VİTAMİNLER NE İŞE YARAR
Hangi vitamin hangi besinde bulunur?
A VİTAMİNİ
Çocukların büyümesine yardımcı olur. Yangılara karşı bedenin direncini sağlar. Gözü korur, besler ve iyi çalışmasını güvence altına alır. Bulunduğu besinlerden bazıları şöyledir:
Süt, koyun eti, yumurta, balık, dana eti, tavuk eti ve av hayvanlarının eti, kuşkonmaz, patlıcan, tereyağı, havuç, kereviz, lahana, karnıbahar, hurma, ıspanak, ekmek, hamurişleri, çilek, taze fasulye, mercimek, kavu, şalgam, portakal, greyfurt, maydanoz, armut, elma, patates ve domates.
B(1) VİTAMİNİ
Gelişmeyi sağlar, sindirimi kolaylaştırır. Meyve şekerlerinin özümlenmesine yardımcı olur. Salgı bezlerinin faaliyetini arttırır. Şu besinlerde bulunur:
Süt, taze sebzeler, mercimek, bira mayası, koyun eti, fındık, ceviz, yumurta, portakal, ekmek, hamurişleri, nohut, balık, dana eti, kepek, sakatat, kuzu eti, sığır eti, muz, havuç, kestane, lahana, karnıbahar, un.
B(2) VİTAMİNİ
Şekerin özümlenmesini sağlar. Sinir sistemini düzene sokar. Solunum sisteminin çalışmasına yardımcı olur. Şu besinlerde bulunur:
Süt, peynir, taze ve kuru sebzeler, bira mayası, koyun eti, yumurta, ceviz, fındık, ekmek, balık, patates, dana eti, salatalık, sakatat, badem, sığır eti, un.
B(6) VİTAMİNİ
Dokuların yenileşmesini sağlar. Karaciğerin dostudur. Sinir sistemini düzene sokar. Cildin parlaklığı ve gerginliğini sağlar. Şu besinlerde bulunur:
Et, süt, bira mayası, koyun eti, yumurta, portakal, armut, nohut, dana eti, yeşil salatalıklar, muz, lahana, ıspanak, karaciğer, ekmek, hamurişleri, taze ve kuru fasulye.
C VİTAMİNİ
Kemiklerin ve dişlerin gelişmesini sağlar. Büyümeye ve gelişmeye yardımcı olur. Kanı zehirlerden temizler. Tansiyonu düşürür. Kandaki şeker miktarını azaltır. Böbreküstü bezlerinin çalışmasını arttırarak erkeğin erkeklik gücünü sürdürmesini sağlar. Organizmayı grip, nezle gibi hastalıklara karşı dirençli kılar.
D VİTAMİNİ
Kemikleşmeyi sağlar. Kandaki fosfor ve kalsiyum miktarını yükseltir. Şu besinlerde bulunur:
Sucuk, balık ve su ürünleri, tereyağı, peynir, istiridye, süt.
E VİTAMİNİ
Vücudumuz için hayati önem taşıyan E vitamini yağda eriyen vitamin türlerindendir. Iısıya ve yoğun pişirmeye karşı dayanıklı bir yapı sergiler. Göz sağlığı için hayati önem taşır. Retina gelişimi için önemli bir oynar. Katarak yapıcı etkilere karşı önemli bir koruyucu biridir. Vücuda alınan ağır metaller, zehirli bileşikler, radyasyon ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağlar. Virüslerden kaynaklanan hastalıklara karşı vücudun direncini yükseltir.
Bağışıklık sistemi için önemli vitaminlerden biridir. Yapılan araştırmalar E vitamininin yaşlanmaya bağlı hafıza kayıplarının önlenmesinde olumlu etkisi olduğunu kanıtlamıştır. Ayrıca yaşlanmaya karşı koruyucu etkisi de bulunur. Toksin maddelerin vücutta yarattığı tahribatı da azalttığı ortaya çıkmıştır. Kırmızı kan hücrelerinin sağlıklı gelişimi ve çoğalması için gereklidir. Kalbe yararlı olan HDL kolesterol oranını yükseltip, zararlı olan LDL kolesterolünü azaltır.
Kandaki kolesterol oranını dengeye sokar. Kaslar ve cilt sağlığı için de önemli bir vitamindir. Hava kirliliğinden dolayı akciğerde ve ağızda oluşan olumsuz etkiyi azaltır. Kalp krizine, kansere, Alzheimer’e, katarakta karşı koruyuculuğu olduğu üzerinde ciddi veriler toplansa da, henüz bu konudaki yararlan kanıtlanmamıştır.
Buğday, pirinç, mısır, darı, çavdar, marul, soya, yerfıstığı, kabak çekirdeği, badem, susam, ceviz, zeytinyağı, ayçiçek yağı, mısırözü yağı, pamukyağı ve yeşil sebzelerde bol miktarda bulunur.ız bir hale gelmemize neden olabilir.
A VİTAMİNİ
Çocukların büyümesine yardımcı olur. Yangılara karşı bedenin direncini sağlar. Gözü korur, besler ve iyi çalışmasını güvence altına alır. Bulunduğu besinlerden bazıları şöyledir:
Süt, koyun eti, yumurta, balık, dana eti, tavuk eti ve av hayvanlarının eti, kuşkonmaz, patlıcan, tereyağı, havuç, kereviz, lahana, karnıbahar, hurma, ıspanak, ekmek, hamurişleri, çilek, taze fasulye, mercimek, kavu, şalgam, portakal, greyfurt, maydanoz, armut, elma, patates ve domates.
B(1) VİTAMİNİ
Gelişmeyi sağlar, sindirimi kolaylaştırır. Meyve şekerlerinin özümlenmesine yardımcı olur. Salgı bezlerinin faaliyetini arttırır. Şu besinlerde bulunur:
Süt, taze sebzeler, mercimek, bira mayası, koyun eti, fındık, ceviz, yumurta, portakal, ekmek, hamurişleri, nohut, balık, dana eti, kepek, sakatat, kuzu eti, sığır eti, muz, havuç, kestane, lahana, karnıbahar, un.
B(2) VİTAMİNİ
Şekerin özümlenmesini sağlar. Sinir sistemini düzene sokar. Solunum sisteminin çalışmasına yardımcı olur. Şu besinlerde bulunur:
Süt, peynir, taze ve kuru sebzeler, bira mayası, koyun eti, yumurta, ceviz, fındık, ekmek, balık, patates, dana eti, salatalık, sakatat, badem, sığır eti, un.
B(6) VİTAMİNİ
Dokuların yenileşmesini sağlar. Karaciğerin dostudur. Sinir sistemini düzene sokar. Cildin parlaklığı ve gerginliğini sağlar. Şu besinlerde bulunur:
Et, süt, bira mayası, koyun eti, yumurta, portakal, armut, nohut, dana eti, yeşil salatalıklar, muz, lahana, ıspanak, karaciğer, ekmek, hamurişleri, taze ve kuru fasulye.
C VİTAMİNİ
Kemiklerin ve dişlerin gelişmesini sağlar. Büyümeye ve gelişmeye yardımcı olur. Kanı zehirlerden temizler. Tansiyonu düşürür. Kandaki şeker miktarını azaltır. Böbreküstü bezlerinin çalışmasını arttırarak erkeğin erkeklik gücünü sürdürmesini sağlar. Organizmayı grip, nezle gibi hastalıklara karşı dirençli kılar.
D VİTAMİNİ
Kemikleşmeyi sağlar. Kandaki fosfor ve kalsiyum miktarını yükseltir. Şu besinlerde bulunur:
Sucuk, balık ve su ürünleri, tereyağı, peynir, istiridye, süt.
E VİTAMİNİ
Vücudumuz için hayati önem taşıyan E vitamini yağda eriyen vitamin türlerindendir. Iısıya ve yoğun pişirmeye karşı dayanıklı bir yapı sergiler. Göz sağlığı için hayati önem taşır. Retina gelişimi için önemli bir oynar. Katarak yapıcı etkilere karşı önemli bir koruyucu biridir. Vücuda alınan ağır metaller, zehirli bileşikler, radyasyon ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağlar. Virüslerden kaynaklanan hastalıklara karşı vücudun direncini yükseltir.
Bağışıklık sistemi için önemli vitaminlerden biridir. Yapılan araştırmalar E vitamininin yaşlanmaya bağlı hafıza kayıplarının önlenmesinde olumlu etkisi olduğunu kanıtlamıştır. Ayrıca yaşlanmaya karşı koruyucu etkisi de bulunur. Toksin maddelerin vücutta yarattığı tahribatı da azalttığı ortaya çıkmıştır. Kırmızı kan hücrelerinin sağlıklı gelişimi ve çoğalması için gereklidir. Kalbe yararlı olan HDL kolesterol oranını yükseltip, zararlı olan LDL kolesterolünü azaltır.
Kandaki kolesterol oranını dengeye sokar. Kaslar ve cilt sağlığı için de önemli bir vitamindir. Hava kirliliğinden dolayı akciğerde ve ağızda oluşan olumsuz etkiyi azaltır. Kalp krizine, kansere, Alzheimer’e, katarakta karşı koruyuculuğu olduğu üzerinde ciddi veriler toplansa da, henüz bu konudaki yararlan kanıtlanmamıştır.
Buğday, pirinç, mısır, darı, çavdar, marul, soya, yerfıstığı, kabak çekirdeği, badem, susam, ceviz, zeytinyağı, ayçiçek yağı, mısırözü yağı, pamukyağı ve yeşil sebzelerde bol miktarda bulunur.ız bir hale gelmemize neden olabilir.
SPERM ARTIRICI ,
Bu formül sperm sayısında düşme olan erkekler için…Hazırlanışı: 7-8 tane keçiboynuzunu kırıp yarım litre sıcak suya atarak 7-8 dakika kaynatın. Elde edilen suyu 3 ay boyunca düzenli olarak tüketin.
A vitamini
Hangi Yiyeceklerde Bulunur?
Balık, karaciğer, süt, süt yağı, yumurta sarısı, turuncu ve yeşil sebzelerde, kurubaklagiller, yağı alınmış süt, etler.
Ne İşe Yarar?
Üreme fonksiyonlarında, gözün değişik ışık durumlarında görebilmesinde, kansere ve enfeksiyonlara karşı koruyucudur.
Eksikliğinde Ne Olur?
Gece körlüğü, deride kuru ve pütürlü hal, kemiklerin ve dişlerin gelişmesinde bozukluk, mide ve bağırsak mukozalarında zayıflama ve ülser.
C vitamini
Hangi yiyeceklerde bulunur?
Yeşil sebzeler, turunçgiller, çilek, domates, kuşburnu, maydanoz, kivi.
Ne İşe Yarar?
Kılcal kan damarlarını güçlendirir. Yara iyileşmesini hızlandırır. Demir, kalsiyum, tiamin, riboflavin, folik asit, A ve E vitamin emilimini artırır. Kan kolesterol düzeyini ayarlar. Antioksidanttır. Kanser riskini azaltır.
Eksikliğinde Ne Olur?
Yorgunluk, iştah azalması, anemi, büyümede duraklama, yaraların iyileşmesinde gecikme, diş etlerinin şişip kanaması, eklemlerde şişmeler, ateş, kanama ve kemiklerde kırılmalarla beliren skorbüt hastalığı.
Nisain
Hangi Yiyeceklerde Bulunur?
Hayvansal kaynaklı yiyeceklerde bulunur.
Ne İşe Yarar?
Protein, karbonhidrat ve yağ metabolizmasında koenzim olarak görev alır.
Eksikliğinde Ne Olur?
Damar genişletici olarak aterosklerozda, depresyonda, şizofrenide, hiperlipidemide, migren ve ödem gibi bazı nörolojik hastalıklarda tedavi aracı olarak kullanılır. Kolesterolü düşürür.
E vitamini
Ne İşe Yarar?
Güçlü bir antioksidanttır. A vitamini oksidasyonunu önler. Kanser oluşum riskini azaltır. Katarakt oluşumunu geciktirir.
Eksikliğinde Ne Olur?
Prematüre bebeklerde hemolitik anemi, düşük hemoglobin, hiperbilurinemi, kalp kapaklarında kanama, oksijen zehirlenmesine duyarlılık.
D vitamini
Ne İşe Yarar?
Kalsiyum metabolizmasını düzenlemede, kemiklerin ve dişlerin sertleşmesinde görev yapar.
Eksikliğinde Ne Olur?
Raşitizm denilen hastalık meydana gelir. Kemiklerde yumuşama, kolay kırılma, kemik uçlarında genişleme, bileklerde şişkinlik, kaburga kemiği ile göğüs kemiğinin birleştiği yerde şişkinlik, bacaklarda X veya O biçimi çarpıklıklar oluşur. Dişler düzensiz ve geç çıkar. Bıngıldak geç kapanır. Yaşlılarda “osteomalasia” denilen kemiklerin yumuşaması hastalığı oluşur.
Ne İşe Yarar?
Kalsiyum metabolizmasını düzenlemede, kemiklerin ve dişlerin sertleşmesinde görev yapar.
Eksikliğinde Ne Olur?
Raşitizm denilen hastalık meydana gelir. Kemiklerde yumuşama, kolay kırılma, kemik uçlarında genişleme, bileklerde şişkinlik, kaburga kemiği ile göğüs kemiğinin birleştiği yerde şişkinlik, bacaklarda X veya O biçimi çarpıklıklar oluşur. Dişler düzensiz ve geç çıkar. Bıngıldak geç kapanır. Yaşlılarda “osteomalasia” denilen kemiklerin yumuşaması hastalığı oluşur.
Bir sigara 25 - 100 miligram C vitaminini yok eder.
• Hava kirliliği güneşin ultraviyole ışınlarını emdiğinden kirlilik oranı yüksek şehirlerde yaşayanlar daha az D vitami alır.
• Her gün bir kadehten fazla alınan alkol, B1, B6 vitaminleri ve folik asidin tükenmesine neden olabilir.
• Yetişkinlere oranla çocuklar 1,5 - 2 kat kadar daha fazla proteine ihtiyaç duyar.
• Kanser araştırmacılarına göre C ve E vitaminleri ile lahana, Brüksel lahanası ve diğer sebzelerden elde edilen kimyasallar, kanserojen maddeleri engelliyor.
• B1 vitamini hava ve deniz yolculuğu rahatsızlıklarını engeller.
• Kırmızı turp, soğan, sarmısak ve pırasa `allicin' olarak adlandırılan tüm doğal antibiyotikleri içerir ve zaman içersinde zarar verici hastalıkları yok eder.
• Aspirin, C vitamini salgılama oranını üç kat artırır.
• E vitamini tamamlayıcıları kullanmak kalp hastalıkları riskini azaltır.
• Günlük düzenli alınan C vitamini tamamlayıcıları, katarakt gelişme riskini düşürür.
• Hava kirliliği güneşin ultraviyole ışınlarını emdiğinden kirlilik oranı yüksek şehirlerde yaşayanlar daha az D vitami alır.
• Her gün bir kadehten fazla alınan alkol, B1, B6 vitaminleri ve folik asidin tükenmesine neden olabilir.
• Yetişkinlere oranla çocuklar 1,5 - 2 kat kadar daha fazla proteine ihtiyaç duyar.
• Kanser araştırmacılarına göre C ve E vitaminleri ile lahana, Brüksel lahanası ve diğer sebzelerden elde edilen kimyasallar, kanserojen maddeleri engelliyor.
• B1 vitamini hava ve deniz yolculuğu rahatsızlıklarını engeller.
• Kırmızı turp, soğan, sarmısak ve pırasa `allicin' olarak adlandırılan tüm doğal antibiyotikleri içerir ve zaman içersinde zarar verici hastalıkları yok eder.
• Aspirin, C vitamini salgılama oranını üç kat artırır.
• E vitamini tamamlayıcıları kullanmak kalp hastalıkları riskini azaltır.
• Günlük düzenli alınan C vitamini tamamlayıcıları, katarakt gelişme riskini düşürür.
Her yaşa göre vitamin
| |
Bilim adamları tıpkı beslenme gibi vitamin ve mineral alımının yaşa göre belirlenmesi gerektiğine inanıyorlar. Üstelik sağlığı giden yol haplardan değil, besinlerden geçiyor. Yaşlanma sürecini yavaşlatmak için yediğiniz besinlerin kalitesine ve besleyici özelliğine son derece dikkat etmeniz gerekiyor. İşte ergenlikten 70'li yaşlara kadar her yaş grubunda kendinizi sağlıklı ve zinde hissetmenizi sağlayacak besinler.
Çocukluk ve ergenlik Doğru beslenme alışkanlığı mümkün olduğunca erken bir yaşta başlamalı. Çocukluk ve ergenlik yılları boyunca büyüme ve gelişme süreci devam ettiğinden bu dönemde vitamin ve minarellerini ihmal edilmemesi gerekiyor. Kalsiyum, kemiklerin ve dişlerin gelişmesi için esas olduğundan çocuklar ve gençler, süt ürünlerini beslenme listesinden eksik etmemeli. Ayrıca yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde kalp hastalıkları ve Alzheimer riskiyle karşı karşıya kalmak istemeyen gençler şimdiden yüksek oranda yağ içeren besinlerden, özellikle de doymuş yağlardan uzak durmalı. Ergelik döneminde ki kızlara ise adet periyodlarıyla birlikte demir eksikliği baş gösterdiğinden, genç kızların et, kabuklu deniz ürünleri, patates, yeşil yapraklı sebzeler gibi demir açısından zengin bir beslenme programları uygulamaları gerekiyor. 20'li yaşlar İnsan yaşamının bu en verimli ve hareketli döneminde beslenmenize dikkat etmezseniz, ileride ciddi sağlık problemleriyle karşılaşmanız kaçınılmaz olacaktır. Karbonhidratlar, nişastalı besinler, sebze, meyve, süt ürünleri ile proteinlerce zengin balık, yumurta, fındık içeren dengeli bir beslenme uygulayarak ihtiyacınız olan vitamin ve mineralleri de almış olursunuz. 20'li yaşlarda anne-baba olmayı planlayanların ise beslenme listelerinde bazı minerallere özellikle yer vermeleri gerekebilir. Et, balık, süt, yumurta, fındık, soğan ve peynir, üreme sisteminin düzenli olarak çalışmasını sağlayan ve sperm üretimini arttıran çinko açısından zengindir. Magnezyum kasları rahatlatıcı etkisiyle adet döneminde meydana gelen karın kramplarının giderilmesinde yardımcı olur. Soya, baklagiller, balık, et, lifli yeşil sebzeler, muz elma, ve kuru kayısı, bol miktarda magnezyum içerir. 30'lu yaşlar Bu yaş grubundakilerin büyük bir ölümü (eğer hala yoksa) çocuk sahibi olmak için kendilerini hazır hissederler. Çocuk sahibi olmayı düşünen ya da hamile olan kadınların beslenme listelerine hem hamilelikten önce hem de hamileliğin ilk üç ayında 400mcg folik asit eklemeleri gerekir. Folik asit, bebeğin anne karnında sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi açısından hayati önem taşır. Erkek ve kadın üretkenliğini için bu yaşlarda çinko ve E vitamini önemini korumaya devam eder. Yaşlandıkça iskeletimizdeki kalsiyumu yavaş yavaş kaybetmeye başlarız. Bu durum, her iki cinsi de tehdit etmesine rağmen, menopozla birlikte vücutlarındaki progesteron ve östrojen hormonları azalan kadınları daha çok etkiler. 35 yaşından itibaren kemikler yoğunluğunu kaybetmeye başlar. Kaybedilmiş kemik yoğunluğunun telafisi olmadığından, kadınlar 30'lu yaşlardan itibaren kemiklerinin yoğunluğunu yüksek düzeyde tutamazlarsa ileride osteoporoz riski ile karşı karşıya kalırlar. Bu dönemde kalsiyum açısından zengin bir beslenme uygulanmalı, yağlı süt ile yağsız sütün aynı oranda kalsiyum içerdiği unutulmamalıdır. Magnezyum, fosfor, D,C, B6, K vitaminleri ile karaciğer, yumurta, balık ve fındıkta bulunan biyotin, yine bu dönemde ihmal edilmemesi gereken önemli vitamin ve minerallerdir. |
Sağlığımızın dostu E vitamini
| |
Vücudumuz için hayati önem taşıyan E vitamini yağda eriyen vitamin türlerindendir. Bileşiminde önemli miktarda alfa, beta, gama ve delta tokoferolleri bulunuyor. Doğal ortamlarda havuç, bitkisel yağlar ve buğday tanesinde yoğun olarak yer alır. Dirençli bir vitamin olarak tanınan E vitamini, ısıya ve yoğun pişirmeye karşı dayanıklı bir yapı sergiler. E vitamini dışında diğer çoğu tokoferoller gıdaların ısıtılma, pişirme, dondurulma, işlenme esnasında tahrip olurlar. Tahılların öğütülmesi, unun renginin beyazlatılması, yağda kızartma ve fırında sıcağa maruz kalma sonucunda E Vitaminin çoğu yok olur. E Vitamini bağırsaklardan önce lenf sistemine sonra ela kan yoluyla karaciğere gelir. Kullanılmayan miktarın fazlası genellikle dışkı ile atılır. Depo edilebilen kısmın çoğu yağ doku ve karaciğerdedir. Daha az miktarda da kalp, adale dokusu, testis, rahim, böbrek üstü bezi, beyin ve kanda depo edilir. Ayrıca deriden ele emi-lebilme özelliği vardır.
E VİTAMİNİNİN YARARLARI Göz sağlığı için hayati önem taşır. Retina gelişimi için önemli bir oynar. Katarak yapıcı etkilere karşı önemli bir koruyucu biridir. Vücuda alınan ağır metaller, zehirli bileşikler, radyasyon ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağlar. Virüslerden kaynaklanan hastalıklara karşı vücudun direncini yükseltir. Timus bezi ve alyuvarları korur. Bağışıklık sistemi için önemli vitaminlerden biridir. Yapılan araştırmalar E vitamininin yaşlanmaya bağlı hafıza kayıplarının önlenmesinde olumlu etkisi olduğunu kanıtlamıştır. Ayrıca yaşlanmaya karşı koruyucu etkisi de bulunur. Toksin maddelerin vücutta yarattığı tahribatı da azalttığı ortaya çıkmıştır. Kırmızı kan hücrelerinin sağlıklı gelişimi ve çoğalması için gereklidir. Kalbe yararlı olan HDL kolesterol oranını yükseltip, zararlı olan LDL kolesterolünü azaltır. Kandaki kolesterol oranını dengeye sokar. Kaslar ve cilt sağlığı için de önemli bir vitamindir. Hava kirliliğinden dolayı akciğerde ve ağızda oluşan olumsuz etkiyi azaltır. Kalp krizine, kansere, Alzheimer’e, katarakta karşı koruyuculuğu olduğu üzerinde ciddi veriler toplansa da, henüz bu konudaki yararlan kanıtlanmamıştır. Çok fazla alkol tüketenler, doğum kontrol hapı kullananlar, yeterli miktarda oksijen alamayanlar, E vitamini açısından riskli gruba girerler. Her vitamin gibi E vitaminin de uygun miktarda alınması gerekir. Çok fazla alındığı takdirde, uyuşturucu kullanılmış gibi kişinin hareketlerinde değişikliklere yol açabilir. GÜNLÜK İHTİYAÇ 1-3 yaş: 6 milligram 4-11 yaş: 7 milligram 12-51+ yaş arası kadınlar: 8 milligram 12-51+ yaş arası erkekler: 10 milligram E VİTAMİNİ AÇISINDAN ZENGİN BESİNLER Buğday, pirinç, mısır, darı, çavdar, marul, soya, yerfıstığı, kabak çekirdeği, badem, susam, ceviz, zeytinyağı, ayçiçek yağı, mısırözü yağı, pamukyağı ve yeşil sebzelerde bol miktarda bulunur. |
Hangi vitamin neden önemli?
| |
B1 VİTAMİNİ: Ispanak ve patateste bulunuyor. Kalp, sinir sistemi ve bağırsakların normal fonksiyonu için gerekli. Vücuttan bazı atıkların atılmasında düzenleyici rol oynuyor. B2 VİTAMİNİ: Koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunuyor B6 VİTAMİNİ: Sinir sisteminin düzenli çalışmasında etkin rol oynuyor. Diyabet, böbrek hastalığı, sinir hastalıkları ve katarakt tedavisinde kullanılıyor. K VİTAMİNİ: Yonca, ıspanak ve benzerı koyu yeşil yapraklı sebzelerin çoğunda bulunuyor. Kanın pıhtılaşmasında etkili oluyor. C VİTAMİNİ: Maydonoz, şalgam yaprağı, asma yaprağı, yeşil sivribiber, kara lahana, karnabahar, ıspanak, taze fasulye, patates, pırasa, kabak, salatalık, marul ve kuru soğan C vitamininden zengin besinler arasında yer alıyor. Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücuda zarar verebilecek hastalıklarla mücadelede önemli rol oynuyor. Bu hastalıklar arasında bakteri enfeksiyonlar, kanser ve ateş hastalıklar var. | |
Hem vitamin hem de güzellik kazanın!
| |
Meyve ve sebze suları, içerdiği vitaminler, minerallerden dolayı sağlıklı ve zinde olmamızda, güzelleşmemizde önemli rol oynarlar. Lifli maddeler, mineraller ve flavonoide kanseri, kalp damar hastalıklarını önler. İçerdikleri vitaminlerle birlikte saç, tırnak, cilt şikayetlerini ortadan kaldırır. Adaleler ve sinirler öneğin kalsiyumdan vazgeçmezler, fosfor enerji depolar. Potasyum hücrelere besin maddeleri sağlar ve demir olmadan oksijen vücudun her yerine ulaşamaz. İyod guatrı önler. A vitamini görmeyi kuvvetlendirir. B vitamini sinirler için önemlidir, C vitamini vücudun direncini kuvvetlendirir.
Elma suyu: Potasyum, magnezyum, kalsiyum ve K vitamini içerir. Bağırsakları düzeltir, cildi temizler.
Ananas suyu: Bol miktarda kalsiyum, magnezyum, iyod ve demir vardır.
Ahududu suyu: C vitamini ve demir yönünden zengindir. Göz çevresindeki çizgileri kaybettirir.
Muz suyu: Tam bir sağlık kaynağı. Potasyum, magnezyum ve demirin yanısıra bol miktarda B vitamini içerir. Adaleleri kuvvetlendirir.
Kayısı suyu: Karotin bombasıdır. Bol miktarda mineral ve vitaminlerle tanınır.
Kiraz suyu: Sağlıklı yapan içerdiği kalsiyum, potasyum ve karotin.
Portakal suyu: Kalsiyum, magnezyum ve C vitamini deposu. Dolaşım rahatlar , cilt pembeleşir.
Üzüm suyu: Potasyum, kalsiyum ve fosfor içerir.
Çilek suyu: İçindeki potasyum vücuttaki fazla suyu alır, daha zayıf görünmemizi sağlar.
Rezene - salatalık suyu: Kramp çözücüdür. 4 tatlı kaşığı rezene ile hazırlayacağınız çaya 1 litre sıcak su döküp 5 dakika bekletin. Şekerle tatlandırın. İçine 2 ufak salatalık rendeleyin, kıyılmış dereotu katın ve soğuk olarak için.
Pancar suyu: Kan yapar.
Yeşil üzüm - muz kokteyli: 250 gram üzümle 2 adet muzu püre yapın. 1 limonun suyunu ve 3 / 4 litre soğuk sütü katın. Şeker ve vanilyayla tatlandırın. Bu karışım hazmı kolaylaştırır.
Kavun - kereviz suyu: Kuvvet verir. Kuşbaşı kestiğiniz kerevizi çekirdekleri çıkarılmış kavunla karıştırıp, balla tatlandırın.
Kereviz suyu: Kalsiyumu, kemik ve adaleye doping yapar.
Multivitamin suyu: Elma ve portakal suyu karışımı. Çoğu zaman muz ve üzüm suyu da ilave edilir. Ve bir bardak vitamin bombası günlük vitamin ihtiyacının üçte birini kaplar.
İster sebze, ister meyve suyu olsun, bunların suları sıkılır sıkılmaz içilmelidir. Aksi halde vitaminler ışığa ve havaya karşı hassas olduklarından hemen yok olurlar. |
Hangi vitamin neye yarıyor?
A Vitamini Cilt sorunlarında etkilidir. Yaşlanmayı yavaşlatıcı etkisiyle önemli bir vitamindir.
B Vitaminleri B1; yani tiyaminin antioksidan etkisi vardır. Vücudun yaşlanması üzerinde etkilidir. B2; özellikle cilt, saç ve tırnakların oksijen alımını güçlendirerek sağlıklı olmalarını sağlar. B3; Sağlıklı bir cilt için en gerekli vitaminlerden biridir. B5; Vücuda enerji veren bir vitamindir. Vücuttaki antikor oluşumunda rol oynar. B6; Bağışıklık sistemi fonksiyonlarında önemli rolü vardır. B12; özellikle sinir sistemindeki hasarları önleyici etkisi bulunur.
C Vitamini Cildi koruyucu, cilt gerginliğini ve sağlıklı görünümünü destekleyici etkisi vardır.
D Vitamini Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır.
E Vitamini Sağlıklı saçlar ve cilt için gerekli vitaminlerdendir. Antioksidan etkisi serbest radikallerin oluşumunu engelleyerek hücrelerin zarar görmesini engeller. Yaşlanmayı geciktirir.
A Vitamini Cilt sorunlarında etkilidir. Yaşlanmayı yavaşlatıcı etkisiyle önemli bir vitamindir.
B Vitaminleri B1; yani tiyaminin antioksidan etkisi vardır. Vücudun yaşlanması üzerinde etkilidir. B2; özellikle cilt, saç ve tırnakların oksijen alımını güçlendirerek sağlıklı olmalarını sağlar. B3; Sağlıklı bir cilt için en gerekli vitaminlerden biridir. B5; Vücuda enerji veren bir vitamindir. Vücuttaki antikor oluşumunda rol oynar. B6; Bağışıklık sistemi fonksiyonlarında önemli rolü vardır. B12; özellikle sinir sistemindeki hasarları önleyici etkisi bulunur.
C Vitamini Cildi koruyucu, cilt gerginliğini ve sağlıklı görünümünü destekleyici etkisi vardır.
D Vitamini Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır.
E Vitamini Sağlıklı saçlar ve cilt için gerekli vitaminlerdendir. Antioksidan etkisi serbest radikallerin oluşumunu engelleyerek hücrelerin zarar görmesini engeller. Yaşlanmayı geciktirir.
Kuru yemişler, tohumlar ve tüm hububatlar magnezyum içerirler.
| ||||||||||
Magnezyum
| ||||||||||
Magnezyum vücudumuz için hayati önem taşıyan 11 mineralden biri.
| ||||||||||
28 Mart 2004 — Vücudumuzdaki yaklaşık 20-28 gr magnezyumun % 60’ı kemik ve dişlerimizde, % 49’u ise kaslarımızda bulunur. Kanda ise toplam magnezyumun % 1’i bulunur.
| ||||||||||
| ||||||||||
16 Mayıs 2004 — Tüm vücut ağırlığımızın % 1,5 - 2,0 sini oluşturur. Bu kalsiyumun % 98’i kemiklerimizde, % 1’i dişlerimizde, diğer % 1’i ise kan dolaşımı ve yumuşak dokularda bulunur ve bu %1’lik kısım hayati rol oynar.
|
Vitamin ve mineraller
|
Etki alanları ve kaynağı.
|
A Vitamini: Sağlıklı gözler, deri, saç, mukoza zarı kaynağı, balık karaciğeri yağı, böbrek, Beta-karotena(koyu, yeşil yapraklı sebzelerde olur), sarı ve turuncu meyve ve sebzeler.
B1 Vitamini: Sağlıklı kalp, beyin ve sinir sistemi. Normal kırmızı kan hücrelerinin seviyesini korur Kaynağı: Tahıllarda, buğday tohumu ve hayvan ciğeri. B2 Vitamini: Sağlıklı gözler ve tırnak ve saç. Kaynağı: Avokado, süt ve süt ürünleri, sakatat, maya B3 Vitamini: Sağlıklı sinir sinir sistemi, dolaşım sisitemi, protein ve karbonhidrat metobolizması, enerji üretimi için gerekli Kaynağı: Tavuk, fıstık, yumurta, badem, som balığı B5 Vitamini: Sağlıklı sinir sistemi Kaynağı: Avokado, beyin ve tahıllar B6 Vitamini: Sağlıklı sinir sistemi, beyin ve üreme işlevleri. Kaynağı: Bira mayası, yumurta sarısı, yulaf ezmesi ve sakatat. B12 Vitamini: Normal kası korur. Kaynağı: Ciğer, böbrek, beyin, et, yumurta sarısı, arkadaş iç-bakteriler tarafından sentezlenir. Folik asit: Sağlıklı saç ve deri. Kaynağı: Lifli yeşil sebzeler, brokoli, lahana, portakal, tahıl, kuşkonmaz. Kolin Bitartarat: Karaciğer, böbrek ve safra kesesinin sağlığını korur. Kaynağı: Tahıl, fındık, fıstık, tohumlar ve narenciye meyvaları. C vitamini: Sağlıklı bağışıklık sistemi kollagen üretimi, sağlıklı kemikler, dişler ve kıkırdak. Kaynağı: Naranciye, biberiye, çiğ lahana, ananas, patates ve maydanoz. E vitamini: Antioxidant, vücut hücrelerinin sağlığı, sağlıklı dolaşım sistemi, kalp dolaşım sistemi, kalp fonksiyonları. Kaynağı: Mısır, sığır eti, badem, yumurta sarısı, fındık, ayçiçeği tohumu, buğday tohumu. Kalsiyum: Sağlıklı ve güçlü kemikler ve dişler, normal kalp fonksiyonları kasları, kasların ve sinir sisteminin sağlıklı çalışmaması. Kaynağı: Badem, sütü ürünleri, yumurta sarısı, soya-fasulyesi ve sardalye balığı. Krom: Vücudun şeker kullanımını düzenler, kandan hücrelere glikoz transferi sağlar. Kaynağı: Yumurta sarısı, istiridye, yer fıstığı, üzüm suyu, peynir, buğday ve maya. Demir: Oksijen kan yolu ile vücut hücrelerine taşır. Kaynağı: Karaciğer, istiridye, sığır eti, helvacı kabağı. Magnezyum: Sağlıklı kaslar, damarlar, kemikler, kalbin düzenli çalışması, sinir sistemi, enerjui üretiminde katalizör. Kaynağı: Badem, soya fasulyesi, yabani havuç. Magnanez: Sinir sistemi sağlığı, beyin, sinirler ve kaslar arasında koordaniasyon. Kaynağı: Ayçiçeği tohumu, Hindistan cevizi, badem, mısır, ceviz, zeytin. Potasyum: Sinir sistemi kan ve dokular asit-alkali dengesi. Kaynağı: Bütün sebzeler, kayısı, muz, patates, fındık, sardalye, avokado, narenciye meyvesi. Silica: Sağlıklı saçlar, deri ve tırnaklar. Kaynağı: Atkuyruğu bitkisi, köklü sebzeler, yulaf, arpa. Çinko: Sağlıklı üreme, deri ve bağışıklık sistemi. Kaynağı: İstiridye, sığı eti, karaciğer, zencefil, süt ayçiçeği, helvacı kabağı tohumu, Ringo balığı. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder