TER KOKUSU VE AŞIRI TERLEMEDEN NASIL KORUNURUZ.
KÖTÜ KOKMAMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?
Yazın fazla terlemek istemiyorsanız, tükettiğiniz içeceklerin çok soğuk olmamasına dikkat edin. Çünkü vücut, aldığımız soğuk sıvıyı en kısa sürede ısıtmaya çalışıyor. Bunun için de kendi sıcaklığını artırıyor. Ardından da normal ısısına dönmek için soğuma yapması gerekiyor. Bu da haliyle aşırı terlemeye neden oluyor.
KOKUYU ÖNLEMEK İÇİN Koltukaltında, ayak, ve kasık bölgesinde sıkışan terler, lekelenmeye yol açabiliyor. Bunu önlemek için de bu bölgeleri sabun veya duş jeliyle düzenli olarak yıkamalıyız.
Kıllar terin bir bölgede sıkışıp kalmasına sebep olan bir diğer etken. Bu da tabii kokunun artmasına yol açıyor. Çözüm olarak, koltuk altındaki ve genital bölgedeki tüyleri almak gerekiyor.
Normal şartlar altında terleme vücudun serinleme şeklidir. Normal koşullarda her gün 1 litre civarında ter salgılıyoruz .Ter dediğimiz sıvının yüzde doksandan fazlası su. Bunun dışında terimiz, sodyum, potasyum gibi mineraller ve üre, laktat gibi maddeler içeriyor. Terlediğinizde cildinizde yaşayan bakterileri beslemiş olursunuz. Bu bakteriler kötü kokuya neden olur. Çünkü sıcak nedeniyle görülen terin %99 u sudur.
Stresli olduğunuz anlarda ise bambaşka bir mekanizma harekete geçer. Gergin olduğunuzda adrenalin ve kortizol dolaşım sistemine hücum eder. Kalp atışınız artar ve birden terlemeye başlarsınız. Özellikle koltukaltı ve genital bölgeniz terler. Terleme bir anda olur. Vücudun seviyeli olarak ısınması söz konusu değildir. Stres söz konusu olduğunda teriniz kötü kokar.
Terlediğinizde cildinizde yaşayan bakterileri beslemiş olursunuz. Bu bakteriler kötü kokuya neden olur. Çünkü sıcak nedeniyle görülen terin %99'u sudur. Stres kaynaklı terin ise %20'si protein ve yağdır. Bakteriler bu maddelere bayılır ve bu maddeleri sindirdikçe kötü koku yayarlar.
Stres terin kokmasına neden olur.
Stres altında olduğunda tüm vücut terlemeye başlar. Bu süreçte vücut kortizol hormonu salgılar, bakteriler kıyafetinizle karışır ve ter kötü kokar.
Parfümler
Parfümler de kötü kokuya neden olabilir. Anti bakteriyel özelliklere sahip olmayan bazı parfümler vardır. Bu parfümler koltuk altına sıkıldığında terle birleşip bakteriler koltuk altı kokusuna neden olacak şekilde vücut üzerinde çoğalmaya başlar.
İlaçların yan etkileri
Bazı ilaçlar da yan etki olarak koltuk altı kokusu ve ter kokusu yapabilir.. İlaçların içindeki kimyasallar kokudan sorumludur.
Vitamin eksikliği
Terin kokmasının diğer bir nedeni vücutta beslenme yetersizliğidir. Örneğin vücutta magnezyum eksikliği koltuk altı ve terde kötü kokuya neden olur.
Düşük karbonhidratlı diyetler
Kötü kokunun diğer bir nedeni düşük karbonhidratlı beslenmedir. Terdeki kötü kokuyu azaltmak için diyetinize biraz daha karbonhidrat ekleyin.
Tatlılar
Tatlılar sadece göbek yağlarına neden olmakla kalmaz, ter kokusu üzerinde de etkilidir. Çok şeker alımı, şekeri alkole döndüren mayaların sayısını artırır bu durum da vücut ve koltuk altında kötü kokuya neden olur.
Tuvalet alışkanlıkları
Gıda alışkanlıklarının yanı sıra ter kokusu kötü tuvalet alışkanlıklarından da kaynaklanır. Çalışmalar, dışkı ya da idrarı uzun süre tuttuğunuzda terin kötü kokmaya başladığını göstermiştir. Sindirim sistemi toksinleri gözenekler vasıtasıyla attığından uzun süre tuvaletinizi yapmadığınızda teriniz ve koltuk altınız da kokmaya başlar.
Ter kokusu nasıl geçer?
Ter kokusu veya koltuk altı kokusundan muzdaripseniz dahiliye doktoruna başvurup vitamin testi yaptırın, bazı vitamin eksiklikleri de kokuya neden olabiliyor.
Haftada bir kaç kez koltuk altınızı antibakteriyel sabunlarla yıkayıp temizleyin.
Genital bölge ve koltuk bölgelerinizdeki kılları düzenli temizleyin.
Kullandığınız ilaçları gözden geçirin, yan etki olarak koku yapıyorlarsa bu ilacı muadili ile değiştirin.
Düzenli banyo yapın, hijyene dikkat edin.
Polyester giysiler yerine pamuklu olanları tercih edin.
Günde 2-2,5 lt su içmeye devam edin, su içmek vücuttan toksinleri temizleyerek terinizin kokmasını önleyecektir.
İlk tedavi seçeneği olarak losyon ve ilaç tedavisi uygulanır
Terin kendisinin kokusuz olmasına karşın, cilt üzerinde oluşan bakterilerin terle birleşerek kötü kokuya neden olduğunu, bununla birlikte , tuz, kafein, nikotin, soda gibi besin maddelerinin de ter kokusunu artırdığına belirten Helvacıoğlu, bu tür besinler kullanılmadığı ve cilt hijyenine dikkat edildiği halde ter kokusunda artışın ise hastalık habercisi olabileceğine işaret etti.
Terleme için Bitkisel Öneri,
Sıcak yaz günlerini ter sorunu yüzünden kendinize zehretmemek için hemen harekete geçin. Bir kâse sıcak suya 2 kaşık tuz ekleyin ve her sabah cildinize bu karışımla kompres uygulayın. Kuruyunca, üzerine bebek pudrası serpin. Terleme sorununuz tamamen yok olacaktır.
Ter kokusunu önlemek için bitkisel çözümlerden de faydalanabilirsiniz. Limon, içeriğindeki mikrop öldürücü maddeler sayesinde kötü ter kokusunu ve aşırı terlemeyi yok eder. Koltuk altlarınızı sabunlu suyla temizledikten sonra bir parça pamuğun üzerine limon suyu damlatıp sürün. Bu yöntem aynı zamanda koltuk altı kararmasını da önleyecektir.
Bedeninizde ter kokan yerlere koltuk altlarınıza, boynunuza, ayaklarınıza karbonat sürün.
Karbonat nemi emer ve kötü kokuya neden olan bakterileri ortadan kaldırır. Daha etkili çözüm için mısır nişastasıyla karbonatı karıştırıp bu karışımı kokudan rahatsız olduğunuz bölgelere uygulayın.
Elma sirkesi, vücut kokularına özellikle koltuk altı kokularına karşı çok etkili bir çözümdür. Bunun nedeni cildin ph seviyesini düşürerek, bu bölgede bakteri üremesini engellemesidir.
Ayak kokuları için ise, bir kaba su koyun, 1/3 oranında elma sirkesi ekleyin, ayaklarınızı bu suda 15 dakika boyunca tutun. Bu işlemi haftada 2-3 kez tekrarlayın.
Banyo yaptıktan sonra durulama suyuna bal ekleyin, koltuk altınıza uygulayın durulayın. Bu doğal ilaç koltuk altı kokularınızdan kurtulmanızı sağlayacaktır.
Birkaç turp ve bir tatlı kaşığı gliserinle kendinize deodorant yapabilirsiniz. Katı meyve sıkacağında turpların suyunu çıkarın ve eczaneden temin edeceğiniz gliserinle karıştırın. Bu karışımı eski bir parfüm şişenize koyun.
Uygulama yöntemi ise çok basit: Birkaç damla limonu veya elma sirkesini koltukaltınıza sürün. Terleseniz de ortalama sekiz saat koku hissetmeyeceksiniz. Sirke kokusunun birkaç dakika içinde uçtuğunu unutmayın. Eğer koltukaltınızın kararmasından şikayetçiyseniz, limon damlaları koltukaltınızın renginin açılmasına da yardımcı olacaktır.
Önerimiz limonu veya elma sirkesini pamuğa damlatarak kullanmanız. Dilerseniz elma sirkesini biraz sulandırarak küçük bir sprey şişesine doldurup yanınızda da taşıyabilirsiniz.
Uzmanlar yazın adaçayı içmeyi öneriyor. Çünkü adaçayı ter bezlerinin etkinliğini azalttığı için daha az terlememizi sağlıyor. Hatta bal ile tatlandırılarak içerseniz daha da iyi sonuçlar alıyorsunuz.
Vücut kokusundan kurtulmak için bu etkili bir çözümdür. Yalnız parfüm buzdolabında kalsın. Esansiyel yani lavanta yağı, gül yağı gibi uçucu yağları da doğal parfüm olarak kullanabilirsiniz. Bir bardak suya bu yağlardan biraz ekleyin, küçük bir şişede bunu saklayın, lazım oldukça kullanın.
Beyaz sirke de bedenin kötü kokularıyla savaşmada etkili bir gıdadır. Küçük bir parça pamuğa bu sirkeden damlatın ve koltuk altlarınıza uygulayın. Sirkenin kokusu bir kaç saniye içinde geçecek ama kötü kokuyla mücadele içeren özler gün boyu kalıcı olacaktır.
Piyasada bulunan antibakteriyel sabunlarda kötü kokuyla mücadelede etkilidir.
Koltukaltı ve genital kötü koku dahili kullanım tedavi otlar:
Adaçayı: (Salvia officinalis) Bu antiperspiranlar özelliklere sahip olmasından dolayı aşırı terlemeyi azaltır. 1 Su bardağı sıcak su içerisine 1 çay kaşığı kurutulmuş adaçayı koyup, 5 dakika demlendiriniz. Günde bir su bardağı içilmesinde yararlı olacaktır.
Koltukaltı ve genital kötü koku için Doğal deodorantlar
Marul: (Lactuca sativa) Bir marul yaprağından iyi bir deodorantı yapmak mümkündür. Marulun meyve suyu özü alınarak banyo sonrası ıslak koltuk altını ovmak kötü kokuyu azaltacaktır.
Turp: (Raphanus sativus) Marul gibi, turp suyunu da deodorant gibi kullanılabilir.
Elma ağacı: (Malus domestic servant) Elma sirkesi iyi bir deodoranttır. Sirke ile gazlı bezi ıslatıp, koltuk altlarına uygulayınız. Endüstriyel deodorantın aksine, cilt tahrişine neden olmaz.
Biberiye: (Rosmarinus officinalis) Bu kekik ile aynı özelliklere sahiptir. 1 lt suya kurutulmuş biberiye çiçekleri ile çay gibi yapıp, Durulama suyuna ilave ediniz.
Koltuk altı gelen koku kaldırmak için: Banyodan sonra iyice kurulanınız. sonra yarı karbonat yarı talk pudrayı karıştırınız. Talk pudrası ve karbonat karışımını ince bir tabaka halinde koltuk altına sürünüz.
GEREKLİMALZEMELER :
1 adet patlıcan
1 bardak su,
HAZIRLANIŞI VE KULLANIM ŞEKLİ : Patlıcanın kabuğu soyulur. Kabukları, kaynayan suyun içine atılıp, 3 taşım kaynatılır. 30 dak demlendirildikten sonra, günde 2-3 defa ılık olarak içilir.
* Ayrıca, el ve koltuk altı terlemelerinde pudra şekeri çok faydalıdır. Bu bölgeler pudra şekeri sürülerek 30 dak bekletilir.
Aşırı terlemenin azaltılmasına yönelik ada cayı faydalıdır.
Vücut kokusuna bitkisel çözüm:
Terlemenin neden olduğu vücut kokusu oldukça rahatsız edicidir. Terlemeyi önlemek için koltuk altına beyaz sirkeye batırılmış pamuk uygulanabilir. Sirke kokuya neden olan bakterilerin ölmesine yardımcı olur. Aynı zamanda sirke gibi çay ağacı yağı ya da nane ve lavanta yağı da kullanılabilir.
Ağız kokusu nasıl gider?
Karbonat ağız kokusu için mükemmel bir çözümdür. Diş macuna biraz karbonat eklenerek dişler fırçalanabilir. Günde iki kez fırçalanması önerilir. Kokunun yanı sıra ağız içindeki bakterilerin de ölmesine yardımcı olur. Düzenli olarak ılık limonlu su ile gargara da yapılabilir.
AZERİ DOKTOR ELMİRA İNALDAN AŞIRI TERLEME VE TER KOKUSU İÇİN BİTKİSEL ÖNERİ
İkbalin Mutfağı programına katılarak, sağlık ve cilt güzzelliği konusunda açıklamalar yapan, Dr Elmira İnalın, önermiş olduğu çok faydalı bir kürden bahsetmek istiyoruz. El içi ve koltuk altı terlemelerini düzenleyecek olan ve ter kokularına karşı fayda sağlayacak olan doğal önerimiz için ;
GEREKLİMALZEMELER :
1 adet patlıcan
1 bardak su,
HAZIRLANIŞI VE KULLANIM ŞEKLİ : Patlıcanın kabuğu soyulur. Kabukları, kaynayan suyun içine atılıp, 3 taşım kaynatılır. 30 dak demlendirildikten sonra, günde 2-3 defa ılık olarak içilir.
* Ayrıca, el ve koltuk altı terlemelerinde pudra şekeri çok faydalıdır. Bu bölgeler pudra şekeri sürülerek 30 dak bekletilir.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder