17 Eylül 2018 Pazartesi

GEÇMEYEN ÖKSÜRÜK GICIK, KULAK ÇINLAMASI, BOĞMACA, FARENJİT VE ASTIM A YÖNELİK TAVSİYELER

GEÇMEYEN ÖKSÜRÜK GICIK, KULAK ÇINLAMASI, BOĞMACA, FARENJİT



Geçmeyen Öksürük

Öksürük bazen de boğazdaki bir tahrişten oluyor. Bunun için de ben 4 kaşık iyi kalite bala 1 silme tatlı kaşığı toz zencefil ve bazen 3-4 damla limon ekliyorum ve macun kıvamına gelene kadar karıştırıyorum. Boğazında tutarak yemesini söylüyorum. Bunun çok faydasını gördüm. Tabii ki 1 yaşından küçük çocuklara içinde bal olduğu için yasak. Denenebilir çünkü içinde zararlı bir şey yok.
Öksürük için bir de kara turbun suyuyla karışmış balı öneriyorlar. Ahmet Maranki şöyle tarif ediyor. Kara turbun içini biraz oyun, altını toplu iğneyle delin. Bir bardağın içine oturtun. İçine iyi kalite bal koyun. Üstüne kestiğiniz kapağını kapatın.geceden yapın. Altına akan suyunu sabah içirin. Sabah yine koyup akşam içirebilirsiniz.  Bu videoda anlatıyor. 
Malzemeler: 2-3 parça parmak ucu kadar zen­cefil iri bir tutam ıhlamur 1 çay kaşığı hibis­kus 1 çay kaşığı şahtere otu Uygulanışı: Malzemeler 1 su bardağı kadar suda 3-4 dakika kaynatı­lır.
2-3 dakika demlendirildikten sonra içi­lir. Şekeri fazla kullanmak doğru değil­dir. Çaya nöbetşekeri konulursa öksürüğü azal­tır.
* Günde 2-3 kere meyankökü çiğnemek de yararlı­dır.
* Zencefil kekik ve alerjik kökenli olmayan öksürükte karabiber faydalı­dır. 
Zencefil suyu birkaç damla limon suyu ile karıştırılarak öksürük tedavisinde kullanılabilir. Öksürük ataklarını hafifletmek için gün boyunca sıcak su ya da süte biraz bal eklenerek içilebilir. Zencefil suyu, limon ve bal karışımı da öksürük için etkili bir çözümdür. Boğazı yatıştırır ve balgam ile öksürüğü kontrol altına alır.
Kronik öksürük için 2 adet karaturp kabak oyacağı ile 5-6 yerinden oyu­lur. Oyukların içine bal doldurulur ve sa­dece oyukların üstü turp parçaları ile kapatıla­rak 24 saat bekletilir. Sonra içindeki sıvı şişe­ye doldurulur ve günde 3 çorba kaşığı içi­lir.
* Kuşburnu ısırgan zencefil şahtere ve hibiskus çayları­nı içmek de yararlıdır.
* Ebegümeci kaynatılırzeytinyağı ve limon katıla­rak bol bol yenirse göğsü yumuşatır. Öksürüğü hafifle­tir ve balgam söker.
*Toz zencefil ile bal karıştırıla­rak yenilirse öksürüğe iyi gelir.
Diğer bir kaynaktan öksürük için tavsiye!
Havaların iyiden iyiye soğumasıyla, gribal enfeksiyonlar­da büyük bir artış görülmeye başladı.
Gribal enfeksiyonlar­la beraber, boğaz iltihabı, akciğer iltihabı gibi rahatsızlıklar da bir çok kişiyi bu aylar­da rahatsız ediyor. Bir çok vatandaşımız balgam ve öksürük şikayeti ile doktorlarımı­zın kapısını çalıyor, kimi vatandaşlarımız ise, internete girip nelerin öksürük kestiğini, hangi bitkilerin balgam söktü­rücü özellik taşıdığını araştırı­yor.
Biz de bu yazımızda internete girip, balgam söktürücü bitki­ler, ve öksürük kesen bitkileri arayan vatandaşlarımızın sorusu­na yanıt vereceğiz. Balgam söktürücü bitki çaylarının içinde en önem­lisi ıhlamur çayıdır.
Ihlamuru destekleyici balgam sökücü bitki­ler ise, tarçın, zencefil, karanfildir. Bu 3 bitkiyi 1 litre suyun içine karıştı­rarak kaynatın. Bu üç bitkinin karışımı oluşan çay boğaz ağrısını kesmek için bire bir­dir. Bu bitkisel formül sadece boğaz ağrısı geçirmek­le kalmaz, bronşite iyi gelir, öksürüğü keser.
Sonuç olarak en iyi balgam söktürücü bitki çayı, ıhlamur çayıdır. Öksürük şikayetleri için de tarçın, zencefil ve karanfil karışım­larından yapılan çay çok faydalıdır.
Öksürük için başka bir kaynak daha!
Öksürüğe İyi gelen Şifalı Bitkiler,­ Öksürüğü kesen Nezle ve Grip için Şifalı Bitkiler Kış geldi ve grip, nezle, soğuk algınlığı gibi bir çok hastalık hızla yayıl­maya başladı.
Özellikle çocuklarda daha çok ve ağır bir seyir izle­yen bu hastalıkları Şifalı Bitkilerle tedavi et­mek mümkün. Öksürüğe iyi gelen Şifalı Bitkiler, Nezleyi kesen, Kronik Öksürüğe iyi ge­len, kanı temizleyen, direnç artıran ve kan kusma­ya iyi gelen Şifalı Bitkileri Şöyle Sıralaya­biliriz: Andız otu kökü ezilip balla karıştırı­larak yenirse Öksürüğü dindirir, balgamı söker.
Ardıç taze meyvelerinin ezil­mesi ile elde edilen şurup Öksürüğe çok iyi gelir. Böğürtlen yaprakları içeriği oluşmadan topla­nıp gölgelikte demetler halinde kurutulur ve bundan yapılan şurup kanı temiz­ler, Öksürüğe, iyi gelir. Ebegümeci göğsü yumuşatır. Öksürük kesici olduğun­dan bronşite ve nezleye iyi gelir. Bulantı ve kusmalara karşı da yararlıdır. Gelincik çiçeklerinden yapılan şurup, ağrıları dindirici ilaç olarak kullanıl­dığı gibi Öksürüğe ve öksürük gıcığına etkili­dir. Ihlamur çayı kronik Öksürüğü keser.
Ter ve balgam söktürücü­dür. Kenevir çayı balla tadlandırılıp içilirse, öksürük boğmaca ve ses kısılması­na iyi gelir. Kırmızı yaban mersini yaprakların­dan yapılan şurup Öksürüğe etkili olur. Meşe ağacı kabukların­dan yapılan çay kanlı öksürük ve kan kusmaya çok iyi gelir. Meyan kökü şuru­bu Öksürüğe iyi gelir. Yaban eriği ezilerek şekerle pişirilir­se Öksürüğü yok eder.
* Bir elmanın kabuğunu soyun, bir kaç da çekirdeğini koyun, birazcık ıhlamur, bir iki karanfil, belki bir tarçın kabuğu, bir dilim de limon. Bunların hepsini kaynatıp, isterseniz bal ile tatlandırıp  sıcak sıcak içebilirsiniz. Ilık ılık vermek suretiyle çocuklar için de kullanıbilirsiniz.
* Bir tatlı kaşığı bala toz zencefili karıştırarak macun yapıp için (yiyin), boğazınıza ve öksürüğe çok iyi  gelir. Çocuklara uygulamayın.
İki tatlı kaşığı dut pekmezine uygun miktarda karabiber katıp karıştırın ve günde bir kaşık verin. Bir iki güne kadar öksürük geçecektir. Yetişkin ve çocuk kullabilir.
* 1 çay kaşığı karabiber , 1 tatlı kaşığı bal ile ile karıştırılarak verilir. Ardından da süt. Bu formül yetişkinler için de etkilidir.
* Kabukları ile elma, tarçın, zencefil, ıhlamur, ayva ve kabuklu limonu kaynatıp suyunu içirin. Göğsü yumuşatacak ve öksürüğü geçirecektir.
Çocuğunuzu uykuya yatırırken oda sıcaklığındaki balı sırtına sürüp, üstüne gazete veya kağıt havlu ile kapatıp, uyumasını sağlayın. 2-3 kez denendiğinde öksürüğü kesecektir.
* Ihlamurla ile ayva yaprağı beraber kaynatılıp içilirse, öksürük geçer.
* Bir miktar kekiği su ile kaynatıp içine bal koyup ılıtılır. Ilıyan karışım bebeklere verildiğinde öksürüğü geçer.
* Nişastayı suyla kaynatıp içine limon yada portakal suyu koyun biraz da tatlandırmak için pekmez ekleyin. Bu karışımı ılık ılık içirin. Çocuğunuzun öksürüğü hemen kesilecektir.
* Biraz zeytinyağını ısıtın, ve içine karabiber atarak pişirin, iyice yansın. Sonra ılınınca öksüren Çocuk veya yetişkin kişinin, sırtına ve göğsüne sürüp ovun. Üzerine, hafif emince sıcak bez örtün ve giyinmesini sağlayın
Solunum yolları enfeksiyonunu takiben ortaya çıkan ve üç haftadan uzun süren öksürük (ESÖ: enfeksiyon sonrası öksürük) tedavisinde ballı kahvenin kortizondan daha etkili olduğu gösterildi (1).
Primary Care Respiratory Journal isimli tıp dergisinde yayınlanan araştırmada üst solunum yolları enfeksiyonunu takiben ortaya çıkan ve üç haftadan fazla devam eden öksürük şikayeti olan 97 hasta üç gruba ayrıldı.
Birinci gruptakilerin her birine içinde 500 gram bal ve 70 gram hazır kahve, ikinci gruptakilerin her birine içinde 320 miligram “prednizolon” ve üçüncü gruptakilerin her birine de içinde “guaifenesin” bulunan 600 gramlık macun şeklinde verildi.
Bu üç farklı ürünün paketleri, görünümleri, renkleri ve tatları aynı idi.
Hastalardan kendilerine verilen macundan bir çorba kaşığı (25 gram kadar) alarak bir bardak (200 mililitre) sıcak suda eriterek bir hafta süreyle ve günde üç defa 8 saat arayla içmeleri istendi.
Hastaların tedaviden önce ve sonra öksürüklerinin şiddeti onaylanmış vizüel analog anket skoru ile değerlendirildi.
Öksürük skorları ballı kahve içen grupta tedavi öncesi 2.9 tedavi sonrası 0.2; kortizon içen grupta tedavi öncesi 3 ve tedavi sonrası 2.4; guaifenesin içen grupta tedavi öncesi 2.8 ve tedavi sonrası 2.7 olarak bulundu.
Buna göre, ballı kahvenin enfeksiyon sonrası gelişen ve 3 haftadan uzun süren öksürüğü olan hastalarda kortizona göre daha etkili bir tedavi olarak hastalara tavsiye edilebileceği sonucuna varıldı.
Öksürük ilaçlarına milyarlar harcanıyor
Her sene tüm dünyada bu tür öksürüklerin tedavisi için milyarlarca lira etkinliği belli olmayan ilaçlara harcanıyor.
Bunlar içinde, önemli yan etkilere sahip olan kodein, dekstrometorfan, antihistaminik, narkotik, antibiyotik ve nefes açıcı ilaçlar var.
ESÖ, ölümcül bir tablo olmamakla beraber hastaları ciddi şekilde rahatsız eden, işini gücünü aksatan ve önemli ekonomik kayıplara yol açan bir tablodur.
Bal ve kahve neden öksürüğe iyi geliyor?
Balın öksürüğe iyi geldiği çoktan beri bilinir ama bunun mekanizması belli değildir.
Balın asit olması, yüksek osmolaritesi ve hidrojen peroksit üretiminin önemli olabileceği bildirilmiştir.
Balın etkisini, prostaglandin sentezini azaltması, NO seviyesini artırması, antioksidan ve anti-enflamatuar özellikleri ile açıklayanlar da vardır.
Balın osmolaritesinin yüksek olması, tatlı besinlerin tabii olarak tükürük refleksini uyarması ve böylece havayollarında fazla mukus salgılanması muko-siliyer klirensi düzelterek de öksürüğü teskin edebilir.
Kahve de alternatif tıpta öksürük tedavisi için tavsiye edilen ilaçlardan biridir ve balla birlikte verilerek her ikisinin beraber (“sinerjik etki”) daha etkili olabilecekleri düşünülmüştür.
Bal da kahve de tüm insanlar tarafından tüketilen emniyetli, birçok insan tarafından sevilen, her zaman her yerde bulunabilen ve ilaçlardan çok daha ucuz olan maddelerdir.
Bal bizde de özellikle zencefille beraber öksürük için halkımız tarafından sık başvurulan bir tedavidir; birçok hastamdan zencefilli balla iyi netice aldıklarını duydum.
Peki, öksürük için ne yapalım?
Bol su içilmesi iyi olur; adaçayı, ıhlamur gibi sıcak içecekler de sabahları bir tatlı kaşığı zencefilli bal da faydalı olabilir.
Burun tıkanıklığına karşı en etkili tedavi deniz olan bir şehirde yaşıyorsanız temiz bir yerden alacağınız “deniz suyu ile burnunuzu güzelce yıkamaktır”.

Boğmaca

Tedavide etkili olabilecek bitkiler aşağıda gösterildiği gibi kullanılmalıdır:
*Frenküzümü yaprağı 2 ölçü, sinirliot 2 ölçü, kekik 1 ölçü, kokulu menekşe (yaprak) 1 ölçü, hatmi (yaprak-çiçek) 1 ölçü, ince kıyılarak harmanlanır. Yarım tatlı kaşığı dolusu bitki, yarım su bardağı kaynar suyla haşlanır, 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür ve biraz balla tatlandırılır. Günde 3-4 kere yarım bardak çay yudumlanarak içilir. Bu karışımın tadı, anason veya meyan kökü ile zenginleştirilebilir.
*Yarım tatlı kaşığı dolusu, havanda hafifçe ezilmiş rezene tohumu, 1 bardak süte eklenir, ağır ateşte 1-2 dakika kaynadıktan sonra 10 dakika demlendirilir ve süzülür. Biraz balla tatlandırılarak, günde 1-2 bardak içilir.
*1 bardak sıcak suya 1 yumurta sarısı, biraz limon suyu ve bal karıştırılır. Soğutmadan, yudumlanarak içilir.
*Sıcak süte biraz soğan özsuyu ve bal karıştırılır, soğutmadan yudumlanarak içilir.
*Taze sıkılmış kara turp suyuna bal karıştırılır. Saatte 1 tatlı kaşığı içirilir. Bir günden fazla bekletildiğinde, kötü kokular oluşturur.
Öksürük, pek çok şifalı bitki ile tedavi edilebilir. Ama, bitkileri kullanan herkesin, öncelik tanıdığı bir bitkisi veya bitki karışımı vardır ve bitki karışımlarının kullanımı genelde daha yararlı olur.

BİTKİSEL KARIŞIMLARI
*Ebegümeci, meyan kökü, sinirliot ve hindiba, eşit oranda, ince kıyılarak karıştırılır. 1-2 tatlı kaşığı dolusu bitki, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 3 kere 1 bardak çay, balla tatlandırılıp, yudumlanarak içilir.

*İnatçı öksürüğe karşı, hatmi kökü çayı, yarım saatte 1 yudum içilir. İnce kıyılmış 2 yemek kaşığı dolusu kök, 1 litre suda ağır ateşte 2 saat kaynatılır ve süzülür.

*İnce soğan dilimleri, nöbet şekeriyle birlikte şurup kıvamına gelene kadar kaynatılır. Saat başı 1 tatlı kaşığı şurup içilir.

*Öksürük gıcığı, biraz sirke eklenmiş 1 tatlı kaşığı toz şeker alındığında sakinleşir.

*Limon suyu karıştırılmış bal, balgam söktürücüdür.

* 1 avuç dolusu arpa, 1 litre suda yarım saat kaynatılır, süzülür ve biraz balla tatlandırılır. Yarım saatte 1-2 yudum içilir.

*Rendelenmiş kara turpa bal karıştırılır. 1-2 saat sonra oluşan şuruptan saatte 1 tatlı kaşığı alınır. Şurup, 1 günden fazla bekletilmez.

*125g nöbet şekeri, 125g kuru üzüm ve 2-3 tatlı kaşığı ince kıyılmış meyan kökü, 1 litre suda, suyun yarısı kalana kadar kaynatılır. Günde 2-3 kere, 1 yemek kaşığı dolusu alınır.

*Çok iyi yıkanan 3-4 patates, kabuğu soyulmadan haşlanır, haşlama suyu, nöbet şekeriyle kaynatılır. Günde 2 kere, 1 bardak sıvı, yudumlanarak içilir.

*Andızotu kökü 20g, kekik 15g, çuhaçiçeği kökü 5g ince kıyılmış olarak karıştırılır. 1 tatlı kaşığı dolusu bitki, 1 bardak soğuk suya eklenir, kaynama derecesine geldikten sonra 1-2 dakika kaynatılır ve süzülür. Biraz balla tatlandırılarak, günde 2-4 kere 1 bardak çay, soğumadan, yudumlanarak içilir.

*Çuhaçiçeği kökü 20g, ezilmiş anason 10g, ebegümeci yaprağı 10g, ezilmiş rezene 10g. Bu karışımdan 1 tatlı kaşığı dolusu, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Sıcak çay balla tatlandırılarak, günde 2-3 kere 1 bardak, yudumlanarak içilir.

*Taze sinirliot yaprakları havanda biraz ezilir, biraz su eklenir ve kaynama derecesine kadar ısıtılır. Süzmeden, bolca balla karıştırılır. Öksürük ateşli de olsa, saatte 1 tatlı kaşığı dolusu alınır.

*1 tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış gülhatmi çiçeği, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 3 kere 1 bardak çay, 1 tatlı kaşığı balla tatlandırılır ve soğutulmadan, yudumlanarak içilir.

*Meyan kökü 20g, gülhatmi çiçeği 10g, sinirliot 10g, çekirdeksiz kuşburnu 10g, ince kıyılmış olarak karıştırılır. 1 tatlı kaşığı dolusu bitki, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 10 dakika demlendikten sonra süzülür. 1 tatlı kaşığı balla tatlandırılır, günde 2-3 kere 1 bardak çay, soğutulmadan, yudumlanarak içilir.

*Kekik 20g, çuhaçiçeği kökü 10g, ezilmiş anason 10g, sinirliot 10g, meyan kökü 10g. 1 tatlı kaşığı dolusu bitki, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 10 dakika demlendikten sonra süzülür ve bal ile tatlandırılır. Günde 2-3 kere 1 bardak çay, soğutulmadan, yudumlanarak içilir.

*Yaraotu çiçeği 30g, sinirliot 20g, ince kıyılarak karıştırılır. 1 yemek kaşığı dolusu bitki, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 kere 1 bardak sıcak çay, balla tatlandırılır ve yudumlanarak içilir.
Eğer öksürük, zayıf bir kalbe baskı yapıyorsa, karışıma 1 ölçek arslankuyruğu veya ökseotu eklemek gerekir. Bu katkı, kalbi rahatlatır ve gücünü arttırır.
Sinirsel kökenli kuru öksürüğü yatıştırmak için, öksürükotu, ebegümeci, keten tohumu gibi, mukozayı koruyucu ve solunumu rahatlatıcı bitkiler kullanılabilir.
Ama genellikle sinirsel bir nedenden kaynaklanabileceği düşünülerek, aşağıdaki, sinir sistemini yatıştırıcı ve dengeleyici bitkilerin de kullanılması doğru olur: Oğulotu, lavanta, arslankuyruğu, kediotu kökü ve sarı kantaron.

Faranjite karşı destekleyici tedavi veya önleyici olarak adaçayı veya adaçayı-ebegümeci karşımının kürünü önermekteyim. Özellikle okul çağında sık sık faranjite yakalanan çocuklar için mükemmel bir önleyici ve destekleyici tedavi imkanıdır. Bu kürün uygulanış şeklini "Bitkisel Sağlık Rehberi" adlı kitabımda bulabilirsiniz.




1.       Öksürüğe son Bir türlü kesilmeyen öksürükleriniz mi var? Eczaneden aldığınız şuruplar bir işe yaramıyor mu? İhtiyacınız olan şey soğan suyu! Evet belki nefesiniz pek hoş kokmayacak ama sakızla, diş macunuyla o kokuyu bastırabilirseniz soğan suyu öksürüğünüzü kısa sürede bünyenizden söküp atacaktır!
2.       2. Düşmeyen ateşe birebir Ateşiniz düşmüyor ve o zalım fitil tedavisine karşı direniyor musunuz? O zaman yapmanız gereken şey soğanla ateşinizi söndürmek. Korkmayın soğanı fitil niyeyine kullanmayacaksınız, çorabınızın içine ayak tabanınızla temas edecek şekilde koyacağınız soğan dilimleri mucizevi şekilde ateşinizi düşürecek!
3.       Nezleyi unutun Nezleniz bir türlü geçmiyor mu? Kendinize bir soğan partisi vermenizin zamanı gelmiş demektir. Çayınızın içinde bir adet dilimlenmiş soğanı kaynatıp için, yanında da tuzlu soğan halkaları yiyin. Vurun kafayı yatın, uyandığınızda kesinlikle daha iyi hissedeceksiniz. .
4.        Kulak uğultusuna, çınlamasına, ağrımasına son! Kulak vücut için kritik bir organ. Neredeyse bütün dengemizi sağlayan bir organ. Ona bir zarar geldiğinde sıkıntı büyük oluyor. Kulakta yaşanan uğultu, çınlama ve ağrı gibi durumların acısını yaşayan bilir. Böyle bir durumda yapımlası gereken, soğanın cücüğünü ikiye bölüp kulaklara tıpa gibi koymaktır. Birkaç saat içerisinde soğan sıkıntı neyse inanılmaz şekilde tedavi edecektir!
5.       Psikolojik destek Bilinen bir gerçektir insanların belirli aralıklarla ağlaması gerekir. Bu hem göz sağlığı, hem de duygusal birikimlerin dışarıya atılması için gereklidir. Hatta olur olmadık saçma zamanlarda yok yere ağladığınızı görüp şaşırabilirsiniz. Bunların hepsi birikimden... Soğan kesildiği zaman ağlatıcı özelliğiyle kendinizi kötü hissettiğiniz zamanlarda sizi ağlatarak rahatlatır. Dalga geçmiyoruz, tavsiye edilen bir deşarj yöntemidir.
6.       Deriye yama olarak soğan Bazı bitkilerin insan vücudundaki yaralanmaları çok hızlı bir şekilde tedavi ettiği bilinen bir gerçek. Bunlar arasında Aloe Vera en etkili olanların başında geliyor. Ancak her evde, her markette Aloe Vera bulmak mümkün değil ve Aloe Vera çok da ucuz bir bitki değil. Fakat bu bitkinin muadili, hali hazırda evinizde duruyor olabilir! Soğanın iç çeperindeki zarlar Aloe Vera ile hemen hemen aynı özelliğe sahip! Yaralanmalarınızda, yanıtlarınızda bu zarları ayıklayıp hemen sıkıntılı noktanın üstüne koyun ve mucizeye şahit olun!
7.        Cerrahi müdahelelerde soğan İlginçtir soğan sadece gündelik yaralanmalarda değil, çok daha problemli yaralanmalarda hatta cerrahi operasyonlardan sonra kalan izlerin toparlanmasında da büyük bir alternatif tedavi konumunda. Yaralardan kalan izlerin kaybolmasını hızlandıran bir etkiye sahip olan soğanın bu konuda sihirli özelliklere sahip.
8.       Enfeksiyona karşı soğan! Vücudunuzdaki bir yara enfeksiyon kaptıysa, hastaneye ulaşmadan önce sizi kurtaracak bir şeylere ihtiyacınız varsa bir miktar destekle soğan size bir ilaç olabilir. Bir dilim ekmeğin üstüne sütü kaynatıp dökün, üstüne bir soğan rendeleyin ve enfeksiyonlu yaranın üstüne bastırın. 2 saat kadar bu karışımın enfeksiyonlu alanla temasını kesmeyin. 2 saat sonra enfeksiyonu bu karışımla beraber vücudunuzdan çekebilirsinizGüneş yanıklarına birebir soğan Güneş yanıklarına genelde ülkemizde yoğurt sürerek çare buluyoruz. Ancak asıl tedavi soğanda. Yanıklarınızın üstüne soğan dilimleri koyun ve yanığın soğanın suyunu çektiğinden emin olun. Bunun üstüne bir yumurtanın akını sürerek tedavinizi sağlayabilirsiniz. Arı ve sinek sokmalarında soğan Ülkemize arı soktuğu zaman üstüne tezek sürmekten tükürmeye kadar pek çok çılgın tedavi yöntemi önerilir ancak asıl tedavi yine soğanda. Üstelik sadece arı değil, sivrisinek sokmalarında da bir hayli etkili bir yöntem. Hayır soğanı sürmeyeceksiniz. Evinizde yaz günleri sağda solda soğan kesip koyun bir kenarlara. Arılar ve sivrisinekler soğanın olduğu yerlere yaklaşmazlar. Arı sokmasına daha arı sokmadan savunmanızı almış olursunuz


ÖKSÜRÜK IÇIN NE YAPMALI; Bir orta boy sarı soğanı 6 yada 8 bölün. 2 bardak su ilave edip, kaynatın. Daha sonra soğumaya bırakıp, ılıyınca için. Her defasında, yeniden hazırlayıp taze, taze için. eze bölüp bir buçuk bardak su ilave ederek bunu bir miktar kaynatıyoruz. Daha sonra ılımaya bırakarak ılık bir şekilde içiyoruz. Fazla beklemiş suyu içmeyin yeniden hazırlamanız daha uygun olacaktır.

Öksürüğünüz Balgamlı ise :

* Yarım litre suya, 7-8 tane keçiboynuzunu kırarak atın ve kaynatın. Kaynamış bu suyu sabah ve akşam aç karnına için. 3 gün sonra balgam atmaya başlarsınız. Özellikle sigara tiryakilerinin bu kürü uygulamaları tavsiye edilir.



GICIK ÖKSÜRÜK İÇİN BİTKİSEL ÖNERİ
* 1 su bardağı su ile 1 yemek kaşığı adaçayını 5 dakika kısık ateşte kaynatın. Sonra 5 dakika dinlendirin ve süzün. Karışım ılıdığında, gargara yapın.
Bu kür, 15 gün boyunca her sabah kahvaltısından sonra ve akşam yatmadan önce günde iki defa uygulanacaktır.
* Balın içerisine eşit miktarda zencefil ve zerdeçal karıştırılarak günde birkaç kez çiğnenir.
* 1 kaşık balın içerisine, yarım çay kaşığı toz tarçın ilave edilir. Bu karışım günde üç defa yenir.
Bu kür, boğazı rahatlatır.
Bu kür, kronik öksürük, soğuk algınlığı ve sinüslerin temizlenmesi ve bağışıklığın güçlendirilmesi için çok etkilidir.



Öksürüğü Geçiren Bitkisel Çay Tarifi :
 3 halka taze zencefil,  8 adet çubuk tarçın,  8 adet karanfil,  1 adet limon,  1,5 litre su, 1 kaşık bal.
Bal hariç diğer malzemeleri suyun içine atarak kaynatın. Sonra bu karışıma bal ekleyerek sıcak sıcak için. Bu çay, öksürüğü geçiren iyileştirici bir özelliğe sahiptir.
Zencefil, vücut direnci artıran, öksürüğü kesici özelliğinden dolayı, çocuklar ve büyükler için doğal ve kolay bir tedavi sistemidir.
Hasta olacağını anladığınız da hemen bu bitkisel çayı uygulayın. Bu bitkisel karışım, sizin, hasta olmanızı engelleyecektir.


Öksürük
Öksürük, pek çok şifalı bitki ile tedavi edilebilir. Ama, bitkileri kullanan herkesin, öncelik tanıdığı bir bitkisi veya bitki karışımı vardır ve bitki karışımlarının kullanımı genelde daha yararlı olur.
Karışımlar: Ebegümeci, meyan kökü, sinirliot ve hindiba, eşit oranda, ince kıyılarak karıştırılır. 1-2 tatlı kaşığı dolusu bitki, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 3 kere 1 bardak çay, balla tatlandırılıp, yudumlanarak içilir. *İnatçı öksürüğe karşı, hatmi kökü çayı, yarım saatte 1 yudum içilir. İnce kıyılmış 2 yemek kaşığı dolusu kök, 1 litre suda ağır ateşte 2 saat kaynatılır ve süzülür. *İnce soğan dilimleri, nöbet şekeriyle birlikte şurup kıvamına gelene kadar kaynatılır. Saat başı 1 tatlı kaşığı şurup içilir. *Öksürük gıcığı, biraz sirke eklenmiş 1 tatlı kaşığı toz şeker alındığında sakinleşir. *Limon suyu karıştırılmış bal, balgam söktürücüdür. * 1 avuç dolusu arpa, 1 litre suda yarım saat kaynatılır, süzülür ve biraz balla tatlandırılır. Yarım saatte 1-2 yudum içilir. *Rendelenmiş kara turpa bal karıştırılır. 1-2 saat sonra oluşan şuruptan saatte 1 tatlı kaşığı alınır. Şurup, 1 günden fazla bekletilmez. *125g nöbet şekeri, 125g kuru üzüm ve 2-3 tatlı kaşığı ince kıyılmış meyan kökü, 1 litre suda, suyun yarısı kalana kadar kaynatılır. Günde 2-3 kere, 1 yemek kaşığı dolusu alınır. *Çok iyi yıkanan 3-4 patates, kabuğu soyulmadan haşlanır, haşlama suyu, nöbet şekeriyle kaynatılır. Günde 2 kere, 1 bardak sıvı, yudumlanarak içilir. *Andızotu kökü 20g, kekik 15g, çuhaçiçeği kökü 5g ince kıyılmış olarak karıştırılır. 1 tatlı kaşığı dolusu bitki, 1 bardak soğuk suya eklenir, kaynama derecesine geldikten sonra 1-2 dakika kaynatılır ve süzülür. Biraz balla tatlandırılarak, günde 2-4 kere 1 bardak çay, soğumadan, yudumlanarak içilir. *Çuhaçiçeği kökü 20g, ezilmiş anason 10g, ebegümeci yaprağı 10g, ezilmiş rezene 10g. Bu karışımdan 1 tatlı kaşığı dolusu, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Sıcak çay balla tatlandırılarak, günde 2-3 kere 1 bardak, yudumlanarak içilir. *Taze sinirliot yaprakları havanda biraz ezilir, biraz su eklenir ve kaynama derecesine kadar ısıtılır. Süzmeden, bolca balla karıştırılır. Öksürük ateşli de olsa, saatte 1 tatlı kaşığı dolusu alınır. *1 tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış gülhatmi çiçeği, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 3 kere 1 bardak çay, 1 tatlı kaşığı balla tatlandırılır ve soğutulmadan, yudumlanarak içilir. *Meyan kökü 20g, gülhatmi çiçeği 10g, sinirliot 10g, çekirdeksiz kuşburnu 10g, ince kıyılmış olarak karıştırılır. 1 tatlı kaşığı dolusu bitki, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 10 dakika demlendikten sonra süzülür. 1 tatlı kaşığı balla tatlandırılır, günde 2-3 kere 1 bardak çay, soğutulmadan, yudumlanarak içilir. *Kekik 20g, çuhaçiçeği kökü 10g, ezilmiş anason 10g, sinirliot 10g, meyan kökü 10g. 1 tatlı kaşığı dolusu bitki, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 10 dakika demlendikten sonra süzülür ve bal ile tatlandırılır. Günde 2-3 kere 1 bardak çay, soğutulmadan, yudumlanarak içilir. *Yaraotu çiçeği 30g, sinirliot 20g, ince kıyılarak karıştırılır. 1 yemek kaşığı dolusu bitki, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 kere 1 bardak sıcak çay, balla tatlandırılır ve yudumlanarak içilir.
Eğer öksürük, zayıf bir kalbe baskı yapıyorsa, karışıma 1 ölçek arslankuyruğu veya ökseotu eklemek gerekir. Bu katkı, kalbi rahatlatır ve gücünü arttırır.

Sinirsel kökenli kuru öksürüğü yatıştırmak için, öksürükotu, ebegümeci, keten tohumu gibi, mukozayı koruyucu ve solunumu rahatlatıcı bitkiler kullanılabilir. Ama genellikle sinirsel bir nedenden kaynaklanabileceği düşünülerek, aşağıdaki, sinir sistemini yatıştırıcı ve dengeleyici bitkilerin de kullanılması doğru olur: Oğulotu, lavanta, arslankuyruğu, kediotu kökü ve sarı kantaron.

ASTIM
Temelinde sıklıkla allerjik nedenlerin bulunduğu, allerjenlerin organizmaya girmesiyle bronşlarda meydana gelen daralmaya/tıkanmaya bağlı solunum güçlüğü bulgularının belirdiği tablo.
Şifalı sebze, meyve ve otlar: Sarımsak, soğan, adaçayı, kekik, karabaşotu, havuç, çilek, maydanoz, koyunotu, nane, keçiboynuzu, kuşdili, kimyon, rezene, mercanköşk, melekotu, portakal, güzelavratotu, alıç, anason, çilek, kenevir, kâfuru.

Dikkat! Sigara, alkol, çay, kahve yasak
R8* 250 gram siyah turp mikserden geçirilir. Üzerine 1 fincan taze sıkılmış limon suyu ilave edilip hamur gibi yoğurulur. Buzdolabında 1 saat bekletilir. Sabah aç karma ve yatmadan önce yarım çorba kaşığı yenir. Yanm saat hiçbir şey yenilmez, içilmez. Sonra 1 bardak süt içilir. Bu karışımın 2 günde tüketilmesi gerekir.
8 bardak sıcak suya, Ada cayı, cam tomurcuğu, anason,  konur ve gün boyu içilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder