KABIZLIKTA EN ETKİLİ BİTKİLER SİNAMAKİ, ACI CEHRE VE ACLIK OTU, KETEN TOHUMU, PORTAKAL KABUĞU KÜRÜ, VS. sayfada onlarca önerme var.
Kabız olmadan önce Her gün tuvalete çıkmak gerekir. Yoksa vücudunuzda toksin birikir.
Kabızlığın asıl sebebi yanlış beslenmedir, şayet sofraya oturunca önce sebze ve meyve veya salatalar yenirse bunlar başırsakları harekete geçirir. Bundan sonra çorba, pilav vb. Yemek yemek daha doğru olanıdır. Bağırsakları çalıştıran lifli besinlerdir, buda sebze ve meyvelerde vede kepekli unda bulunur. Beyaz undan yapılan ekmek çok az vitamin, mineral ve amisasit içerir ve hiç lifli madde içermez. Bunedenle beyaz undan yapılan ekmek ve makarna sağlık için zaralı iken kepekli undan yapılan ekmek ve makarna çok faydalıdır (Geni bilgi için buğdaya bak).
Kabızlık sırasındaki ağrılardan kurtulmak isteyen kişi , bu ağrıları çekmemek için defi-hacet yapmak istemez ve böylece ortaya daha ağır bir habızlık durumu çikar. Kabızlığa karşı kimyasal ilaçlar alınması hatinde vücut aşırı su ve mineral kaybeder, özeliklede potasyum. Potasyum eksikliğide bağırsak tembeliğine, yani kabızlığa sebep olur. Böylece müshil olanlar sürekli mühsil yapıcı ilaçlar almak zorunda kalırlar. Doğal ilaçlarla kabızlık tedavi edilbilir ve bunların başında Gökçek İksiri, çörekotu yağı, aloe vera, noni, sinameki ve keten gelir, fakat akut kabızlığa karşı sinameki kronik kabızlığa karşı ise keten tohumu kulanılır.
Diyetinizde yeterli lif olmaması sık sık kabızlığa yol açar. Bunu önlemek için günde en az 20 gram lifli gıda tüketmeye çalışın. Meyve ve sebze yiyin. Ekmek, makarna ve beyaz pirinç yerine tam tahıllı ürünleri tercih edin. Gaz ve şişkinlik problemi yaşamamak için lif alımınızı yavaş yavaş artırın. Bir günde her zaman içtiğinizden en az 2-4 bardak daha fazla su için. Düzenli lif alımının sonucunu aynı gün beklemeyin; birkaç gün sonra iyileşme görmeye başlayacaksınız. Diyetinizde lifli gıdalara yer vermeniz kabızlığın azalmasına yardımcı olsa da kronik kabızlık; Parkinson, inme, az çalışan tiroid bezi, şeker hastalığı ya da kullandığınız ilaçların yan etkisi sonucu oluşabilir. Kabızlığınız iki haftadan fazla sürdüyse, dışkınızda kan ve açıklanamayan kilo kaybı ile şiddetli karın ağrınız varsa mutlaka hekiminize başvurun
• Dışkılama refleksi uyandığı zaman çeşitli sebeplerle dışkılamanın geciktirilmesi ve bunun alışkanlık haline getirilmesi sonucu kabızlık gelişebilir. Özellikle okula yeni başlayan çocuklarda sık görülür. Çocuk sınıftayken tuvaleti geldiğinde izin istemekten utanır ve dışkısını tutar. Bu alışkanlık daha sonra çocuğun günlük yaşantısına taşınır.
• Barsak duvarındaki zayıflıklardan kaynaklanan cepleşmelerin (divertikül) yarattığı tıkanıklıklar, bu ceplerin iltihaplanması (divertikülit)
• Kalın barsak tümörü gibi barsağı daraltan kitleler
• Mekanik veya paralitik barsak tıkanması (ileus)
• Ateş, uzun süren yatak istirahati, karın ameliyatları, yıpratıcı hastalıklar, gebelik
• Depresyon, endişe hali
• Anal kanalda yırtık, basur (hemoroid) gibi ağrıya neden olan hastalıklar
• Sürekli az posalı gıdalarla beslenmek
• Egzersizden uzak hareketsiz yaşam tarzı
• Sakinleştirici ilaçlar, aliminyum mide asidini
mide asidini giderici ilaçlar, kalsiyum içeren ilaçlar
TEDAVİ
• Nedene yönelik tedavi uygulanır. Düzenli tuvalet alışkanlığının edinilmesi, psikoterapi, cerrahi girişim gerektiren hastalarda ameliyat yapılması gibi.
• Beslenme şeklinde değişiklik yapmak gerekebilir. Bol sebze ve meyve yemek, kepekli undan yapılmış ekmekler yemek, bol su ve sıvı gıdalar almak faydalı olacaktır.
Aksine kahve idrar söktürücü olduğu için dışkı içerisindeki sıvıyı çeker ve dışkı katılaştığı için kabızlığa zemin hazırlar. Eğer kabız olduysanız kahve, çay, kola ve alkol tüketmeyin.
Lavman kabızlığı giderir.
Lavman geçici olarak sizi rahatlatsa da kabızlığı önlemek için etkili bir yöntem değildir. Düzenli olarak yapılan lavman yaşlılarda kabızlığa neden olabilir.
Laktasifler ve dışkı yumuşatıcılar bağırsağı hemen çalıştırır.
Kullandığınız laktasif ve dışkı yumuşatıcı türüne göre bağırsak hareketi üretmeniz birkaç dakika ile birkaç gün arasında değişebilir. Çoğu laksatifler, kısa süreli kullanım içindir. Uzun süreli laktasif kullanımı diğer sindirim sorunlarına yol açabilir.
Hint yağı kabızlığın çözümlerinden biridir!
Güçlü bir müshil olan hint yağı diğer laksatifler gibi, uzun süreli kullanılmamalıdır. Laksatifler, besin ve bazı ilaçları emmek için vücudun yeteneğine zarar verebilir. Hint yağı; bağırsak, kaslar, sinirler ve dokulara gereksiz yere zarar verebilir. Bu nedenle hekiminizin önerisi olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.
Keten tohumunu havanda biraz döverek sabahları aç karnına, az yağlı yoğurtla karıştırarak yiyin.
Kuru kayısıyı ve kuru mürdüm eriğini akşamdan bir bardak suyun içinde bekleterek sabah aç karnına bu suyu için. Suyu içtikten sonra kayısı ve erikleri yiyin. Bu işlemi her sabah tekrarlayın.
Akşamdan bir kilo arpayı üzerini örtecek kadar suyun içine koyun ve sabaha kadar bekletin. Sabah haşlayın ve içine iki adet kabak, bir miktar pırasa, ıspanak, kereviz sapı, bir çorba kaşığı zeytinyağı, bir tutam tuz ekleyerek pişirin. Hazırladığınız bu çorbayı sabah aç karnına için.
İki yumurta sarısını kek kabında iyice çırpın. Bir fincan sıvı yağın içine tarçını ekleyip ayrı bir kapta çırpın ve yumurtanın içine katın. 50 gr az öğütülmüş keten tohumu, 50 gr yulaf ezmesi, bir miktar mürdüm eriği, 1-1.5 kahve fincanı şeker, tam buğday ununu da ekleyerek normal bir kek hamuru elde edin. Hamuru 150-160 derecede pişirin. Keki iki ince dilimden fazla yemeyin.
Dr. Ender Saraç’tan kabızlık giderici tarifler
Kuru kayısıyı ve kuru mürdüm eriğini akşamdan bir bardak suyun içinde bekleterek sabah aç karnına bu suyu için. Suyu içtikten sonra kayısı ve erikleri yiyin. Bu işlemi her sabah tekrarlayın.
Keten tohumunu havanda biraz döverek sabahları aç karnına, az yağlı yoğurtla karıştırarak yiyin.
Akşamdan bir kilo arpayı üzerini örtecek kadar suyun içine koyun ve sabaha kadar bekletin. Sabah haşlayın ve içine iki adet kabak, bir miktar pırasa, ıspanak, kereviz sapı, bir çorba kaşığı zeytinyağı, bir tutam tuz ekleyerek pişirin. Hazırladığınız bu çorbayı sabah aç karnına için.
İki yumurta sarısını kek kabında iyice çırpın. Bir fincan sıvı yağın içine tarçını ekleyip ayrı bir kapta çırpın ve yumurtanın içine katın. 50 gr az öğütülmüş keten tohumu, 50 gr yulaf ezmesi, bir miktar mürdüm eriği, 1-1.5 kahve fincanı şeker, tam buğday ununu da ekleyerek normal bir kek hamuru elde edin. Hamuru 150-160 derecede pişirin. Keki iki ince dilimden fazla yemeyin.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan kabızlık için pırasa
Zeytinyağlı ve pirinçsiz olarak pişirdiğiniz pırasa yemeğini haftada en az dört kez tüketin.
Sinemeki, kabızlığa karşı etkili bir bitkidir. Ancak bağırsağın içindeki kaydırıcı mukozayı da dışarı atacağından, sinameki kullanımını bıraktığınızda kabızlığınız daha da artacak, bağırsağınızın içi kuruduğu için kabızlığınız daha da şiddetli olarak devam edecektir.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu kabızlığa karşı portakal yaprağı kürünü öneriyor:
Taze portakal yaprağı
Kronik kabızlığa karşı portakal yaprağı iyi bir çözümdür. Kabızlığı giderici kür için kullanılacak portakal yapraklarının mutlaka taze ve yeşil olması gerekmektedir.
Kurutulmuş portakal yaprakları kür için uygun değildir. Portakal yaprağında bulunan hidroksiprolin ve luteolin beta rutinosit etkin Maddeleri sindirim sisteminin perisaltik hareketlerini uyararak, kabızlığın ortadan kalkması için mükemmel bir destekleyicidir.
Kabızlığa karşı taze portakal yaprağı kürü:
Bir Su bardağı Suyun içinde 7-8 tane taze portakal yaprağını 10-12 Dakika kısık ateşte kaynatın. Kaynama süresi tamamlandıktan sonra ocaktan indirerek ılımasını bekleyin.
Ilıdıktan sonra kahvaltıdan en erken bir Saat sonra için. Dört Gün süre ile Günde bir kez içilmelidir.Dördüncü günde kür tamamlanır. İhtiyaç olduğunda kür tekrar edilebilir.
Her gün taze olarak hazırlanmalıdır.
Kurutulmuş portakal yaprağını kullanmanın bir faydası yoktur.
Portakal özellikle C Vitamini deposu olarak bilinir. Bunun yanında portakal; bioflavin, potasyum, folik asit ve karbonhidrat açısından zengin bir meyvedir.
Portakal, yüksek kan basıncını aşağı çekmeye yardımcı olur. Felç ve kalp hastalıklarına ve kolesterole karşı korur. Vücudunuzdaki yara, ezik ve çürüklere portakal sürerseniz iyileşmenin daha hızlı gerçekleştiğini görürsünüz.
Portakal meyvesi kadar yaprağı ile de derde deva bir meyvedir. Portakal yaprağının sindirim sistemi üzerinde olumlu etki göstererek kabızlığa karşı iyi geldiği söylenmektedir. Meyve olara portakal, bağırsak gazlarını söker ve parazitlerin dökülmesini sağlar.
İdrar yolları ve idrar yollarına bağlı böbrek yollarında da içeriğindeki C Vitamini sayesinde portakal onarıcı etki gösterir. Portakalın böbrek taşının oluşması ve bazı böbrek rahatsızlıklarını önleyici etkisi vardır. Portakalın bir diğer iyileştirici özellik sağladığı organımız karaciğer ve pankreastır. Portakal karaciğerin düzenli çalışmasını sağlar ve safra salgısını düzenler.
Portakal, mide ülserini önleyerek mide ve pankreas kanseri riskini azaltır.
Geçici bir Kabızlık sözkonusu ise misil etkisi yapan bitkilerle çözüm sağlanabilir, fakat uzun süredir devam eden kronık kabızlık sözkonusu ise müsil etkisi yapan bitkiler, özellikle SİNAMEKİ ÇOK kullanılmamalıdır.
Kullanım biçimleri: Zencefil çayı: Değirmende inceltilmiş yarım tatlıkaşığı zencefil, bir bardak dolusu soğuk suya eklenir,hafif ısıda kaynama derecesine kadar ısıtılır,5-6 dakika hafif ısıda kaynatılır ve süzülür.Gerektiğinde bir bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan içilir.
Prof. Dr. Ahmet Maranki’den kabızlık giderici kür
Beş adet kuru inciri iyice yıkadıktan sonra bir bardak sıcak suyun içine koyarak 1-2 saat bekletin. Akşam yatmadan önce incirleri yedikten sonra üzerine de suyunu için. Birlikte ıhlamur da içebilirsiniz. Bu kür 3-4 hafta uygulandığında kabızlık için faydalıdır. Kuru incir, mide ve bağırsak mukozasını kalıntılardan, balgamlardan temizler ve rahat çalışmalarını sağlar. Ancak bu kür, şeker hastaları tarafından kullanılmamalıdır.
Diyet Uzmanı Taylan Kümeli’den kabızlık için bitki çayı formülü
Bir avuç içi kadar maydanoz, bir avuç içi kadar kiraz sapı, üç poşet yeşil çay, üç kayısı ve bir limonu beş bardak suyun içine koyarak kaynatın. Bu çayı sabahtan akşama kadar aralıklı olarak için.
Kabızlıktan hangi çay karışımlarıyla kurtulabiliriz?
Tıbbi Bitkiler Uzmanı Prof. Dr. Kerim Alpınar, kabızlık sorunu için su görünce şişen, dolayısıyla kitle artırımına neden olan bitkileri kullanmak gerektiğini belirterek, bu bitkilere örnek olarak keteni gösteriyor. “Keten müsilaj taşıdığı için çok yararlı ve etkilidir. Hem tahrişi azaltır hem de kitle oluşturur” diyor. Kullandığı bitkinin aniden etki etmesini, örneğin akşam alıp sabah dışkılama yapmak isteyenlere sinamekiyi öneren Prof. Dr. Alpınar, “Ancak dozunu çok iyi ayarlamak gerekiyor. Herkes farklı hassasiyete sahiptir. Kişi kendisi için en uygun miktarı deneyerek bulmalı” diyor. Sinamekinin çok tahriş edici bir bitki olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Alpınar, piyasadan aldığınız sinamekinin gerçekten sinameki olup olmadığını, hangi bitkiden elde edildiğini ve usulüne uygun kurutulup kurutulmadığını kontrol etmeniz gerektiği konusunda uyarıyor.
Ramazanda karşılaşacağımız en büyük problemlerden bir tanesi barsaklarda tembelleşme ve kabızlıktır. Doğal olarak az gıda alındığında ve yeterince sıvı alınmadığında, özellikle lifli ve posalı gıdalar az tüketildiğinde ilerleyen günlerde kabızlık kaçınılmazdır. Özellikle ramazandan önceki dönemde de kabızlık problemi olan kişilerin bu dönemde kendilerine çok daha fazla dikkat etmeleri gerektiğini söyleyen Beslenme Uzmanı Ender Saraç, kabızlığa karşı önerilerde bulundu.
1) Günde en az 1,5 litre ılık su için.
2) Rezene, sinameki gibi barsakları çalıştırmaya yarayan çayları ara sıra için. Rezeneyi düzenli içmenizde bir problem yok. Ancak sinameki uzun süre ve koyu içilirse barsak mukozasında bazı sıkıntılara yol açabilir.
3) İnatçı kabızlığı olan kişiler için günde bir çorba kaşığı kadar tercihen öğütülmemiş keten tohumu sahurda yenilebilir, çiğnenip yutulabilir veya müsli, kek, kurabiye, ekmek gibi çeşitli gıdalara karıştırılabilir.
4) Kepekli ekmek, kepekli makarna, kepekli undan yapılan yiyecekler gibi çeşitli gıdalarla günlük kepek miktarımızı artırabiliriz. Kepek barsaklardan geçerken su emilimini artırarak dışkının su oranını ve miktarını yükseltir.
5) Mürdüm eriğinin tazesi veya kurusu tercihen komposto şeklinde tüketilirse barsak çalıştırıcıdır. Aynı zamanda kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm, kuru eriklerde kendi başlarına veya tercihan ılık komposto halinde barsak çalıştırıcıdırlar.
6) Normalde yemeğe alışkın olmadığımız ve mutfaklarımızda bulunmayan arpa, inatçı kabızlıkta yararlıdır. Arpayı düdüklü tencerede haşlanmış olarak kullanabilir, örneğin çorbalarınıza katabilirsiniz.
7) Özellikle pırasa, bamya, semizotu, bezelye, kabak gibi sebzeler ve genelde çoğu lifli sebzeler özellikle sulu ılık veya sulu sıcak yendiği takdirde barsak çalıştırıcıdır.
8) Bu mevsimde bulunan Trabzon hurması başta olmak üzere portakal, mandalina, kabuklarıyla beraber yenen bazı meyveler barsak çalıştırıcı olabilir.
9) Özellikle sulu ve sıcak yenen kuru fasulye, soya fasulyesi, mercimek gibi bakliyatlar önemlidir.
10) Ramazanda yeterince yağ alınmazsa bu da barsakların çalışmasını engelleyebilir. Yağlardan özellikle sıvı olanları tercih edin. Her gün bolca zeytinyağına bandırılarak yenilen kepek ekmeği barsakları çalıştırır.
11) Hiç hareket etmeyen ve hareketini kısıtlamış olan kişilerde kabızlık görülebilir. Düzenli yapılan egzersizler karın kaslarının da çalışmasıyla barsak hareketlerini uyarırlar.
12) Bazı kişilerde magnezyum eksikliği de barsak hareketlerini olumsuz etkileyebilir. Doktora danışarak alınacak doğal magnezyum preparatlarının yararı olabilir.
1. Ender Saraç'tan Kabızlık İçin Bitkisel Öneriler
Ender Saraç kabızlık için bitkisel yöntem
şifalı bitkiler kabızlık Ender Saraç
Kabızlık için şifalı bitkiler Ender Saraç
MALZEMELER
1 kilo arpa
1 taze kabak
1 avuç bamya
1 tutam semiz otu
1 tutam taze fasulye
2 tatlı kaşığı zeytinyağı
YAPILIŞI:
Arpayı iyice yıkayıp 1 gece önceden ılık suda ıslatın. ertesi gün düdüklü tencerede haşlayın. süzün. 1 er avuç olacak şekilde ayrı ayrı poşetlere koyup difrize kaldırın. arpanın haşlanması uzun süre aldığı için elinizin altında hazır bulunmuş olur.
Haşlanmış arpadan 1 avuç dolusu kadarını tencereye koyun. üzerine doğranmış kabakları, fasulyeleri bamyaları ve semiz otunu koyup bir miktar su ilave ederek kaynamaya bırakın. isterseniz blenderden geçirip ılık ılık için. bu çorba bağırsakların çalışmasına çok yardımcı olur ve sizi kabızlıktan kurtarır
KABIZLIKTA BİTKİLERİN FAYDASI
Kabızlığa karşı portakal yaprağı kürü
SİNAMEKİ: (Cassia angustifolia)
Kullanım Alanları: Genel anlamda kabızlık.
Not: Kanyatılarak demlenip içilen çay, dışkıyı sulandırarak ishal benzeri dışkılamaya sebep olur ve böylece, bağırsak dengesi olumsuz etkilenebilir. Sinameki çayı, kaynar suyla haşlanarak demlenip, ılıklaşınca içildiğinde, dışkıyı yumuşatır ve dışkılamayı kolaylaştırır. Soğuk suda 10-12 saat bekletilerek de demlenilebilir.
KABIZLIK Bamya çiçeği Besbase Ceviz yağı Demirhindi Hint yağı Hünnap Keten tohumu Salep Sarı halile Sarısabır Sinameki, Susam yağı badem yağı
Şahtere(zayıflatıcı) demir hindi, besbase,
-Anason, rezene, frenk kimyonu ve keten tohumu eşit oranda karıştırılır. 1-2 tatlı kaşığı dolusu tohum havanda hafifçe ezilir ve 1 bardak kaynar suyla haşlanır. Demlenmesi için 8-10 dakika beklendikten sonra süzülür. Akşam yemeğinden sonra, tatlandırılmadan içilir. Sindirim ve dışkılama sistemi uyarılır, şişkinlikten kurtulunur.
Pırasa, erik, kiraz, üzüm, zeytinyağı ve şalgam kabızlığa iyi gelir.
Elma yemeklerden önce yenilince kabızlığı giderir.
Erik'in kurutulmuşu kabızlığa karşı iyi bir ilaçtır. Erikleri akşamdan ıslatıp sabah aç karnına yemek, üzerine de suyunu içmek yararlı olur.
Fesleğen tohumları kaynatılarak içilirse kabızlığa iyi gelir. Frenk üzümü yapraklarından yapılan çay kabızlığa iyi gelir.
Gül yapraklarının dip kısmı kesilmeden reçel yapılırsa kabızlığa iyi gelir.
Ispanak hazmı kolaylaştırır, kabızlığı önler.
Keten, bağırsak cidarına etki ederek sindirimi hızlandırır. Bu nedenle son derece etkili ve sağlıklı bir müshil ilacıdır. Vücutta herhangi bir tahribat yapmadan kabızlığı önler.
Taze incir kabızlığı giderir. Kuru incirler akşamdan suya konup yumuşatılarak sabahleyin aç karnına yenirse bağırsakların faaliyetini arttırır.
KABIZLIK İÇİN ŞİFALI BİTKİLER
Bamya, Mersin Meyveleri yemiş olarak, kabızlık giderici ve antiseptik olarak kullanılır.
SARISABIR(ALOE VERA)
Son günlerde bir hayli ismi duyulan bu bitkinin başlıca 2 etkisi vardır. Birincisi çok iyi bir nemlendirici olmasıdır. Bu yüzden yanık tedavisinde kullanılabilir. Yaraların mikrop kapmasını engeller ve daha kolay kapanmasını sağlar. İkinci faydası ise mide bağırsak sistemine çok faydalıdır. Bağırsaklardaki mukozayı güçlendirir. Ülser, gastrit ve spastik kolit de faydalı olabilir.
Bazı firmaların bu bitkiyi her derde (kanser, siroz, sedef, vitiligo gibi) deva olarak sattığını duymaktayım. Bu yanlıştır, abartmamak gerekir. Az önce bahsettiğim sağlık sorunlarında kullanılması daha doğru olur.
ACI CEHRE
Acı Çehre’nin ( Acı Çehre Tohumu ) Faydaları Nelerdir?
•Kilo vermeyi kolaylaştırırken acı çehre kullanımı bırakıldığında verdirdiği kiloların geri alınması söz konusu değildir.
•Acı çehre kullanılmaya başlandığı andan sonra 3 saat içerisinde etkisini gösterir. Kişilerin bünyesine göre bir dünde 2-3 kilo verdirebilir.
•Tatlı düşkünlerinin tatlı isteklerinin azalmasını sağlar.
•Vücutta birikmiş yağların azalmasına yardımcı olur.
•İştah kontrolü sağlayarak az yemenizi ve enerjik kalmanızı sağlar.
•Vücutta oluşan ödemi atar.
•Kabızlığın giderilmesinde etkilidir.
•Diyabet rahatsızlığı olan kişilerin kan şekerlerini düzenler.
•Kötü kolesterolü azaltarak iyi kolesterolü arttırır.
•Kas kitlenizin yağsız olmasına yardımcıdır.
•Zayıflama sırasında oluşan sarkmaları önlemeye yardımcıdır
•Yiyecekler sayesinde alınan yağın vücuttan atılmasını sağlar.
ACI CEHRE NASIL KULLANILIR?
Bu bitki tohumu karışımı öğünlerden sonra ılık su ile birlikte tüketilir. Böylece tokluk hissi uyandırarak, gereğinden fazla yemek yenmesine engel olur. Acı cehre zayıflama bitkisi besinlerin içindeki yağların mide tarafından emilmesinin önüne geçer veya yağ emilimini iyice düşürerek zayıflama etkisi gösterir. Ayrıca kötü kolesterolün ve trigliseridleri bedenimizden atmaya yardımcı olur.
Acı cehre'nin bağırsaktaki etkisi ise ince bağırsaklara gelen besinlerin emilimini düşürmesi, vücut için gerekli olan minerallerin ve vitaminlerin dışındaki kilo yapıcı maddelerin emilmesine mani olmasıdır
Çehre Nasıl Kullanılır?
Kullanımı farklı şekillerde yapılabilir.
Acı cehrenin çeşitleri vardır. Bazı çeşitleri acı olsada pek etkisi olmaz. Etkisizlerini görüpte bu konuda acı cehreden umudu yitirmek doğru değildir. Taze ve dişi türünü bulmak gerek. Önce aldığınız yerden az miktar alıp denemelisiniz. Faydasızsa başka bir yerden almayı deneyin.
Sabah ve akşamları günde 2 kez veya sadece akşamları ılık su ile birlikte tüketilmelidir. Sizde aşırı karın ağrısı ve ishal oluşturursa tek sefer veya 2 günde 1 tüketmelisiniz. Acı çehre tüketirken bol su alımına özen gösterilmelidir. Çünkü vücuttan su kaybına neden olarak sizi halsiz bırakabilir.
ACI Çehreden En İyi Verimi Almak İçin Bunları Yapın
•İhmal etmeden düzenli bir şekilde kullanılmalıdır.
•Yemek yedikten yarım saat sonra bol su ile almalısınız.
•Acı çehre tohumunu kullanırken yürüyüşle desteklerseniz daha sağlıklı şekilde kilo vermeniz kolaylaşır.
İlk gün tok karnına 3-4 adet ılık su ile iyice çiğneyerek, yada sarımsak dövecinde iyice ezilerek içilir. Devam eden günlerde sabah akşam birer adet tok karnına aynı şekilde kullanılır. Acı Cehre kullanılmaya başlandığı ilk günden itibaren fazla kilolarınızı vermeye yardımcı olan bir gıda takviyesidir. Acı Cehre Avrupa da diyet ürünleri listesinde üst sıralarda yer almakta olup, tamamen doğal ve birçok bilim adamı tarafından konu alınmıştır. Bağırsakların çalışmasını düzenler.
ACLIK OTU
PEKİ AÇLIK OTU FAYDALARI ZARARLARI NELERDİR?
Topluma doğru bilgi vermek adına açlık otunu tüm fayda ve zararlarıyla incelemeye karar verdik. Açlık otu Afrika topraklarında yetişen bir bitkidir. Latince adı Folliculj Sennae, Leguminosae olmakla birlikte halk arasında doğal müshil olarak kabul edilmekte ve erkek sinemaki olarak da adlandırılmaktadır. Açlık otunun doğal müshil olarak kullanılması Eski Mezopotomya kodeksine de dayanmaktadır.. 19. yüzyıl hekimlerinden Dr. Mehmed Nuri açlık otunun doğal müshil olmasına atıfta bulunmuş ve 10-20 gr açlık otunun kahveyle karıştırılıp içilmesi durumunda midedeki sıkıntının geçeceği ve de müshil etkisiyle tuvalete çıkışın gerçekleşeceğini kaydetmiştir. İlk tıbbi kodekslerimizden Düstur al-Edviye’de açlık otu bitkisinin hem meyvası, hem de yaprağının kullanımıyla alakalı bilgiler yer almaktadır.
Açlık otu ile ilgili bazı halk reçeteleri
1- Müshil olarak, mide ağrılarında ve gazlara karşı 50 gr. açlık otu, 10 gr. anason veya rezene tohumu ile birlikte çay gibi demlenir. Bu sıvıdan bir bardak alınır ve şekerle karıştırılarak sabah aç karnına veya akşamları yatmadan önce içilir.
Modern Tıptaki Yeri: Açlık otu, bileşiminde antrakinon türevleri taşır ve bu yüzden müshil etkisi yapar. Açlık otunun bu özellikleri modern tıp tarafından da bilinir.
Açlık otunun sindirim sistemine büyük etkisi olduğundan ötürü bu bitkinin etkin bir yağ yakıcı olduğu da bilinir. Uzmanlar açlık otu üzerinde yaptıkları çalışmalar sonrasında açlık otunun bir çok faydasına ulaşmış ve hatta tansiyon dengeleyici özelliğinin olduğunu da keşfetmişlerdir. Ayrıca açlık otunun sindirim sistemini aktif etmesinden dolayı böbrek kumu dökmeye yardımcı olduğu da biliniyor. Açlık otunun zarardan çok yararı bulunmaktadır. İlgili otu kullanan kişilerin en çok zarar olarak gördükleri şeyler arasında ishal olmak yer alıyor. Bazı kişiler sıklıkla tuvalete çıktığından dolayı anüs bölgesinde yaraların meydana geldiğini hattı bazı kişiler basur olduklarını dahi söylemektedirler. Basura meyilli birisiyseniz bu otu fazla kullanmamanızda fayda var. Her bitkide olduğu gibi açlık otunu kullanırken de uzmanların tavsiyelerine mutlaka uymanızı tavsiye ederiz.
• Açlık otu verdiği tokluk hissi nedeniyle kilo vermenize yardımcı olan oldukça faydalı bir bitkidir.
• Açlık otu şayet kabızlık sorunu yaşıyorsanız bu sorunu atlatmak için kullanacağınız en önemli yardımcı takviyelerden biridir. Bağırsakların boşalımında adeta bir lağman etkisi de görmemize neden olan açlık otu aynı zamanda toksinlerden kurtulmak içinde ayrıca önem arz etmektedir.
•Açlık otu bitkisinin, yağ yakımına yardımcı olduğu gibi aynı zamanda yağ oluşumunu engelleyici yönde etkilerinin de olduğu bilinmektedir.
• Gaz sancılarından şikayet ediyorsanız açlık otu bu sorununuz içinde inanılmaz bir bitkidir. Ayrıca açlık otunun bağırsak parazitlerini engelleyici özelliğinin de olduğunu belirtmekte fayda var.
• Tansiyonu dengeleyici özelliği olan açlık otu, yüksek tansiyon problemi olan kişilere önerilmektedir. Tansiyon sorununuz varsa ve modern tıp dünyasındaki ürünlerden şifa bulamadıysanız alternatif tıp dünyasının gözde ürünlerinden olan açlık otu ile sorunlarınızı sonlandırabilmeniz mümkün olabilir.
• En ağrılı hastalıkların başında şüphesiz böbrek kumu ve taş dökmek yer almaktadır. Birçok kişi böbrek kumunu kısa süre içerisinde dökmediğinden dolayı şiddetli ağrılar yaşamak zorunda kalabilir. Böbrek taşı, kumu düşürme sancısının büyüklüğü halk arasında doğum sancısıyla eş değer görülmektedir. Açlık otu sayesinde böbrek kumlarınızı daha kısa süre içerisinde dökebileceğinizi bilmenizi isteriz.
Her bitkide olduğu gibi açlık otunu kullanırken de uzmanların tavsiyelerine mutlaka uymanızı tavsiye eder, doktorunuza danışmanızı öneririz.
Kabızlık İçin Doğal İçecek
Kabızlık insana dünyayı dar eden bir illet. Ama gerek beslenme şekli, gerek yaşam standartları nedeniyle pek çoğumuz da bu illetin esiri oluyoruz. Tabiki bu sorun için pek çok tıbbi ilaç mevcut. ama birde doğa eczanesinin bize sunduğu nimetler var. Şimdi bu eczaneden bir kaç çeşit alalım ve kendimize bir içecek hazırlayalım
MALZEMELER :
1 litre su, 1 bağ maydonoz, 1 tatlı kaşığı zencefil, 1 tatlı kaşığı tarçın, Biraz karabiber, 1/2 limon, 1 yemek kaşığı bal
HAZIRLANIŞI : 1 litre suyun içine bal hariç bütün malzemeleri koyarak kaynatınız. Kaynadıktan sonra balı karıştırın ve günde 3 bardak için. İsteğe göre soğuk veya sıcak içilebilir. Bu içeçeği 15 gün boyunca hergün içtikten sonra haftada 2 kez içmeye başlayacaksınız
BİRİNCİ TERTİP
Kronik kabızlıklarda ise, aynı zamanda karaciğeri de uyaran ilaçlara öncelik verilmelidir: Sarısabır, barut ağacı kabuğu, ayrıkotu kökü, civanperçemi. Veya özel bir karışım kullanılabilir: Barut ağacı kabuğu, civanperçemi, sinameki, ince kıyılarak eşit oranda karıştırılır. Yarım tatlı kaşığı bitki, bir su bardağı dolusu suda 10-12 saat demlendirildikten sonra süzülür, ılıklaştırılır ve içilir.
İKİNCİ TERTİP
-Anason, rezene, frenk kimyonu ve keten tohumu eşit oranda karıştırılır. 1-2 tatlı kaşığı dolusu tohum havanda hafifçe ezilir ve 1 bardak kaynar suyla haşlanır. Demlenmesi için 8-10 dakika beklendikten sonra süzülür. Akşam yemeğinden sonra, tatlandırılmadan içilir. Sindirim ve dışkılama sistemi uyarılır, şişkinlikten kurtulunur
ÜÇÜNÇÜ TERTİP
Kabızlık: hiçbir yan etkisi olmayan keten tohumu akşam yatmadan bir yemek kaşığı iyice çiğnenerek yenilir. Aynı şekilde sabahta ikinci bir defa yenilebilir. Bu kabızlığa iyi gelecektir. Keten tohumu vücutdaki fazla suyunda atılmasında etkilidir. Bileklerdeki şişlikleri giderir.
DÖRDÜNCÜ TERTİP
Kabızlık: 50 gram sinameki, l0 gram zencefil, 5 gram tarçın karışım yapılır. Bu karışımdan bir bardak kaynar suya bir cay kaşığı konup bekletilir. Yatarken içilmelidir
akut kabızlığa karşı sinameki kronik kabızlığa karşı ise keten tohumu kulanılır.
BEŞİNCİ TERTİP
Biberiye suyu: mide ve bağırsak tembelliğine iyi gelir damarı açar.
Kronik kabızlıklarda ise, aynı zamanda karaciğeri de uyaran ilaçlara öncelik verilmelidir: Sarısabır, barut ağacı kabuğu, ayrıkotu kökü, civanperçemi. Veya özel bir karışım kullanılabilir: Barut ağacı kabuğu, civanperçemi, sinameki, ince kıyılarak eşit oranda karıştırılır. Yarım tatlı kaşığı bitki, bir su bardağı dolusu suda 10-12 saat demlendirildikten sonra süzülür, ılıklaştırılır ve içilir.
KABIZLIK Bamya çiçeği Besbase Ceviz yağı Demirhindi Hint yağı Hünnap Keten tohumu Salep Sarı halile Sarısabır Sinameki
Susam yağı badem yağı
Şahtere(zayıflatıcı) demir hindi, besbase,
-Ketentohumu, bağırsaklarda mekanik etki yapan çok başarılı bir müshildir. Bağırsak mukozasına zarar vermez, mineral dengeyi bozmaz, hiçbir yan etkisi yoktur. Kitaptaki ilgili bölüme bakın.
-Sinameki çayı, müshil ve kan temizleyici etki içerir. Sürekli olmamak kaydıyla, arada bir kullanılmasında sakınca yoktur. 1-2 çay kaşığı dolusu bitki yaprağı, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 20-25 dakika demlendikten sonra süzülür. Yatmadan bir saat kadar önce, tatlandırılmadan veya biraz tatlandırılarak içilir. Bitki eğer kaynatılacak olursa ve sıcak içilecek olursa, dışkılama, şiddetli ishal biçiminde gerçekleşir. Kişi, zamanla, dozajını ve demleme süresini kendisi saptamalıdır.
-İncir kürü çok iyi sonuç verebilir. İyice yıkanan 3-5 kuru incirin üstüne, akşamdan 1 bardak su eklenir ve sabaha kadar bekletilir. sabahleyin aç karnına, önce incirler yenir, üstüne de incir suyu içilir. Bu kürün 3-4 hafta uygulanması gerekir. İncir, mide-bağırsak mukozasını kalıntılardan, balgamlardan temizler ve rahat çalışmasını sağlar. Şeker hastalarının uygulaması doğru olmaz.
-Ispanak ve lahana salatası dışkılamayı kolaylaştırır.
-Sabahları yenen 1-2 portakal rahatlatabilir.
-Anason, rezene, frenk kimyonu ve keten tohumu eşit oranda karıştırılır. 1-2 tatlı kaşığı dolusu tohum havanda hafifçe ezilir ve 1 bardak kaynar suyla haşlanır. Demlenmesi için 8-10 dakika beklendikten sonra süzülür. Akşam yemeğinden sonra, tatlandırılmadan içilir. Sindirim ve dışkılama sistemi uyarılır, şişkinlikten kurtulunuz.
Uyarılar: Muz ve çikolata kabızlık yapar. Beslenmede, kepekli ve lifli besinlere ağırlık verilmesi gerekir. Günde alınan sıvı miktarı 2 litrenin altına inmemelidir. Kahve, bira ve şarap kabızlığa yol açar. Dişlerin görevini mideye yüklememeye özen gösterilmelidir. Elden geldiğince uzun çiğnemek ve sık yutmak gerekir. Eğer dışkılamada 6-7 günlük tedaviye karşın bir düzelme görülmezse, mutlaka doktora başvurulmalıdır. Dışkılayamamanın yanı sıra, karın ağrıları, kusma ve kan basıncında sapmalar görülürse, bağırsak düğümlenmesinden kuşkulanmak ve acilen hastaneye ulaşmak gerekir.
Kabızlık: hiçbir yan etkisi olmayan keten tohumu akşam yatmadan bir yemek kaşığı iyice çiğnenerek yenilir. Aynı şekilde sabahta ikinci bir defa yenilebilir. Bu kabızlığa iyi gelecektir. Keten tohumu vücutdaki fazla suyunda atılmasında etkilidir. Bileklerdeki şişlikleri giderir.
Kabızlık: sabah aç karnına bir bardak sıcak kekik suyu içilebilir.
Hemoroid: sinirli ot susam yağı(üzerini örtecek kadar) bir gün güneşte bekletilir. Dıştan sürülür.
Kabızlık: 50 gram sinameki, l0 gram zencefil, 5 gram tarçın karışım yapılır. Bu karışımdan bir bardak kaynar suya bir cay kaşığı konup bekletilir. Yatarken içilmelidir
Kabızlık: yarım kilo incir iyice yıkanır ve kıyma makinasından geçirilir. 5 gram Sinamaki tozu ile iyice karıştırılır. Sonra salam biçiminde yuvarlanarak ince kağıtlara sarılır ve buzdolabına kaldırılır. Her gün sabahları aç karnına fındık iriliğinde normal bir sindirime ulaşılıncaya kadar alınır.
Dışkılamayı en iyi biçimde düzenleyebilen, aç karnına yarım veya bir bardak içilen hindiba çayıdır, bu çay en inatçı olayları bile dengeler. Hindiba çayı ile incirden yapılma salama devam edilmesi halinde sindirim sistemi normale biner.Yabani hindiba çiçeği ile birlikte toplanır iyice yıkandıktan sonra çayı yapılır her gün
Biberiye suyu: mide ve bağırsak tembelliğine iyi gelir damarı açar.
Kabızlık, opstipation
Bamya çiçeği Besbase Ceviz yağı Demirhindi Hint yağı Hünnap Keten tohumu Salep Sarı halile Sarısabır Sinameki Susam yağı Tatlı badem yağı
Akdiken Kabuğu (Cascara Sagrada) - Akdiken kabuğu, onlarca peklik tedavisi reçetesinde kullanılan, etkisi uzun yıllardır bilinen tanınmış bir muhsildir. Yatmadan önce yarım çay kaşığı alın. Ama düzenli olarak kullanmayın; bağırsağınız tembelliğe alışabilir.
20 gram ceviz kabuğunu 4 bardak suda haşlayın ve bu sudan sabah, öğle, akşam bir kaşık için
Pırasa, erik, kiraz, üzüm, zeytinyağı ve şalgam kabızlığa iyi gelir.
Elma yemeklerden önce yenilince kabızlığı giderir.
Erik'in kurutulmuşu kabızlığa karşı iyi bir ilaçtır. Erikleri akşamdan ıslatıp sabah aç karnına yemek, üzerine de suyunu içmek yararlı olur.
Fesleğen tohumları kaynatılarak içilirse kabızlığa iyi gelir. Frenk üzümü yapraklarından yapılan çay kabızlığa iyi gelir.
Gül yapraklarının dip kısmı kesilmeden reçel yapılırsa kabızlığa iyi gelir.
Ispanak hazmı kolaylaştırır, kabızlığı önler.
Keten, bağırsak cidarına etki ederek sindirimi hızlandırır. Bu nedenle son derece etkili ve sağlıklı bir müshil ilacıdır. Vücutta herhangi bir tahribat yapmadan kabızlığı önler.
Taze incir kabızlığı giderir. Kuru incirler akşamdan suya konup yumuşatılarak sabahleyin aç karnına yenirse bağırsakların faaliyetini arttırır.
-Çabuk sonuç almak gerektiğinde, 1-2 yemek kaşığı hintyağı içilebilir. 2-3 saat içinde dışkılama gerçekleşir.
-Ketentohumu, bağırsaklarda mekanik etki yapan çok başarılı bir müshildir. Bağırsak mukozasına zarar vermez, mineral dengeyi bozmaz, hiçbir yan etkisi yoktur. Kitaptaki ilgili bölüme bakın.
Hemoroid: sinirli ot susam yağı(üzerini örtecek kadar) bir gün güneşte bekletilir. Dıştan sürülür.
Kabızlık: 50 gram sinameki, l0 gram zencefil, 5 gram tarçın karışım yapılır. Bu karışımdan bir bardak kaynar suya bir cay kaşığı konup bekletilir. Yatarken içilmelidir. Tarcın sinameki nin yan etkisini minimize eder.
Kabızlık: yarım kilo incir iyice yıkanır ve kıyma makinasından geçirilir. 5 gram Sinamaki tozu ile iyice karıştırılır. Sonra salam biçiminde yuvarlanarak ince kağıtlara sarılır ve buzdolabına kaldırılır. Her gün sabahları aç karnına fındık iriliğinde normal bir sindirime ulaşılıncaya kadar alınır.
Dışkılamayı en iyi biçimde düzenleyebilen, aç karnına yarım veya bir bardak içilen hindiba çayıdır, bu çay en inatçı olayları bile dengeler. Hindiba çayı ile incirden yapılma salama devam edilmesi halinde sindirim sistemi normale biner.
Yabani hindiba çiçeği ile birlikte toplanır iyice yıkandıktan sonra çayı yapılır her gün
Biberiye suyu: mide ve bağırsak tembelliğine iyi gelir damarı açar.
GÖBEK ERİTMENİZE YARDIMCI OLACAK KARIŞIM TARİFİ:
Malzemeler:
- Bir parça taze zencefil
- 1 tutam kurutulmuş yapraklı yeşil çay
- 5 adet nane yaprağı (taze olacak)
- 5 adet taze fesleğen yaprağı
İlk olarak bir kabın içerisinde içme suyunu atın ve kaynatın. Daha sonra içerisine vermiş olduğumuz malzemeleri ekleyip ocağın altını kapatın. 5 dk dinlendirdikten sonra içerisine tarçın ekleyip içebilirsiniz. Sabah aç karnına, öğlen ve akşam yemeklerinden yarım saat önce günde 3 parçaya bölerek içebilirsiniz.
İSHAL / DİARE /
İSHAL
Havuç, limon, nar ise ishale iyi gelir. Bir miktar kurutulmuş adaçayı 1 litre suda kaynatılırak içildiğinde ishale iyi gelir.
Ahududu yaprakları ishal kesicidir.
Arpa'nın suda kaynatılarak elde edilen sıvısı ishali önler. Böbrek ve safrakesesi taşlarının sebebiyet verdiği ağrılara, karaciğer ve dalak hastalıklarına, bronşit ve nezleye, cilt hastalıklarına, kansızlığa, raşitizm hastalığına iyi gelir. Kemik kireçlenmesini önlemesi en önemli özelliğidir.
Böğürtlen ishale iyi gelir.
Bademyağı başlı başına bir ilaçtır. Yumuşatıcı etkisi olduğundan küçük çocukların kabızlığını gidermek için bir kahve kaşığı kullanılırsa iyi sonuç alınır. Hem iç organlar için hem de cilt için çok yararlıdır. Yaralara sürüldüğünde acıyı dindirir.
Gül yaprakları çay gibi kaynatılıp içilirse rahatlık verici ve ishal gidericidir.
Kestane ağacının yaprakları kaynatılıp, içilirse ishali önler.
Koyu çay, şeftali ishali önler.
Kızılcık'ın en etkin olduğu rahatsızlık ishaldir. Kabızlık yapar.
Labada ishal kesicidir. Bağırsaklara dolgunluk hissi veren iyi bir besindir.
Misk otu kötü kaynatılarak içildiğinde ishali önler.
Muz kabızlığa çok iyi gelir.
Mürver ağacı çiçeklerinden yapılan çay içilince, zatürree başlangıcı, nefes yolu hastalıkları, nezle, grip, öksürüğe iyi gelir.
Pirinin tutucu etkisinden ötürü ishal kesici özelliği fazladır.
Yabani armut (ahlat) pişirilerek yendiğinde ishali önler.
Dışkı miktannın ve akışkanlığının fazlalaşması ile bağırsak hareketlerinin artması sonucu kişinin olağanüstü sayıda ve miktarda dışkılama yapması.
Şifalı sebze, meyve ve otlar: Koyunotu, beşparmakotu, arslanpençesi, hatmi, alıç, çobançantası, şimşir, karahindiba, kola, büyükkarakafesotu, papatya, keçiboynuzu, kocayemiş, çobandeğneği, golden elma, sarıçalı, mübârekotu, okaliptüs, çilek, ıtır, kılıçotu, ahududu, kurtbağrı, ebegümeci, eşek yoncası, nar, muşmula, ısırgan, arpa, haşhaş, palamut, köpekayası, kırmızı gül, böğürtlen, adaçayı, siyah mürver, üvez, sığırkuyruğu, çay, enginar, havuç, ıspanak, soğan, patates, kiraz, ceviz, üzüm.
R1* Chenop. botris (farekulağı sap.) .........100 g
Kullanılışı: 1 çorba kaşığı bitki 400 g. suda 10 dakika kaynatılır. Günde 3 defa yemeklerden evvel birer kahve fincanı alınır.
R2* 30 gram yabanmersini veya ayıüzümü goncası + 30 gram mübârekotu tepe kısmı +15 gram golden elma tohumu +10 gram nane tepe kısmı + 10 gram melisa yaprağı + 30 gram çobandeğneği kökü karıştırılır, 1 bardak suya 2 çorba kaşığı konur. Hafif ateşte 10 dakika kaynatılır. 15 dakika bekletildikten sonra ezilerek süzülür. Günde 2- 6 bardak içilir.
Fr. Myrtili (siyah ayı üzümü meyve.) ...........................200 g.
Kullanılışı: 3 çorba kaşığı bitki 1 litre suda 15 dakika kaynatılır. Yemeklerden evvel su yerine birer çay bardağı alınır. Aynı zamanda kızılcık meyveleri de kullanılabilir.
Kullanılışı: 2 çorba kaşığı bitki 600 g. suda 10 dakika kaynatılır. Her 3 saatte birer kahve fincanı içilir.
R5* 2 bardak suda 1 çorba kaşığı pirinç kaynatılır. Süzülüp içilir.
Dikkat! içme suları mikroplardan arıtılmalıdır. Gerekiyorsa, 10 dakika kaynatıldıktan sonra kullanılmalıdır.
* Meyve ve sebzeler bol suda yıkanmalı, beslenmede kullanılan her türlü eşya iyice temizlenmelidir.
* Hastaya su ve sulu besinler verilmeli, yağlı besinlerden kaçınmalıdır.
* Uygun içecekler: Limonata, orta şekerli çay, tuzlu ayran, gazı çıkarılmış gazoz, gazı çıkarılmış kola.
* Çocuk ishalleri için: Papatya, adaçayı
İshal bir cezve kaynar suya bir çay kaşığı taze toz tarçın konur süzülür,İçilir. İshal için demli çay, kola ayva yaprağından yapılmış cay etkilidir.
Kabızlık (Kenevir) cetene akşam yemeğinden beş on dakika önçe bir bir buçuk yemek kaşığı kenevir yerse
Bu problemini giderir. Kenevir in bunun dışında başka faydaları da vardır hiçbir yan etkisi Yoktur
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder