Faydaları ve Kullanım Alanları:
Yeşil çay HDL (iyi kolesterol) seviyesini yükseltirken, LDL (kötü kolesterol) seviyesini düşürerek kolesterol dengesinin kurulmasına yardımcı olabilir.(Referans1-4-5-14-25)
Yeşil çay bağırsaklardaki arzu edilen (faydalı) bakterilerin seviyesinin yükseltilmesine ve sindirim sistemine yardımcı olabilir. (Referans6)
Antioksidan ve yaşlanma etkilerini geciktirici (anti-aging) özelliğe sahiptir. (Referans1-8-15-18)
Sigara kullanımının toksik etkisini azaltıcı etkisi vardır. (Referans14-24)
Kanser riskini azaltabilir. (Referans1-2-3-14-22-24)
İçeriğindeki EGCg sayesinde, kanser hücrelerinin gelişmesini önleyici etkiye sahiptir.
Yeşil çay tümörleri küçültebilir. (Referans1)
Ağız kokusunun önlenmesine yardımcı olabilir (Referans1)
Kan damarlarını güçlendirir (Referans1)
Kan şekerinin düşürülmesine yardım eder (Referans1-6-7-14-24)
Diş çürümelerinin önlenmesine yardımcıdır (Referans1-9-10-14-24)
Alzheimer ve Parkinson’ a karşı önleyici etkisi vardır (Referans20)
Anti enflamatuar ve hücre yenileyici özelliği vardır. (Referans14-24)
Damar sertliğine karşı koruyucu ve kılcal damarları büzerek ödem oluşmasını önleyici etkisi vardır (Referans13)
Migreni hafifletici etkisi vardır. (Referans15)
Virüslere karşı vücut direncini arttırmaktadır. (Referans14-24)
Kullanım Önerisi: Yeşil Çay-Green Tea Extract; 450 mg' lık standardize edilmiş(4 mg kafein, 200 mg EGCg) kapsüller halinde sunulmuş olup, Gıda takviyesi olarak; tercihen yemeklerle birlikte günde 1-2 defa 1 kapsül alınabilir. Önerilen dozlarda bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur.
Yeşil çay; Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından elde edilen bir çaydır. Yeşil çay, siyah çayla aynı bitkiden “Camellia Sinensis” ten elde edilmesine rağmen; aralarındaki tek farklılık, işleme tekniğinden kaynaklanır. Yeşil çayın yaprakları, siyah çaya göre çok daha az işlem görür. Yeşil çay bitkisinin yaprakları, taze ve yeşil rengini kaybetmez. Siyah çay bir oksidasyona maruz kalırken, yeşil çay oksidasyona maruz kalmaz ve içerisindeki antioksidan maddelerin azalmasına karşı korunmuş olur (Referans15). Her iki çayda da kafein bulunur, ancak yeşil çaydaki kafein oranı daha düşüktür. Siyah çayın da, yeşil çayın da antioksidan özellikleri vardır, ancak daha az işlem gördüğü için yeşil çaydaki antioksidan miktarı daha fazladır.
Eğer uzun yaşama konusunda bir yarışma olsaydı Japonlar, dünya şampiyonu olurdu! Japonlar, fazla sigara içtikleri halde diğer bütün uluslardan daha uzun ömre sahiptirler. Sırları nedir? Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya’ daki bazı araştırmacılar, cevabı yeşil çayda arıyorlar. Yeşil çayda bulunan bazı maddelerin kansere ve kalp hastalığına karşı mücadele etmeye yardımcı olabileceğini ileri süren etkileyici bazı çalışmalar yapıyorlar (Referans12). catechin) adlı potansiyel olarak yararlı maddelerin zengin bir kaynağıdır. Çay işlenirken değerli kateşinlerin bir kısmını oksidaReferans15). Yeşil çayın kimyasal bileşimi, iklim, mevsim, tarımsal uygulamalar ve yaprağın yaşı (hasat edilen sürgünde yaprağın pozisyonu) ile ilgili olarak değişir.Yeşil çayın en önemli bileşenleri polifenoller özellikle EGCg’ dir.Yeşil çayın diğer bileşenleri, kafein, theanin (bir çeşit amino asit), vitaminler,organik asitler, polisakkaritler, protein, lignin, florid, mineraller’ dir. Son yıllarda, modern kimyanın Epigallocatechin gallate - epigallokateşin gallat) en önemli antioksidanlardan biridir. Polifenoller, içerisinde flavonoid ve kateşinlerin de bulunduğu geniş bir antioksidan grubudur. Yeşil çay demlenerek tüketildiği gibi artık şimdilerde ekstreleri tablet formunda da tüketilebilmektedir. Normalde 1 fincan yeşil çay yaklaşık olarak 40-80 mg kafein içerirken, burada anlatılan ekstre (öz) tabletleri %1 kafein (4 mg) içermektedir. Ayrıca bu tabletler %50 oranında EGCg içermektedirler. Aynı EGCg miktarına ancak 3 fincan yeşil çay içerek ulaşılabilmektedir. Dolayısıyla Yeşil çay ekstre tabletleri, kafeinden kaçınarak yeşil çayın faydalı etkilerinden yararlanmak isteyenlere ve yeşil çay içmekten hoşlanmayanlara özellikle önerilebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder