17 Eylül 2018 Pazartesi

KOLLESTROL NASIL DÜŞÜRÜLÜR? neler tüketmeliyiz?

KOLLESTROL NASIL DÜŞÜRÜLÜR? neler tüketmeliyiz?


            Kolesterol hakkında bilmemiz gerekenler

Dengesiz beslenme ve spordan yoksun bir hayatın, kandaki yağ oranının yükselmesine ve yüksek kolesterole yol açtığını belirten uzmanlar, kolesterolün de insanların kalp hastalığına ve felce yakalanma oranını büyüölçüde artırdığını söylemekteler.

İyi ve kötü kolesterolün ne olduğunu bilmek, sağlığınız için çok büyük önem taşıyabilir. Kanda "kötü" kolesterol düzeylerindeki artışın, kalp hastalığı riskini yükselttiğini bilmeniz, yaşamınızın ileri döneminde kalp hastası olmanızı önleyebilir.
Kolesterolünüz yüksekse, yeme alışkanlığınız ve yaşam tarzınızda yapacağınız değişiklikler ve gerektiğinde ilaç kullanmanız kolesterol düzeyini düşürebilir. Yüksek kolesterol herkes için önemlidir. 

Amerikalı bilim adamları, önce fareleri yüksek kolesterol rejimiyle şişmanlattı, sonra da portakal ve mandalinanın kabuğunda bulunan bileşiklerle besledi.
Kobaylarda, kötü kolesterolün yüzde 40 oranında düştüğü gözlendi. Portakal kabuğundaki şifanın sırrı, PMF bileşimleri. PMF bileşimleri değişik meyve sebze ve bitkilerin yanı sıra çay  da var. Portakalın kabuğunda, suyunun 20 katı kadar PMF bulunuyor. Kabukta bulunan bileşikler daha hızlı emiliyor ve vücut metabolizmasını daha kolay etkiliyor.
Portakal kabuğu da kalp dostu çıktı. Amerikalı bilim adamları, önce fareleri yüksek kolesterol rejimiyle şişmanlattı, sonra da portakal ve mandalinanın kabuğunda bulunan bileşiklerle besledi.
Kobaylarda, kötü kolesterolün yüzde 40 oranında düştüğü gözlendi. Portakal kabuğundaki şifanın sırrı, PMF bileşimleri. PMF bileşimleri değişik meyve sebze ve bitkilerin yanı sıra çay ve kırmızı şarapta da var. Portakalın kabuğunda, suyunun 20 katı kadar PMF bulunuyor. Kabukta bulunan bileşikler daha hızlı emiliyor ve vücut metabolizmasını daha kolay etkiliyor.

                  Bal ve Tarçın karışımı
birçok hastalığa iyi gelmektedir. Eski Yunan tıbbında olduğu kadar Ayurvedik tıpta da Bal, asırlarca hayati ilaç olarak kullanılmıştır. Bugünün bilim adamları birçok hastalıkların tedavisinde Balı çok etkili bir ilaç olarak kabul etmişlerdir. Bal her türlü hastalıkta herhangi bir yan etkiye sebep olmaksızın kullanılabilmektedir. 


Kolesterol d
üşürücü diyet ve sağlıklı yaşam biçiminin benimsenmesinin, kalp ve damar hastalıklarının görülme oranını azalttığını kaydeden uzmanlar, kolesterolün düşürülmesinde etkisi kanıtlanan bazı besinlerin tüketilmesini önerdi. Uzmanlar, kolesterole karşı etkisi kanıtlanan 8 besini şöyle sıraladı:

Elma: Zengin pektin, lifli protein ve C vitamini içeren elma, kolesterolü çok etkili bir 
şekilde düşürür. Bir ay boyunca günde iki elma tüketilmesi durumunda, kanda kalp ve damarlara zarar veren yoğunluğu düşük lipoprotein kolesterolünün oranı büyüölçüde düşürülürken, kalp ve damarlar için yararlı olan yoğunluğu yüksek lipoprotein kolesterolünün seviyesi ise yükseltilir.

Havu
ç: Kalsiyum pektat içeren havuçöd asidiyle gerçekleşen kimyasal tepkimeden sonra dışkıyla vücuttan atılır. Vücutta öd asidinin oluşturulması da kandaki kolesterolü tüketerek kolesterol seviyesini düşürür.

M
ısır: Mısırda bulunan zengin kalsiyum, fosfor, selenyum, lesitin ve E vitamini, kolesterolü düşürme işlevine sahip.

Badem: Kolesterol seviyesi normal veya biraz y
üksek olan insanlar badem yiyerek, kandaki kolesterolü düşürebilir ve kalp sağlığını koruyabilirler.

Sarımsak: Günde üç diş sarımsak yenmesi durumunda vücuttaki zararlı kolesterol seviyesi etkili bir şekilde düşürülürken, yararlı kolesterol seviyesi de yükseltilir; böylece kalp hastalığının meydana gelme oranı düşürülür.

Süt: Bol kalsiyum içeren süt, vücuttaki kolesterol oranını azaltır.

Portakal ve mandalina: Zengin C vitamini içeren portakal ve mandalina, karaciğerin zehirli maddeleri atma gücünü artırır ve kolesterolü de düşürür.


Kolesterolün düşürülmesinde elma, havuç, mısır, badem, sarımsak, süt, portakal ve çayın etkili olduğu bildirildi.


Enginar kollestrol ve tligiriseridi düşürür
Kolesterolün düşürülmesinde elma, havuç, mısır, badem, sarımsak, süt, portakal ve çayın etkili olduğu bildirildi.

Çay: İnsanı uyanık tutma, kalbi güçlendirme, idrarı kolaylaştırma, kandaki yağı eritme gibi işlevlere sahip olan çay sık sık içildiğinde insan vücudundaki kolesterolün yükselmesini engeller.


Kollestrol düşürücü bir bitki cayı
GEREKLİ MALZEMELER :
* 1 tatlı kaşığı yeşil çay,
* 1 çay kaşığı biberiye, (Tansiyon problemi olan kişiler bibreyeyi kullanmasın)
* 1 çay kaşığı ökseotu,
* 1 çay kaşığı ısırganotu,
* 1 çay kaşığı karabaşotu,
* 1 kaşık limon kabuğu
* 1/2 lt su,
HAZIRLANIŞI VE KULLANIM ŞEKLİ : Suyu kaynatıp, tüm bitkileri içine atın. Demlenmeye bırakın. Ilıkken süzün. Aç karnına, günde 2 defa için.
Yapılan bir araştırmada, günde bir bardak kırmızı pancar suyunun 24 saat boyunca tansiyonu düzenlediğinin belirlendiğini aktaran Türk, "Araştırmada bir bardak kırmızı pancar suyunu içen gönüllülerin yüksek olan tansiyonunun bir saat sonra düştüğü tespit edilmiştir. Kırmızı pancar suyunun kan basıncını düşürücü etkisinin 3-4 saat içinde zirveye çıktığı ve 24 saat boyunca devam ettiği gözlenmiştir. Hipertansiyon yaşam kalitesini olumsuz etkileyen felç, kalp krizi ve böbrek yetmezliğine yol açan ana nedenlerden biri olarak yaşamımızı tehdit etmektedir" dedi.

Kolesterol Düşürücü Besinler


Enginar ve karahindiba kolestrolü önler.
Fasulye, kalp damar tıkanıklığı ve kolesterol düşürmek için birebirdir. Özellikle soya fasulyesinde bu etki çok fazladır.
Fındığın içinde yüksek düzeyde oleik asit bulunduğundan kolesterol yükselmesini önleyerek kalp ve damar hastalıklarından korunmayı sağlar.
Siyah üzüm içindeki maddeler kolesterol düşürücü etki yapar.
Greyfurt, enginar kolesterol düşürücüdür.
Ceviz iyi bir kolesterol düşürücüdür. Cevizin dış kabuklarını soyduktan sonra içinin iskeletiyle birlikte 1 çay bardağı suyun içine akşamdan koyun ve sabah aç karnına için. En az 15 gün her sabah bunu tekrarlamanız gerekir.
KOLESTEROLÜ ÖNLEMEK İÇİN
Enginar ve karahindiba kolesterolü önler.
Fasulye, kalp damar tıkanıklığı ve kolesterol düşürmek için birebirdir. Özellikle soya fasulyesinde bu etki çok fazladır.
Fındığın içinde yüksek düzeyde oleik asit bulunduğundan kolesterol yükselmesini önleyerek kalp ve damar hastalıklarından korunmayı sağlar.
Siyah üzüm içindeki maddeler kolesterol düşürücü etki yapar.
Greyfurt, enginar kolesterol düşürücüdür.


KARABAŞ OTU(FLOS LAVANDULAE ROMANAE)
Karabaş otu  birçok rahatsızlıkta kullanılan bir bitkilerdendir. Karabaş otu bir lavanta türüdür. Sinir sistemi rahatsızlıklarında kullanılabilir. Kalp damar sorunlarında, kolesterol ve trigliserit i düşürücü olarak kullanılabilir.
                 
Bitkilerle tedavi
Aşağıdaki bitkiler sürekli kullanılırlarsa tedavide iyi sonuç verirler :
·         Yemeklerde zeytinyağı, mısır, ayçiçeği, haşhaş ve aspir yağları kullanılmalıdır.
·         Sarmısak (günde 2-4 diş, çiğ olarak yenmelidir)
·         Enginar, soğan, pırasa, havuç, kereviz, soya fasulyesi, lahana, tere, maydanoz, turp bol yenmelidir.
·         Kiraz, limon, çilek, elma, üzüm, şeftali, armut, muz gibi meyveler de yenebilir.
·         Ardıç tohumu
·         Mısır püskülü
Zeytin yaprağı; Her öğün aç karnına bir cay bardağı kekik suyu içilmelidir.
Ayva yaprağı 6 adet beş bardak suda 20-25 dakika kaynatılır, süzülür her saban bir bardak aç karnına içilir. Bittiğinde yeniden uygulanır.

Her gün kabuğu kırılarak çıkarılan bir ceviz bir bardak soğuk suya akşamdan bırakılarak sabah aç karnına suyu ile birlikte yenilir.

2 kaşık huş, 2 kaşık menekşe, 4 kaşık melisa, 2kaşık civanpercemi karıştırılır. Bir bardak kaynar  suya bir tutam atılarak beş dakika
Greyfurt kolesterolü düşürüyor
İsrailli uzmanların araştırması kırmızı greyfurtun kolesterolü düşürdüğünü ve kalp hastalıklarına iyi geldiğini ortaya çıkardı. Uzmanlar, “Yüksek kolesterol olan ve by-pass ameliyatı geçirmiş

57 hastayı inceledik. Kırmızı greyfurt verilen hastaların kanındaki lipid seviyesi düştü. Öte yandan greyfurt ile birlikte bazı kolesterol, tansiyon ve kalp ilaçlarının alınmaması gerekiyor” dedi.

Kalbi koruyan 7 besin


Kalp sağlığının günlük hayatta yenilen yemeklerle yakın ilişkili olduğunu belirten uzmanlar, balık, soya, siyah susam, yulaf, ıspanak, havuç ve çayın kandaki yağı temizleme ve kalp damarlarını koruma işlevlerine sahip olduğunu bildirdi

Kalp hastalıkları son yıllarda ölüm nedeni olarak ilk sıraya yerleşince, kalbi korumak herkesin ilgi gösterdiği bir konu haline geldi. Uzmanlar, doymamış yağ asidi, A vitamini ve folik asit içeren yemeklerin kandaki yağı temizleme ve kalp damarlarını koruma işlevlerine sahip olduğunu belirterek, kalbe yararlı 7 yemeği şöyle sıralıyor:
SOYA DAMARLARI AÇIYOR
Balık: Özellikle deniz balıklarının içerdiği yağ ve doymuş yağ asidi diğer etlere göre daha düşük. Deniz balıklarında bulunan Omega-3 yağ asidi, felç riskini de düşürür. Bu da, deniz ürünlerini çok tüketen bir ülkede felç oranının düşük olmasının nedenlerinden biridir.
Soya: İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu amino asit ve doymamış yağ asidi içeren soya, vücuttaki yağ ve kolesterolün emilmesini hızlandırarak, kalp damarlarının açılmasını sağlar.
Siyah Susam: Zengin E vitamini içeren siyah susam, kalp damarlarının esnekliğinin korunmasında son derece etkilidir. Bunun yanısıra siyah susamın içerdiği alfalinolenik asit (damarların duvarlarını kolesterole karşı koruyan bir asit türü) tansiyonu düşürme ve kanın pıhtılaşmasını önleme işlevine de sahiptir.
FELCİ DE ÖNLÜYORLAR
Yulaf: Linoleik asit ve B vitamini bakımından zengin olan yulaf, atardamarların sertleşmesini önler. Bunun yanısıra yulafta bol miktarda bulanan lifler de kandaki kolesterol oranını düşürür. Ispanak: Folik asit içermesinden dolayı ıspanak, kalp hastalıklarına yakalanma riskini yüzde 25 oranında düşürebilir.
Havuç: Kan damarlarının açılmasını sağlar ve böylece felci önleyebilir.
Çay: Çok zengin besin değerlerine sahip olan çaydaki en önemli besin, polifenoldür. Araştırmalar, çay yaprağında bulunan polifenolün kandaki kolesterol oranını düşürdüğünü, atardamarların sertleşmesini ve kanın pıhtılaşmasını önlediğini, tansiyon ve kan yağını düşürücü işlevlere sahip olduğunu gösteriyor.
Damat tıkanıklığı için;
 250 gram hayıt tohumu, 6 litre suda yarım saat kaynatılır ve günde 3 öğün, aç karna, bir çay bardağı içilir. (Tansiyon düşürücü etkisi vardır.)
Dudak çatlaması için balmumu ve gülyağı birlikte eritilerek çatlaklara sürülür. Susam yağı da iyi bir koruyucudur


Her öğün aç karnına bir cay bardağı kekik suyu içilmelidir.
Ayva yaprağı 6 adet beş bardak suda 20-25 dakika kaynatılır, süzülür her saban bir bardak aç karnına içilir. Bittiğinde yeniden uygulanır.

Her gün kabuğu kırılarak çıkarılan bir ceviz bir bardak soğuk suya akşamdan bırakılarak sabah aç karnına suyu ile birlikte yenilir.

2 kaşık huş, 2 kaşık menekşe, 4 kaşık melisa, 2kaşık civanpercemi karıştırılır. Bir bardak kaynar  suya bir tutam atılarak beş dakika
Greyfurt kolesterolü düşürüyor
İsrailli uzmanların araştırması kırmızı greyfurtun kolesterolü düşürdüğünü ve kalp hastalıklarına iyi geldiğini ortaya çıkardı. Uzmanlar, “Yüksek kolesterol olan ve by-pass ameliyatı geçirmiş

57 hastayı inceledik. Kırmızı greyfurt verilen hastaların kanındaki lipid seviyesi düştü. Öte yandan greyfurt ile birlikte bazı kolesterol, tansiyon ve kalp ilaçlarının alınmaması gerekiyor” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder