ZERDEÇAL
Zerdeçal beyni iyileştiriyor,
Uzmanlar Hint ve doğu tıbbında sıkça kullanılan zerdeçalın, beynin kendini iyileştirme kabiliyetini artırabileceği belirledi.
Alman bilim adamları tarafından yapılan ve "Stem Cell Research and Therapy" dergisinde yayımlanan bir araştırma, zerdeçalda bulunan bir maddenin, beynin iyileşmesinde rol alan sinir hücrelerinin gelişimine yardımcı olduğunu gösterdi. Almanya'nın Jülich kentinde bulunan Nörobilim ve Tıp Enstitüsü'ndeki araştırmacılar, zerdeçalın içinde bulunan aromatik-turmeron isimli bir bileşenin fareler üzerindeki etkilerini inceledi.
Bileşenin enjekte edildiği farelerin beyinleri incelendiğinde, sinir hücrelerinin gelişimiyle bağlantılı olduğu bilinen beynin bölgelerin daha aktif olduğu görüldü. Yapılan diğer araştırmalar, zerdeçalda bulunan kurkumin adlı maddenin, hem kanserin tedavisinde hem de kanserin önlenmesinde oldukça etkili olduğunu gösteriyor.
İltihap Önleyici
Zerdeçalın en dikkat çeken faydalarından biri önemli derecede antienflumatuar (iltihap azaltıcı) ve antioksidan etkisi olmasıdır.
Kronik iltihaplanma modern tıpta bir çok hastalığın başlangıç sebebi olarak bilinmektedir. Zerdeçalın ise bu konuda oldukça etkili olduğu kanıtlanmıştır. Antienflumatuar (iltihap azaltıcı) özelliği o kadar güçlüdür ki bir çok iltihap önleyici ilaç ile eşit miktarda etkisi vardır.
Bu sebeple vücudumuzun yabancı maddelerle savaşma ve iyileşme sürecinde büyük oranda destek olabilir. Yani hem hasta olmamamız hem de hastalığımız çabuk geçsin diye yardımcı.
Vücudumuzun günlük faaliyetleri esnasında ortaya çıkan, DNA’mıza zarar verip hızlı yaşlanma ve kansere sebep olabilen serbest radikallere karşı hücrelerin korunmasına destek olur.
Bağışıklık Sistemine Destek
Özellikle mevsim geçişlerinde hem çocukların hem de yetişkinlerin düzenli zerdeçal kullanımına özen göstermesi önemli. Çünkü zerdeçal serbest radikallere karşı hücreleri koruduğu ve serbest radikal oluşumuna engel olduğu için bağışıklığımıza da önemli derecede destek olur.
Zerdeçal ile Zayıflama
Zerdeçalın metabolizma hızlandırıcı etkisi mevcuttur. Zerdeçalın içerisinde bulunan curcumin maddesi yağ yakımına yardımcı olan safranın akışına destek olur. Bu sebeple sindirim ve hazım sorunları için de oldukça etkili bir baharattır. Aynı zamanda yağda çözündüğü için yağlı yemeklerde kullanılması veya yağlı yemeklerden sonra alınması sindirime yardım amaçlı tavsiye edilir.
Zerdeçalın Diğer Faydaları
Doğal karaciğer detoksu etkili, Karın ağrısını hafifletmeye yardımcı, İltihap önleyici ve iyileştirici etki, Gaz ve idrar söktürücü, Hazmı kolaylaştırıcı, Kan şekerini düzenlemeye yardımcı. Özellikle yemekte kullanıldığında yemek sonra kan şekerini düzenlemek oldukça etkili, Ödem azaltıcı etki, Karın şişkinliğini indirmeye yardımcı, Tüberküloz üzerinde olumlu etkili, Kolestrolü azaltıcı etki, Alzaymır ve depresyon üzerinde olumlu etkilerini gösteren çalışmalar mevcut. İçerisindeki mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin hormonu salgılatan B6 sebebi ile depresyon tedavisinde kullanımı öneriliyor., Kanser hücrelerinin gelişmesine sebep olan serbest radikallerin oluşmasını engelleyici etkisi bulunur. Bu sebeple kanser hastalarının tedavi süresince zerdeçal kullanmaları öneriliyor. Aynı zamanda bir çok çalışma kanser hücrelerinin oluşumunu engellemede de etkili olduğunu kanıtlamış.
Yani bizim önerimiz en azından günde yarım çay kaşığı zerdeçalı hayatınıza dahil etmemiz. Peki nasıl mı?
Zerdeçal Nerelerde Kullanılır?
1)Yemeklerinde kullan
Sorunu duyar gibiyiz, bu zerdeçal hangi yemeklerde kullanılır? Tatlılar dışında herşeyle kullanılabilir aslında. Körinin ve safranın yakıştığı bir çok yemekle deneyebilirsin.
Özellikle yumurta ile çok yakışıyor. Kahvaltılarında yumurta tercih ediyorsan her gün bir çay kaşığından biraz daha az ekleyerek tüketebilirsin. Dilersen haşlanmış, tavada göz veya omlet olarak. Şahsen biz bu kuralı oldukça benimsedik.
Etli yemeklerde hem eti marine amaçlı hem de sonrasında baharat olarak kullanabilirsin.
Sebzelere çok yakışan bu baharat ile her sebze yemeğini renklendirip tat katabilirsin. Brokoli, brüksel lahanası, karnabahar ve kabak ile kullanımı oldukça yaygın.
Senin için hazırladığımız leziz zerdeçallı karnabahar yemeği tarifine buradan ulaşabilirsin.
2)Çayını Yapabilirsin
Ben yemek yapamıyorum veya yemeklerde baharattan hoşlanmıyorum diyorsan zerdeçallı çayı hayatına adapte edebilirsin.
Zerdeçal Çayı Tarifi
1 çay kaşığı zerdeçal tozu 2 bardak su. 8-10 dakika demlenmesini bekleyebilirsin. Bu esnada dilersen içine 1 çay kaşığı zencefil de ekleyebilirsin. Tadı hoşuna gitmezse her zaman bal-limon-ve tarçın ile tatlandırabileceğini unutma!
Tadı keskin gelirse daha fazla su ile de deneyebilirsin
Çeşitli hastalıklarda zerdeçal
Antiioksidan/zerdeçal
Zerdeçal en etkin ve en yaygın kullanılan antioksidanlardan biridir(2-6).
Zerdeçal/enflamasyon
Yapılan araştırmalar zerdeçalın lökotirien, prostaglandin, tumor nekroze edici faktör ve interlökin-12 gibi iltihap oluşturan kimyasal maddelerin ortaya çıkışını geciktirip hafiflettiğini göstermiştir(7,8).
Solunum yolu enfeksiyonları/zerdeçal
Zerdeçal antienflamatuar ve antioksidan etkileri ile solunum yolu enfeksiyonlarınada (üst solunum yolu enfeksiyonu, astım, bronşit, sinüzit) yaygın olarak kullanılan bir halk ilacıdır
Zerdeçal/kanser
Zerdeçalın aktif maddesi curcumin hem kanserin korunmasını sağlar hem de bazı kanserlerde tedavi edici olarak kullanılmıştır Tümör hücrelerinin üremesini engeller ve toksik yan ürünlerini azaltır (9-14).
Zerdaçal/Alzheimer
Zerdeçal antioksidan ve antienflamatuar etkileri ile Alzheimer hastalığına gidişi engellemektedir. Zerdeçalın beta-amiloid plaklarının gelişimini yavaşlattığı da gösterilmiştir (15-17).
Diğer hastalıklar
Zerdeçalın başta mültipl skleroz (18,19), katarakt oluşumu (20), karaciğer hasarı (21), enfarktüs(22) ve felç (23) olmak üzere çeşitli hastalıklar üzerine olumlu etkileri olduğuna ilişkin çok sayıda çalışma vardır
Latince ismi : Curcuma longa
Zerdeçal, zencefil familyasından lifli bir bitki olan Curcuma longa bitkisinin kökünden elde edilmektedir. Kaynatıldıktan ya da buharda bekletildikten sonra sonra kurutulur ve ufalanır. Başta Hindistan olmak üzere Çin ve Endonezya'da da yetiştirilmektedir. Hafif bir aroması ve zencefile benzer, keskin bir tadı vardır. Köri sosu yapımında kullanılan bir baharattır. Özellikle Hint mutfağında ve Güney Asya yemeklerinde kullanılır. Ayrıca hardal yapımında da kullanılmaktadır. Serin, kuru ve karanlık yerlerde saklanmalıdır. Parlak sarı rengiyle zerdeçal, M.Ö. 600'lü yıllardan bu yana boya, ilaç ve baharat olarak kullanılmaktadır. Marko Polo zerdeçalı “safranın yerini tutan ama safran olmayan bir sebze” olarak tanımlamıştır. Endonezyalılar bu baharatı düğün törenlerinde vücutlarının bazı bölümlerini boyamak için kullanırlardı. Zerdeçal ayrıca Asya'da mide ve karaciğer rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılmıştır.
Nerelerde kullanılabilir?
Fümeler, turşular, zerde ve bazı keklerde kullanılır. Yumurtalı yemeklerde de kullanılmaktadır. Çorbalara ilave edilir ve safranın kullanıldığı her yerde kullanılabilir. Bir miktar margarini erittikten sonra içine zerdeçal ekleyerek sebzeler, makarna ve patatesin üzerine dökerek bir sos elde edebilirsiniz
Zerdeçal: Bilimselliği çok araştırılmış bir halk ilacı
Bir halk ilacı ve baharat olarak bildiğimiz zerdeçal aslında birçok hastalığın önlenmesinde ve hatta tedavisinde önemli roller oynar. Güney Asyalıların çok tükettiği zerdeçal ile ilgili binlerce araştırma yapılmıştır. Fakat ucuz olması nedeni ile ilaç sanayinin gözdeleri arasında değildir. Zerdeçal ile ilgili bu yazıyı ilginç bulacağınızı düşünüyoruz
Zerdeçal nedir?
Zerdeçal (zerdeçöp , zerdeçal , safran kökü, sarıboya, zerdeçav, hint safranı, CURCUMA LONGA L., Zingiberaceae) polifenolik bir bileşiktir(4)
Zerdeçal sarı çiçekli, büyük yapraklı ve rizomlu çok yıllk otsu bir bitkidir. Başta Pakistan, Hindistan, Çin ve Bangladeş olmak üzere Asya’nın tropik bölgelerde yetişir. Bitkinin toprak altındaki ana rizomları yumurta veya armut seklindedir. Yan rizomları ise parmak şeklindedir. Rizomların üst yüzü sarımsı, iç yüzü ise sarı renklidir. Acımsı bir tadı vardır.
Piyasada parmak şeklinde (rizom) ve toz şeklinde bulunur. İçinde onlarca madde bulunur. Fakat aktif maddesi kurkumindir. Zerdeçal tozunun yaklaşık 1:30- 1:100 kadarı curcumindir. 1 silme tatlı kaşığı zerdeçal 3 gramdır; ortalama 30-90 mg curcumin içerir.
200 mg/gün’lük dozlarda (yaklaşık 2-4 silme tatlı kaşığı toz) zerdeçalın antienflamatuvar, antikanserojen ve antiaterojenik olduğu gösterilmiştir. Bilinen bir yan etkisi yoktur.
Zerdeçal ipek kumaşlar ve ince derilerin boyanmasında ve kına yakmada da renklendirici olarak kullanılmaktadır
Antiioksidan/zerdeçal
Zerdeçal en etkin ve en yaygın kullanılan antioksidanlardan biridir(2-6).
Zerdeçal/enflamasyon
Yapılan araştırmalar zerdeçalın lökotirien, prostaglandin, tumor nekroze edici faktör ve interlökin-12 gibi iltihap oluşturan kimyasal maddelerin ortaya çıkışını geciktirip hafiflettiğini göstermiştir(7,8)
Solunum yolu enfeksiyonları/zerdeçal
Zerdeçal antienflamatuar ve antioksidan etkileri ile solunum yolu enfeksiyonlarınada (üst solunum yolu enfeksiyonu, astım, bronşit, sinüzit) yaygın olarak kullanılan bir halk ilacıdır.
Zerdeal/kanser
Zerdeçalın aktif maddesi curcumin hem kanserin korunmasını sağlar hem de bazı kanserlerde tedavi edici olarak kullanılmıştır Tümör hücrelerinin üremesini engeller ve toksik yan ürünlerini azaltır (9-14)
Zerdaçal/Alzheimer
Zerdeçal antioksidan ve antienflamatuar etkileri ile Alzheimer hastalığına gidişi engellemektedir. Zerdeçalın beta-amiloid plaklarının gelişimini yavaşlattığı da gösterilmiştir (15-17).
Diğer hastalıklar
Zerdeçalın başta mültipl skleroz (18,19), katarakt oluşumu (20), karaciğer hasarı (21), enfarktüs(22) ve felç (23) olmak üzere çeşitli hastalıklar üzerine olumlu etkileri olduğuna ilişkin çok sayıda çalışma vardır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder