyun kuruması ile birlikte artık kullanıma hazır demektir.

Papatya Suyunun Uygulaması

Soğuyan suyu saçlarınıza sürmeniz gerekmektedir. İsterseniz bölgesel olarak saçınızın renginin açılmasını istediğiniz bir yere isterseniz de saçınızın tamamına uygulayabilirsiniz. Uyguladıktan sonra saçlarınızın kuruması için güneşe çıkabilirsiniz. Eğer kış aylarında yapacaksanız kurutma işlemini saç kurutma makinesi ile de yapabilirsiniz. Bu işlemin tamamlanması ile birlikte saçlarınız yaklaşık olarak yarım ya da 1 ton açılacaktır. Daha fazla saç rengini açmak için yapılması gereken şey bu işlemin istediğiniz ton yakalanana kadar tekrarlanmasıdır.

Papatya Suyunun Diğer Faydalarına Bakacak Olursak

Saçları besleyerek dökülmelerini engeller, aynı zamanda cilt için besleyici özellikleri bulunmaktadır, bağırsak ev sindirim sorunları yaşayanlar için yararlı olduğu söylenmektedir, midenin işlevlerini yerine getirmesi için de önerilmektedir. Bu gibi özelliklerinden dolayı papatya suyu insanlar tarafından sürekli olarak tercih edilmektedir. Bu sayede insanlar yaşadıkları sağlık sorunlarından kurtulabileceklerini düşünmektedirler.
Aynı zamanda papatya suyunun vücudunuzda yaşadığınız özellikle baş ve bel ağrıları gibi ağrılara da iyi geldiği düşünülmektedir. Ayrıca iltihaplanmalarda, yüz ve cilt güzelliği bakımlarında, bronşit rahatsızlıklarında da şifalı oldukları düşünülmektedir. Bazı maddelerle karıştırarak cildinize sürebileceğiniz gibi su ile kaynatıp papatya çayı olarak da içilebilmektedir. İçildikten sonra kalan çayın gözlere uygulanması ile de gözlerdeki şişkinliği azalttığına inanılmaktadır.
Kır papatyaları demlenip süzüldükten sonra bir miktar soğumaya bıraktıktan sonra diş fırçası yardımı ile dişlerinize uyguladığınızda diş etlerinize de iyi geldiği bilinmektedir. Bu şekilde daha sağlıklı dişlere ve diş etlerine sahip olunabildiği kullananlar arasında konuşulmaktadır. Bu yöntemin ayda sadece 2-3 kez tekrarlanması bile yeterli olmaktadır.

Öncelikli olarak yaşanılan sağlık sorunlarında hastanelere başvurulması gerekmektedir. Eski çağlardan beri insanlar doğadan şifa almaya çalışırlar. Ancak bu dönemlerde doktor ve hastane imkanları olmadığından dolayı bu tarz teravi yöntemlerinden başka çare bulunmamaktaydı. Artık günümüzde tıp sektörünün gelmiş olduğu durum düşünüldüğünde yaşanılan hastalıklarda çözüm bulunması olasıdır. Bu tarz alternatif tıp yöntemleri ya da faydalı otlar doktorların tavsiyesiyle ve aldığınız tedaviye destek olarak kullanılmalıdır.
Papatya sularının halk arasında oldukça sağlıklı oldukları düşünülmektedir. Uyku bozukluklarından gastrit sorunlarına, saçınızın rengini açmasından alerjik durumlara kadar birçok sorunda papatya suyu kullanılmaktadır. Aynı zamanda bağırsak hareketlerini arttırması konusunda da iyi sonuçlar alan kullanıcılar olmuştur. Yaşanılan kabızlık sorunlarında papatya çayı kullanımı istenilen sonuçların alınmasına yardımcı olduğu söylenmektedir. Fiziksel sağlığın iyileştirilmesinin yanı sıra ruhsal olarak da insanları rahatlattığı ve dinginleştirdiğine inanılmaktadır.
Ağız sağlığı konusunda da oldukça sık kullanılmaktadır. Özellikle apse tedavisinde gargara suyu olarak kullanıldığında olumlu sonuçlar alındığı düşünülmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder