17 Eylül 2018 Pazartesi

Elma Sirkesinin Faydaları



Tokluk hissi sağlayan sirke günde 300 kalori civarı daha az kalori tüketmenizi sağlıyor. Ayrıca göbek yağlarının azalmasını ve bel çevresinin incelmesini de sağladığı düşünülüyor. Tek başına bir mucize yaratmasa da kilo vermek için hali hazırda bir diyet programı uygulayanlara yardımcı olabilir.
Elma sirkesi, faydaları zaten bilinen elmadan yapılıyor ve yüzyıllardan beri birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. M.Ö 5000 yıllarından itibaren kullanıldığı tahmin edilen ve Fransızca’da “ekşi şarap” olarak adlandırılan elma sirkesinin faydaları gıdadan cilt bakımına ve hastalıkların tedavisine kadar birçok alanda biliniyor.
Neredeyse her markette bulabileceğimiz elma sirkesinin doğal olması ise oldukça önemli. Fermente olması gereken elma sirkesi piyasada genelde rafinasyon ürünleri olarak satılıyor. Evde elma sirkesi yapımı fabrikasyon üretime göre daha yavaş olsa da doğal elma sirkesi üretimi için önceliğiniz olabilir.
Bunun için elma sirkesinin tüm faydalarını görebilmek adına mutlaka doğal elma sirkesi kullanmaya özen gösterin. Doğal olduğunda mucizevi faydaları bulunan sirkenin birbirinden ilginç ve etkili faydalarını listeledik.

1. Bakterileri öldürür

elma-sirkesi-1
Yüzyıllardan beri bir dezenfekte aracı olarak kullanılan sirke bit, siğil, mantar, kulak enfeksiyonları gibi birçok problemin tedavisinde kullanıldı. Doğrudan etkisi araştırmalar ile kanıtlanmamış olsa da modern tıbbın temsilcilerinden Hipokrat 2 bin yıl önce yara temizliği için sirke kullanıyordu.

2. Sivilcelerin oluşumunu engeller, doğal bir yüz toniğidir


Son zamanlarda cilt bakımında oldukça sık kullanılan sirkenin en bilinen etkilerinden biri de suyla seyreltilmiş halde cilde uygulandığında sivilceleri geçirmesi. Bu da bilimsel olarak kanıtlanmış bir etkisi olmamakla birlikte birçok insanın başvurduğu bir yöntem. Ayrıca genel olarak cilt temizliğinde de bir tonik görevi görür.

3. Kan şekerini düşürür ve diyabetle savaşır

elma-sirkesi-2
Özellikle Tip 2 diyabet hastalarında sirkenin kan şekeri seviyesi için dengeleyici etkiye sahip olduğu düşünülüyor. Ama ilaç kullanan diyabet hastalarının elma sirkesi kullanmadan mutlaka doktorlarına danışmaları gerekiyor.

4. Tokluk hissi verir ve kilo kaybına yardımcı olur


5. Kolestrolü düşürür ve kalp rahatsızlıkları riskini azaltır

elma-sirkesi-5
Dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer alan kalp ve damar hastalıklarını önlediği ya da artışını durduğu düşünülmekte. Yapılan deneylerin tamamı hayvanlar üzerinde yapılmış olsa da kalp ve damar hastalıkları üzerinde olumlu etkileri olduğu düşünülen sirkenin Harvard’ta yapılan bir araştırmada salatasının sosuna her zaman sirke ekleyen kadınların kalp hastalığı riskinin düşük olduğu görülmüştür.

6. Kansere karşı olumlu etkilere sahiptir

elma-sirkesi-7
Yine kanıtlanmış olmamakla birlikte yapılan araştırmalar ve gözlemlerle elma sirkesinin kanser hücreleri üzerinde iyileştirici etkisi olduğu düşünülmekte.
İzleyerek Devam Etmek İster Misin?

7. Migrene iyi gelir

elma-sirkesi-8
Yoğun baş ağrısına neden olan migren atakları bazen saatler sürebiliyor. Elma sirkesi de birçok kişi tarafından migren tedavisinde kullanılıyor. Hazırlayacağınız elma sirkesi karışımını düzenli kullanmak migren tedavisinde oldukça etkili. Önemli nokta ise böyle bir yöntemi uygulamadan önce vücudunuzda oluşabilecek diğer etkiler için mutlaka doktorunuza danışmanız. Migrene ne iyi gelir listemizde elma sirkesi dışında migrene iyi gelen doğal yöntem ve gıdalara göz atabilirsiniz.

8. Vücudunuzu toksinlerden arındırır

elma-sirkesi-9
Vücudunuzun pH seviyesini dengelemeye yardımcı olan elma sirkesi adeta bir tonik görevi görür. Bağırsak hareketliliğini sağlar ve doğrudan karaciğere etki ettiğinden yağın metabolize edilmesine yardım eder.

9. Saçlarınızın daha parlak olmasını sağlar


Elma sirkesi, saçlarınızı ve saç diplerini temizlemeye yardımcı olur ve aynı zamanda saçlarınızın daha parlak olmasını sağlar. Saç diplerinizdeki ölü hücrelerin de temizlenmesine yardımcı olur, saçın pH dengesini kazandırır. Ayrıca saçların daha hızlı uzamasını, daha yumuşak olmasını ve saç kepeğinin azalmasını sağladığı da düşünülmektedir.

10. Dişleri beyazlatır

elma-sirkesi-11
Elma sirkesi, dişlerinize sürüp duruladığınızda ve bunu düzenli olarak yaptığınızda dişlerinizdeki çay, kahve ve sigara lekelerini azaltır. Dişlerinizin daha beyaz görünmesini sağlar.

11. Reflüye iyi gelir

elma-sirkesi-12
Elma sirkesi mide asit dengesini sağlayacağı, pH seviyesini dengeleyeceği için reflü problemi olanlara iyi gelir.

12. Vücudun pH dengesini sağlar

65188994 - apple cider vinegar
Vücut kimyamızın sağlıklı olabilmesi ve vücut fonksiyonalrımızın sağlıklı bir şekilde işlemesi için gerekli olan pH derecesinin(7.4) dengesinin korunması gerekir. Elma sirkesi de buna yardımcı olur.

13. Güneş yanıklarına ve cilt tahrişlerine iyi gelir


Elma sirkesinin bir diğer faydası güneşten yanmış cildi rahatlatma ve yatıştırma özelliği olmasıdır.

14. Meyve ve sebzeleri mikroorganizmalardan arındırır

elma-sirkesi-13
Meyve ve sebzeleri sirkeyle yıkamak iyice temizlenmelerini sağlıyor. Bunun için önerilen miktar ise 3 bardak suya 1 bardak sirke koyularak hazırlanması.

15. Gıdaların çabuk bozulmasını engeller

elma-sirkesi-14
Elma sirkesinin faydaları saymakla bitmez ama bunların arasında en önemlilerinden birisi de gıdaların çabuk bozulmasını önlemesi.


Elma sirkesinin faydaları
FIRINDAKİ YAĞ LEKELERİ İÇİN
Yaklaşık 2 litre suyun içine 1 kahve fincanı 'elma sirkesi' ilave edin ve bir bez yardımıyla fırındaki yağ lekelerini ovun. Göreceksiniz hem lekeleri yok edecek hem de yeniden lekelerin oluşmasını önleyecektir.
TIKALI DUŞLARINIZ İÇİN
Tıkalı duşlarınızı elma sirkesi ve bir miktar su ilave edilmiş bir kapta bekletebilirsiniz.
YABANCI OTLAR İÇİN
Bahçenizdeki parke taşlarının çevresinde otların oluşmasını istemiyorsanız parkenin çevresine 'elma sirkesi' dökünüz.
PIRIL PIRIL BARDAKLAR
Daha parlak bardaklar için 3 litre durulama suyuna yarım fincan 'elma sirkesi' ilave edin. Daha parlak görünecektir. Aynı işlemi camlarınıza da uygulayabilirsiniz. Camlarınız daha pırıl olacaktır.

Elma sirkesi
Batur ŞEHİRLİOĞLU
Satın alırken dikkat etmeli
Hakiki elma sirkesi bütün haldeki meyvelerden üretilmektedir. Buna meyvenin leziz etli kısmı ile pek çok kıymetli maddeleri ihtiva eden kabuğu ve çekirdek yuvası da dahildir. Dibinde posası olan ve bulanık gözüken bir şişe sirke ilk anda itici olabilir, ancak esas faydalı olan maddeler tabiî haldeki bu bulanık sirkede kalabilmektedir. Sirke istenirse filtreleme ve buharlaştırma suretiyle berraklaşır. Ne var ki bu işlemlerde birçok vitamin, mineral ve iz elementler yok olmaktadır; yüksek ısıda çok sayıda biyolojik maddeler kaybolmaktadır. Bu sebeple sürekli tabiî halde bulanık olan elma sirkesini tercih ediniz. Hafifçe çalkaladıktan sonra üzerinde köpük meydana geliyor veya dibinde koyu posası varsa, bu sirkenin kaliteli olduğuna
Elma sirkesi sadece salatalarımıza lezzet katmakla değil, şifai özelliğiyle de önemli bir besin kaynağı.
SİRKE yapımı için en uygun elma türü şeker oranı yüksek kış elmalarıdır. Değişik çeşitlerin bir araya getirilerek kullanılması da sirkeye ayrı bir lezzet katar. Sirke yapımında kaçınılması gereken elma türleriyse ham ve ekşi olanlardır. Sirke yapımında dikkat edilecek en önemli konuysa hijyendir.
Elmalar yıkandıktan sonra, kullanılacak malzeme ve kavanozlar sıcak suyla iyice yıkanmalıdır. Elmalar küçük parçalara ayrıldıktan sonra preslenerek veya katı meyve sıkacağından geçirilerek suları çıkarılır. Meyve suyundaki şeker fermantasyona uğrayarak önce alkole, sonra ise asetik bakterilerinin yaptığı fermantasyonla asetik asite, yani sirkeye dönüşür.
Sirke yapımında iki faktör çok önemlidir; bakterilerin verimli çalışmasını sağlayacak sıcaklık ve oksijen (havalanma). Havayla teması arttırmak için mümkün olduğunca geniş ağızlı ve sığ bir kavanoz seçilir. Meyve suyu, üstte boşluk kalacak şekilde kavanoza doldurulduktan sonra, meyve sineğinin geçemeyeceği, fakat havalanmanın sağlanabileceği temiz bir bez/tülbentle kavanozun ağzı kapatılır. Günde bir kez karıştırarak havalanmayı sağlamak sirkeleşmeyi hızlandırır. Sirkeleşme için ılık ( 15-25 C ) bir ortam tercih edilir ve kavanozlar güneş ışığından uzak, loş bir yerde saklanır. Kullanılacak kaplar cam veya ahşap olmalıdır, metal kap tavsiye edilmez. Yapım sırasında sirkeleşmeyi hızlandırmak için daha önce yapılan doğal elma sirkesi katılabilir.
Sirke, seçilen elma türü ve koşullara göre üç- altı hafta içinde oluşur. Sirke kokusu alınmaya başlandığından itibaren, her gün tadarak istenilen tat ve asit derecesi (yüzde 4-8 asit oranı) elde edilene kadar işleme devam edilir. Elde edilen sirke fermantasyonun devamını engellemek için birkaç kat tülbentten, kahve filtresi vb. filtrelerden veya süzme yoğurt kesesinden geçirilerek iyice süzülür. Böylece meyve kalıntılarından arındırılır. Hava almasına olanak vermeyen ince uzun şişelere, tam dolacak şekilde aktarıldıktan sonra serin, loş, güneş ışığı almayan bir yerde saklanır.
Ne kadar süzersek süzelim, ev koşullarında doğal elma sirkelerinde fermantasyon tam olarak durdurulamaz; şişede, şifai özelliklerinin göstergesi olan ve “anne” ismi verilen yumuşak kaygan yapısıyla deniz anasını andıran düz bir tabaka oluşur. Bu tabaka bakterilerin atıklarından oluşur ve sirke kullanılacağı zaman atılır. Doğal sirkeler rafine olanlara göre daha bulanıktır. Fakat pastörize veya damıtılarak üretilen rafine elma sirkeleri, yüksek sıcaklıklardan ötürü, ona şifai özellikleri kazandıran enzimler, mineral maddeler, iz elementler, vitaminler, pektin, malik ve tartarik asitler açısından fakirleşir, bir kısmını tamamen yitirir.
Kullanıldığı yerler
Hazırladığımız sirkeleri salatalarda, çorbalarda vs. aroma vermek amacıyla kullanabiliriz.
Şifai amaçla kullanmak için; bir bardak suya 2 tatlı kaşığı elma sirkesi ve 1-2 tatlı kaşığı bal katarak, günde 3 kez, mümkünse yemeklerden önce (fazla kilo problemi için de etkili olan elma sirkesi bu amaçla kullanılacaksa mutlaka yemeklerden önce alınmalıdır) kullanılır.
Elmasirkesi koruyucu sağlık amacıyla, sürekli olarak günde bir kez sabahları açken ve alınmalıdır.

İyileştirici özellikleri
* Besinlerin verimli kullanımını, metabolizmanın sağlıklı işleyişini, vücudun asit alkali dengesini korumasını sağlar. Örneğin kalsiyumun daha verimli kullanımını sağlayıp, bir yandan kemiklerin yeniden gerekli kalsiyumu almasını desteklerken, bir yandan da eklemlerdeki kalsiyum birikimini kırar.
Uzun süreli kullanımı eklem ve kemiklerdeki sertlik ve sıkıntılara son verir.
* Sodyumun etkisini yansızlaştırarak yüksek tansiyondan korur.
* Kolesterolü düşürür. İçerdiği doğal asitler ve enzimler kanın daha sağlıklı ve ince akmasını sağlar.
* Başta damarlar, karaciğer, böbrekler olmak üzere vücudu detoksifiye eder, yağlı-mukus kalıntıları parçalar.
* İçerdiği yoğun potasyum sayesinde hücre büyümesini destekler.
* Soğuk algınlıklarında, boğaz enfeksiyonlarında, bronşitte içilebilir ya da buhusu yapılır.
* İdrar yolları enfeksiyonlarında, sindirim bozukluklarında, kramplarda, yaban arısı sokmasında, saçta kepekte, uyku bozukluklarında, kulak çınlamasında da kullanılır.
Elma sikesi, doğal bir yaşam iksiridir!
Bileşim: Kalsiyum, fluor, potasyum, magnezyum, sodyum, fosfor, silisyum, A vitamini, Beta-carotin, B1, B2, ve B6 vitaminleri, C vitamini, sirke asitleri, meyve asitleri, pektin, doğal aroma maddeleri.
Yaşlılığımızda da sağlıklı olabilmek için hareketli bir yaşam ve sağlıklı bir beslenme biçimi oluşturmaya özen göstermeliyiz. İşte burada elma sirkesi seçiminin değeri ile karşılaşıyoruz. İçerdiği çok değerli ve çeşitli maddeler nedeniyle, en sağlıklı sıvılardan biridir o. Elma sirkesi, bedenimizi içten ve dıştan tedavi edebileceğimiz olağanüstü bir doğal ilaçtır. Burada size, bedeninizi genel anlamda güçlendirmek, çeşitli hastalık belirtilerini hafifletmek ve gerekli cilt bakımını yapmak için elma sirkesini nasıl kullanabileceğinizi anlatmak istiyorum.
Kullanım biçimleri: Doğal elma sirkesinin en etkili kullanım biçimi, çiçek balı ile karıştırılarak oluşturulur:
*1 bardak su
*1 tatlı kaşığı dolusu elma sirkesi
*1 tatlı kaşığı dolusu çiçek balı
Hepsi iyice karıştırılır ve sabahları aç karnına küçük yudumlarla içilir. Sürekli kullanım sayesinde, öncelikle bedenin bağışıklık sistemi güçlenecek ve sizi pek çok hastalıktan koruyabilecektir. Bu enerji kokteyli ayrıca size canlılık ve güç kazandıracak ve ileri yaşlara kadar sağlıklı ve mutlu kalmanıza önemli katkılar sağlayacaktır. Ama burada çiçek balını da yakından tanımamız gerekiyor:
Çiçek balının bileşimi: Şeker: %32 üzüm şekeri (glikoz), %39 meyve şekeri, %7 malt şekeri. 100g balda mg mineraller: Sodyum 7, potasyum 45, kalsiyum 5, fosfor 20, magnezyum 3, demir 1mg. 100g balda mg vitaminler: B1 0,03, B2 0,05, Niacin 0,1, C 1mg.
Sabahları aç karnına içtiğiniz bir bardak elma sirkesi-bal kokteylinin içindeki müthiş zenginliği öğrenmiş bulunuyorsunuz artık. Bu zenginliğin sağlığımıza yaptığı katkılara da şöyle kısaca bir göz atmamız herhalde yararlı olacaktır:
-Öncelikle bedenimiz güçlenir ve bedensel uğraşlara ve strese karşı koyabilecek dayanıklılığı kazanır. Sirkenin içerdiği yüksek orandaki potasyum sayesinde, kalp kasları dahil olmak üzere tüm kas yapısı da güçlenecektir. Kramplara karşı, kokteylinizi maden suyu ile hazırlayabilir ve her öğünde 1 bardak içebilirsiniz.
-Sık sık grip, soğuk algınlığı veya üst solunum yolları iltihabına yakalanan kişiler, bağışıklık sistemleri sirke-bal kokteyli sayesinde güçleneceği için, bu tür sıkıntılardan büyük çapta kurtulmuş olacaklardır. Ama bu tedaviyi aşağıdaki plana göre uygulamakla kalıcı sonuçlara ulaşabilmek mümkün olacaktır.
-Soğuk algınlığı ve grip zamanlarından önce, 4 haftalık bir sirke-bal kokteyli kürüne başlayın ve günde 3 bardak için.
-Ayrıca, 4 gün boyunca akşam saatlerinde 1 Echinacea preparatı alın. Üç gün ara verdikten sonra yine 4 gün devam edin ve bu tedaviyi 4 hafta boyunca sürdürün. Bu tedavi, bağışıklık sisteminin güçlenmesine önemli katkılar sağlayacaktır. Bu tedaviyi ayrıca doğal C vitamini ile de destekleyin.
-Sirke-bal kokteyli nezleye karşı da bedeni güçlendirecektir. Nezleye karşı ayrıca, 1 ölçü elma sirkesi 2 ölçü suya karıştırılır, kaynama derecesine kadar ısıtılır ve inhalasyon tedavisi uygulanır.
-Boğaz ağrısı ve ses kısıklığında, 1 ölçü elma sirkesi ile 3 ölçü ılık su karıştırılır ve saat başı derin gargaralar yapıldıktan sonra tükürülür. Bu gargaraların adaçayı ile dönüşümlü yapılması etkiyi daha da arttıracaktır.
-Öksürüğe karşı, 4 yemek kaşığı dolusu akışkan balla 3 tatlı kaşığı elma sirkesini iyice karıştırın. Öksürük gıcığına karşı yarım tatlı kaşığı alın ve yavaş yavaş yutun. Ayrıca, bolca kekik çayını balla tatlandırın ve yudumlayarak için.
-Vajinal akıntılara karşı, 1 ölçü elma sirkesi 4 ölçü ılık suyla karıştırılır. Temiz bir şırıngaya çekilen sıvı günde pek çok kere vajinaya boşaltılır. Sirke-su karışımının vajinada 1-2 dakika kalması yeterlidir.
-Yüksek kolesterole karşı, günde pek çok kere elma sirkesi-bal kokteyli içilir. Salatalarda öncelikle elma sirkesi kullanılır.
-Varise karşı, elma sirkesiyle ıslatılan bir bez baldıra sarılır ve 20 dakika etkilemeye bırakılır.
-Hemoroite karşı, yarım su bardağı elma sirkesi ve bir su bardağı adaçayı katkılı ılık oturma banyoları alın. Banyo süresi 10 dakikadır.
-Gaz şişkinliğine karşı, her öğünden yarım saat önce 1 bardak elma sirkesi-bal kokteyli içerek, sağlıklı bir bağırsak florasının temelini atın. Bu kokteyle rezene veya frenk kimyonu çayı da ekleyebilirsiniz.
-Kabızlığa karşı, günde pek çok kere, 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı elma sirkesi ekleyerek için. Ayrıca, 4 litre ılık suya 1 su bardağı dolusu elma sirkesi ve 2 tatlı kaşığı tuz ekleyerek ayak banyoları alın. Banyo süresi 10 dakikadır.
-Yaraların çabuk iyileşmesi için, günde 3 bardak elma sirkesi-bal kokteyli için. İltihaplanmayı önlemek için, elma sirkesiyle ıslattığınız bir pamukla günde pek çok kere yarayı nemlendirin.
-Ergenlik sivilcelerine karşı, her yemekten yarım saat önce , içine 1 tatlı kaşığı elma sirkesi eklenmiş 1 bardak su için.
Yüzünüze buğu banyoları uygulayın: 1 litre kaynar derecede sıcak suya 4 yemek kaşığı elma sirkesi ve 2 yemek kaşığı dolusu mayıs papatyası ekleyin, 1-2 kere karıştırın ve başınızı büyük bir havluyla örterek 5-10 dakika gözlerinizi yumarak bekleyin. Yüzünüzü suya çok yaklaştırmayın!
-Güneş yanığına karşı, inceltilmemiş elma sirkesi, kızarmış olan bölgelere dikkatle sürülür veya 3 yemek kaşığı elma sirkesi eklenmiş soğuk bir banyo alınır. Banyo süresi 10 dakikadır.
Elma sirkesinin pH değeri(asit derecesi), derimizin pH değeri ile hemen hemen eşit düzeydedir. Dolayısıyla, derimizin asidik koruma örtüsünün güçlendirilmesinde elma sirkesinin kullanımı önemle önerilmelidir.
Kullanım biçimleri: Doğal elma sirkesinin en etkili kullanım biçimi, çiçek balı ile karıştırılarak oluşturulur:
*1 bardak su
*1 tatlı kasığı dolusu elma sirkesi
*1 tatlı kasığı dolusu çiçek balı
Hepsi iyice karıştırılır ve sabahları aç karnına küçük yudumlarla içilir. Sürekli kullanım sayesinde, öncelikle bedenin bağışıklık sistemi güçlenecek ve sizi pek çok hastalıktan koruyabilecektir. Bu enerji kokteyli ayrıca size canlılık ve güç kazandıracak ve ileri yaşlara kadar sağlıklı ve mutlu kalmanıza önemli katkılar sağlayacaktır. Ama burada çiçek balını da yakından tanımamız gerekiyor:
Çiçek balının bileşimi: Seker: %32 üzüm şekeri (glikoz), %39 meyve şekeri, %7 malt şekeri. 100g balda mineraller: Sodyum 7 mg, potasyum 45 mg, kalsiyum 5 mg, fosfor 20 mg, magnezyum 3 mg, demir 1mg. 100g balda vitaminler: B1 0,03 mg, B2 0,05 mg, Niacin 0,1 mg, C 1mg.
Sabahları aç karnına içtiğiniz bir bardak elma sirkesi-bal kokteylinin içindeki müthiş zenginliği öğrenmiş bulunuyorsunuz artık.
Bu zenginliğin sağlığımıza yaptığı katkılara da şöyle kısaca bir göz atmamız herhalde yararlı olacaktir:
-Öncelikle bedenimiz güçlenir ve bedensel uğraşlara ve strese karşı koyabilecek dayanıklılığı kazanır. Sirkenin içerdiği yüksek orandaki potasyum sayesinde, kalp kasları dahil olmak üzere tüm kas yapısı da güçlenecektir. Kramplara karşı, kokteylinizi maden suyu ile hazırlayabilir ve her öğünde 1 bardak içebilirsiniz.
-Sık sık grip, soğuk algınlığı veya üst solunum yolları iltihabına yakalanan kişiler, bağışıklık sistemleri sirke-bal kokteyli sayesinde güçleneceği için, bu tür sıkıntılardan büyük çapta kurtulmuş olacaklardır. Ama bu tedaviyi aşağıdaki plana göre uygulamakla kalıcı sonuçlara ulaşabilmek mümkün olacaktır.
-Soğuk algınlığı ve grip zamanlarından önce, 4 haftalık bir sirke-bal kokteyli kürüne başlayın ve günde 3 barak için.
-Sirke-bal kokteyli nezleye karşı da bedeni güçlendirecektir. Nezleye karşı ayrıca, 1 ölçü elma sirkesi 2 ölçü suya karıştırılır, kaynama derecesine kadar ısıtılır ve inhalasyon tedavisi uygulanır
-Boğaz ağrısı ve ses kısıklığında, 1 ölçü elma sirkesi ile 3 ölçü ılık su karıştırılır ve saat başı derin gargaralar yapıldıktan sonra tükürülür. Bu gargaraların adaçayı ile dönüşümlü yapılması etkiyi daha da arttıracaktır.
-Öksürüğe karşı, 4 yemek kaşığı dolusu akışkan balla 3 tatlı kaşığı elma sirkesini iyice karıştırın. Öksürük gıcığına karşı yarım tatlı kaşığı alın ve yavaş yavaş yutun. Ayrıca, bolca kekik çayını balla tatlandırın ve yudumlayarak için.
-Yüksek kolesterole karşı, günde pek çok kere elma sirkesi-bal kokteyli içilir. Salatalarda öncelikle elma sirkesi kullanılır.
-Varise karşı, elma sirkesiyle ıslatılan bir bez baldıra sarılır ve 20 dakika etkilemeye bırakılır.
-Gaz şişkinliğine karşı, her öğünden yarım saat önce 1 bardak elma sirkesi-bal kokteyli içerek, sağlıklı bir bağırsak florasının temelini atın. Bu kokteyle rezene veya frenk kimyonu çayı da ekleyebilirsiniz.
-Kabızlığa karşı, günde pek çok kere, 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı elma sirkesi ekleyerek için. Ayrıca, 4 litre ilik suya 1 su bardağı dolusu elma sirkesi ve 2 tatlı kaşığı tuz ekleyerek ayak banyoları alın. Banyo süresi 10 dakikadır.
-Yaraların çabuk iyileşmesi için, günde 3 bardak elma sirkesi-bal kokteyli için. İltihaplanmayı önlemek için, elma sirkesiyle ıslattığınız bir pamukla günde pek çok kere yarayı nemlendirin.
-Ergenlik sivilcelerine karşı, her yemekten yarım saat önce, içine 1 tatlı kaşığı elma sirkesi eklenmiş 1 bardak su için. Yüzünüze buğu banyoları uygulayın: 1 litre kaynar derecede sıcak suya 4 yemek kaşığı elma sirkesi ve 2 yemek kaşığı dolusu mayıs papatyası ekleyin, 1-2 kere karıştırın ve başınızı büyük bir havluyla örterek 5- 10 dakika gözlerinizi yumarak bekleyin. Yüzünüzü suya çok yaklaştırmayın!
-Güneş yanığına karşı, inceltilmemiş elma sirkesi, kızarmış olan bölgelere dikkatle sürülür veya 3 yemek kaşığı elma sirkesi eklenmiş soğuk bir banyo alınır. Banyo süresi 10 dakikadır. Elma sirkesinin pH değeri(asit derecesi), derimizin pH değeri ile hemen hemen eşit düzeydedir. Dolayısıyla, derimizin asidik koruma örtüsünün güçlendirilmesinde elma sirkesinin kullanımı önemle önerilmelidir
Uyarı: Elmanın ve elma sirkesinin bilinen hiçbir yan etkisi yoktur
Yemeğin Lezzeti İçin : Soğanı doğrayıp yağda kavururken çay kaşığı toz şeker ilave edin. Yemek piştikten sonra lezzetini siz de fark edeceksiniz
Bayat ekmekler için
Bayat ekmekler için; ekmeği ince ince dilimleyip üzerine sütü gezdirin ve kızgın yağda kızartın. Servis tabağana ekmek dilimlerini alıp üzerine dilimlenmiş domates ve rendelenmiş peynir serpiştirip sıcak olarak servis yapın.
Çilek zamanı!
Uzmanlara göre çilek; bağışıklığı güçlendiren, besin değeri yüksek bir meyve.
Çilek
18. yüzyılda Frezier adlı bir Fransız asker, görevli olarak Şili'ye gönderilir. Dönüşünde ilk kez bu ülkede yediği ve tadına doyamadığı küçük kırmızı renkli bir meyveyi, yani çileği Fransa'ya getirir. Oradan tüm dünyaya yayılan çilek, gülgiller familyasından geliyor. Sapları yerden fazla yüksek olmayıp çiçekleri beyaz olan bitkinin yemişleri önceleri pembe, geliştikçe de koyu bir renk alıyor. Çileğin yaklaşık 600 çeşidi olduğu biliniyor. Ülkemizde 6 çeşit çilek yetiştiriliyor. Bunlar; Frenk çileği, turfanda yetiştirilen sera çileği, Arnavutköy çileği, reçel yapımında da kullanılan Bursa çileği, Ereğli Osmanlı çileği ve ormanlarda yetişen yabani çilek. Ereğli Osmanlı çileğinin desteklenmesi amacıyla her yıl haziran ayında uluslararası bir festival düzenleniyor. Ayrıca, son yıllarda üretimi azalsa da İçel'in Tarsus ilçesinin de çileği meşhur. Çilek yetiştiriciliğinde lider kent; şeftali, kestane ve ipeği ile meşhur Bursa. DİE'nün verilerine göre Bursa, toplam çilek yetiştiriciliğinin %50'sinden fazlasını karşılıyor. Marmara ve Karadeniz'in kıyı kesimlerinde, akarsu vadilerinde, hafif kumlu topraklarda da yetiştiriliyor. Doğal ortamda yetişen bu türe yaban çileği deniyor.
Çileğin yararları
Uzmanlara göre çilek; bağışıklığı güçlendiren, besin değeri yüksek bir meyve. Çocuk felci, ağız ve deri yaralarını oluşturan bazı virüsler için öldürücü etki taşır. Ciltteki sivilce ve aknelere iyi gelir. Kansere karşı koruyucu ve ilerlemesini önleyici özellikler içerir. İdrar söktürücü, romatizma ve gut hastalığı ağrılarını azaltıcı etkisi vardır. Sinirleri kuvvetlendirip, bağırsak kurtlarını döker ve ateş düşürür. Çok güçlü bir besin olduğu için bazen alerjiye neden olabilir.
Satın alırken...
Canlı kırmızı renkli ve lekesiz olanları seçin. Paketlerde satılanları kontrol ederek alın. Satın aldıktan hemen sonra tüketin. Buzdolabında 1-2 gün saklayacaksanız saplarını koparmadan ve yıkamadan geniş bir kâse içinde saklayın
Nasıl yıkamalı?
Çileklerin saplarını ayıklayın. Akar suyun altında hızla yıkayıp süzün. Yıkama suyuna limon suyu ve sirke ilave edebilirsiniz.
Dondurma işlemi
Çileği 1 yıl süreyle dondurarak saklayabilirsiniz. Bunun için taze, sert ve olgun olanları buzlu suda iyice yıkayın. Saplarını temizleyip kâğıt havlu ile kurulayın. Havası mümkün olduğunca alınmış bir kap veya poşetlere doldurup derin dondurucuya yerleştirin.
Kivili ve çilekli kup
KAÇ KİŞİLİK: 6
HAZIRLAMA SÜRESİ: 30 dk
PİŞME SÜRESİ: 15 dk
Malzemeler:
·  200 gr çilek
·  1 kahve fincanı tozşeker
·  Yarım su bardağı portakal suyu
·  5-6 kivi
·  2 dilim hazır kek
·  1 çay bardağı likör
·  Yarım su bardağı file badem
·  2 çorba kaşığı portakallı jöle
·  5 çorba kaşığı sıcak su
Krema için:
·  5 yumurta sarısı
·  1 çay bardağı tozşeker
·  1 su bardağı süt
·  2 su bardağı süt kreması
·  1 paket vanilya
·  1 çay bardağı mısır unu
·  1 çay kaşığı tarçın
·  1 tatlı kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
Hazırlanışı:
* Çilekleri ince ince dilimleyip bir kâseye alın. Üzerine portakal suyu ve tozşeker ilave edip 10 dakika bekletin. Kivileri soyup ince halkalar halinde dilimleyin.
* Kremayı hazırlamak için; yumurta sarılarını bir tencerede tozşekerle köpük köpük oluncaya kadar çırpın. Süt, süt kreması, mısır unu ve vanilyayı ayrı bir kaba alıp malzemeleri birbirine yedirinceye kadar çırpın. Yumurtalı karışıma azar azar yedirerek ilave edin. Kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Rendelenmiş limon kabuğu ve tarçını ilave edin. Sürekli karıştırarak 8 dakika daha pişirin ve soğumaya bırakın.
* Çilekleri kevgirle ayrı bir tabağa alıp sosuna likör ilave edin. Kek dilimlerini ince ince dilimleyin. Kupların kenarını kivi dilimleriyle kaplayıp dibini kek dilimlerinin yarısı ile döşeyin. Hazırladığınız kremanın üçte ikisini kuplara paylaştırıp kalan kek dilimleriyle üzerini örtün. Çileğin yarıdan fazlasını ekleyin. Kalan krema ve çilekle tamamlayıp üzerini bademle süsleyin. Jöleyi 5 çorba kaşığı sıcak suda karıştırarak erieritin ve hafif kıvamlı hale gelince kuplara paylaştırın. Kupları buzlukta en az 3 saat bekletip servis yapın.
Soğan soyarke
Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için, soğanı içi su dolu bir kapta bekleti
Lekelere çözüm
Kahve lekesi
Beyaz sabunu ılık suda köpürtün. Lekeli bölgeyi bu suyla yıkayıp durulayın.
Çikolata lekesi
Lekeyi sabunlu soğuk suyla yıkayın ve gliserinli su ile silin.
Ter lekesi
Koltuk altlarında oluşan lekeyi beyaz şaraba batırılmış bezle silin.
Meyve lekesi
3 çay kaşığı karbonatı 1 fincan soğuk suda eriyinceye kadar karıştırın ve lekeli bölgeye sürün.
Bira lekesi
Sabunlu suya biraz amonyak ekleyip lekelerin üzerine sürün
Şişe temizliği
Zeytinyağı bitince şişenin dibinde kalın bir yağ tabakası oluşur. Bunu temizlemek ve şişenin içini yağdan arındırmak sanıldığı kadar zor değil. 3 çorba kaşığı iri tuz ve yarım su bardağı sirkeyi karıştırın. Şişenin içine döküp 24 saat bekletin. Şişeyi ters çevirip sallayarak içindeki artıkların dökülmesini sağlayın. Şişeyi deterjanlı sıcak suyla yıkayıp durulayın. Şişenizin pırıl pır
ELMA, ELMA SİRKESİ -BAL KOKTEYLİNİN VUCUDA FAYDALARİ

Elma ve Sirkesi

Her bir elma çekirdeğine koskoca kimya fabrikalarının 10 mikrona küçültülen şifreleri yerleştirilmiştir.
Elmanın terkibindeki maddeleri eksiksiz yapabilmek için gerekli olan bu fabrikalar ağaç olduktan sonra demiri terkibine alır, kemik iliği ve kanın temel maddesi olan +2 değerlikli demiri korumak için özel elma asidi hazırlar ve bu terkibin hassas mideleri rahatsız etmemesi için yine terkibine karbonat iyonları ekler. Tabiî bunların hiçbirisi elmanın kendi kendine almış olduğu kararlar ve uygulamalar değildir.. Elmanın terkibinde varolan harika iksirlerin en önemlilerini şöyle sıralamak mümkündür:
Kansızlara müjde!
Terkibindeki hususî meyve şekeri ile doğrudan doğruya karaciğer hücrelerini korur. İçindeki meyve asitleri, bir yandan +2 değerli demiri ve C vitaminini bozulmaktan korurken, diğer yandan karaciğerdeki kimyevî faaliyetlerde yapıtaşı rolü oynar. İki değerli demir iyonları alyuvarların yapısı için gerekli olan kanın temel elemanlarındandır. Kansızlık hastalarına ilâç şeklinde verilen demiri +2 değerinde tutmak çok zor olduğundan ayrıca C vitamini de verilir, bağırsaklardaki +3 değerlikli demir bağırsaklara zarar vermekten öteye geçmez. Elma, terkibinde taşıdığı bikarbonat iyonları sayesinde sindirimi kolaylaştıran tek meyvedir. Elmada suda eriyen vitaminlerin tamamı mevcuttur. Yüksek miktardaki C vitamini bir insanın günlük C vitamini ihtiyacına denktir. Elmanın kökleri vasıtası ile topraktan aldığı Fe iyonunu indirgeyerek +2 değerli Fe haline getirmesi başlı başına bir mucizedir. Zira; böyle bir faaliyetin elmaya, uzaktan-yakından bir faydası yoktur. Üstelik +3 değerli demiri, +2 değerli demir haline indirgemek fevkalâde zor bir kimyevî işlemdir ve bir elmada bulunan iki değerli demir, milimi milimine bir insanın günlük demir ihtiyacı kadardır.
Mucizevî bir içecek: elma sirkesi
Sık sık üşütür müsünüz? Veya kendinizi yorgun ve bitkin hisseder misiniz?
Bir de elma sirkesi tedavisini deneyiniz!
Peygamber Efendimiz (sas) birkaç hadîs-i şeriflerinde sirke hakkında (üzüm veya elma ayrımı yapmadan) oldukça iltifatkâr ifadelerde bulunarak, sirkeye dikkatleri çekmiş ve; "Sirke ne güzel katıktır. Allahım! Sirkeyi bereketlendir. Çünkü sirke benden önceki peygamberlerin katığı idi. İçinde sirke bulunan ev fakirleşmez." buyurmuşlardır. Nitekim daha sonra gelişen İslâm tıbbına dev eserler veren başta İbn-i Sînâ olmak üzere, birçok ilim adamı sirkenin özelliklerinden bahsederler.
Ancak, modern tıbbın ve eczacılığın abartılı baskısı sebebiyle uzun süre elma sirkesi ile yapılan tedavi unutulmaya yüz tutmuştu. Şifa kaynağı olarak tekrar keşfedilmesini öncelikle Amerikalı tabib Dr. De Forest Clinton Jorvis'e (1881-1945) borçluyuz. Bu işe gönül vermiş olan Amerikalı doktor, hastalarının yaptığı sirke mayalama işlemlerini notlarına kaydetmiştir. Eseri ancak ölümünden sonra yayınlanmış ve yüksek miktarda satılmıştır.
Günümüzde elma sirkesi, şifa kaynağı olarak gerçek bir rönesans devri geçirmektedir. İster dahilî, isterse haricî kullanımda, vücudumuzun her bir parçası, sirkenin içindeki değerli maddelerden, hayatımız için önem arz eden çok sayıda mineral ve vitaminlerden yararlanmaktadır.
Akut ve kronik sağlık problemlerin elma sirkesiyle tedavisinde püf noktası sayılabilecek hususlar üzerinde durmak gerekir. Cilt rahatsızlıkları, yaralanma ve güneş yanığında olduğu kadar baş ağrısı, mide rahatsızlığı ve kadın hastalıklarında kişiye hem güç-kuvvet verir, hem de kişiyi dinlendirebilir. Mucizevî tesirini soğuk algınlığı ve ateşli durumlarda da gösterir.
Günümüzde yürütülen araştırmalar sonunda elma sirkesinde; vitaminler, mineraller ve tabiî asitler başta olmak üzere birtakım değerli maddelerin bulunduğu keşfedilmiştir.
Böylelikle eski devirlere ait, elmadan elde edilen sirkenin sadece yemeklerin hazırlanması ve konserve yapımında kullanılmadığına dair bilgiler teyit edilmiş oluyor. Eski Mısır'da kadınlar, elma sirkesini güzellik bakımında kullanırlardı. Asurluların kulak ağrılarını, sirkeli bandajlarla tedavi ettikleri rivayet edilmektedir. Antik devirde tıbbî ilâç olarak kullanılmış ve hararet kesici içecek olarak kabul edilmiştir. Orta Çağ'da Hildegard von Bingen (1098-1179) elma sirkesinin şifalı tesirine dayanan ve bugün tekrar keşfedilen birçok reçete ve tedavi metotları hazırlamıştı.

Elma Sirkesiyle Vücudun Temizlenmesi:
Vücudun içten temizlenmesi, genel sağlık açısından büyük önem taşımaktadır. Yasadığım bir tecrübenin ve neticesinde öğrendiğim bilgilerin size de ilginç faydalı geleceğini değerlendirerek naklediyorum.
2-3 yil önce, gözlerimin etrafı siyahlaşmış, vücudumda halsizlik ve şiddetli ağrılar basla misti. Amerikan
Hastanesinde bir çok incelemeler yapıldı, ancak hiç bir sey bulunamadı. Daha sonra gittiğim Çinli bir
Reflexoloji uzmanı doktor, ayaklarımın tabanlarını yokladıktan sonra, hiç su içmediğimi ve basta karaciğerim olmak üzere vücudumun bütünüyle kirlenmiş olduğunu söyleyerek, eğer su içmeye başlamazsam takriben üç yil içerisinde öleceğimi söyledi. (ben gerçekten o tarihe kadar genellikle su içmiyor, günde 20-30 bardak çay ve kahve içiyordum.
(Çin'de Reflexoloji Üniversitesinden mezun doktorun ismi: Reflexologist P. G. Wong, Tel No: 0060-3-
Sonuçta; Çinli doktor bana ~r sab~h uyandigimda; !l~kamiri.g b~~~k ilik Sjly'!.JniçineJ;?ir~ci~asJg)
elma sirkesi koyarak içmemi önerdi. Elma sirkesi vücuttaki kirleri i birikintileri eritiyor, su ise atıyormuş, elma sirkesinin ph(asit değeri) vücudun ph değeri ile ayni olduğundan kirleri eritirken, vücudun hücrelerine zarar vermiyormuş, ayrıca g..Q!!geen az 1.5 litre su iç~k çok önemliymiş, vücudun zehirlerinin ve ihtiyaç duymadığı fazla birikmiş maddelerinin atılmasını sağlıyormuş. Elma, ayrıca vitamin-mineral deposuymuş. Çinli doktorun dediğini uyguladıktan 4 gün sonra gözerimin etrafındaki siyahlıklar kayboldu, 10 gün sonra Ağrılarım geçti ve kendimi çok iyi hissetmeye başladım. Size de tavsiye ederim, 1 hafta sonra kendinizi gerçekten çok saglikli hissetmeye başlayacaksınız. Bu "konuya iliskin Dr. Niyazi ERÖZTÜRK'ün "Bir Yudum Sağlık" isimli kitabında elma hakkında yazılan bilgileri aşağıdadır.
ELMA(MALUS DOMESTİCA) BİTKİ ÖZELLİKLERİ:
Dünyamızda SOOO' den fazla türü olan elma hakkında herhangi bir tanımlamaya hiç gerek yok. Damak tadınıza en uygun elma türünü seçebilirsiniz.
 Bilesim: su orani %8S, seker %12, pektin, organik asitter, soda,fosfor,tanen, vitamin A, 81, 82, C, E, pp.
Kullanim alanlari ve biçimleri: elma, içerdigi organik asitler, soda ve fosforun yardimi ile, beyni, karaciğeri ve mideyi çok olumlu etkiler. Kullanim biçimleri, taze meyve ve meyve suyu olarak slralanabilir.TÇig elma kabugu yenerek bedendeki ürik asit azaltilabilir. Pismis elma ile yapilan kompresler yumu~tlCive rahatlaticid!r.ffaze eJma suyu ile :i1_~ari.~I).~lrisikve pörsük deri canlilik ve tazelik kaza~Yatmadan önce yenen bir elma, rahat uyumaya yardimci ol~abizliga karsi pismis elmanin etkili oldugu bilinir. Gut, böbrek, mesane hastalıklarına ve henioroite karsi uygulanacak bir elma küründen yararlı sonuçlar alınabilir. Deri döküntülerine, gut ve romatizma rahatsizliklarina karsi, taze elma suyu basariyla kullanilabilir. Elma suyu  özellikle soğuk algınlığına öksürüğe, ses kısıklığına, yüksek ateşe ve iltihaplı hastalıklara karsı başarılıdır. Ama çok soğuk içilmeleridir.
Elma suyu ayrıca, romatizmal böbrek ve karaciger rahatsizliklari, damar sertligi ve--egzamaya karsi da kullanilabilir. Elma genelde, yatistirici ve ates düsürücüdür. Elma suyu,sindirim sistemini uyarir ve mide mukozasini güçlendiri.r)Sindirim yetersizligine karsi, rendelenmis bir elma yemeklerdenönce yenilmelidir.
Ama rendelendileten sonra, rengi koyulasana kadar bekletilmelidi!friam elma rendes; ishale karsi <ullanilabilir. Kisaca, saglikli yasamaya önem veren kisinin yakininda her zaman elma bulundurmasi gerekir.
':( i Elma sirkesi, dogal bir yasam iksiridir! Bilesim: kalsiyum, fluor, potasyum, magnezyum,sodyum, fosfor,
- silisyum, Avitamini, beta-carotin, Bi, B2, ve B6

vitaminleri, C vitamini, sirke asitleri, meyve asitleri, pektin, dogal aroma maddeleri.. iste burada elma sirkesi seçiminin değeri ile karşılaşıyoruz. İçerdiği çok değerli ve çeşitli maddeler nedeniyle, en sağlıklı sıvılardan biridir Elma sirkesi, bedenimizi içten ve dıştan tedavi edebileceğimiz olağanüstü bir doğal ilaçtır.
Burada size, bedeninizi genel anlamda güçlendirmek,ç esitli hastalik belirtilerini hafifletmek ve gerekli cilt yakimini yapmak i~in el~a sirkesi.ni n~slI kuiiana"~ileceginizi ~nla~m~k istiyorum. :Kullanım biçimlemCJOgal elma sirkesinin en etkili kullanim biÇim!, çiçek
bali ile karistirilarak olusturulur:
* bardak su
*1 tatli kasigi dolusu elma sirkesi
*1 tatli kasigi dolusu çiçek bal
Hepsi iyice karıştırılır ve sabahları aç karnına küçük yudumlarla içilir. Sürekli kullanım sayesinde, öncelikle bedenin bağışıklık sistemi güçlenecek ve sizi pek çok hastalıktan koruyabilecektir. Bu enerji kokteyli ayrıca size canlılık ve güç kazandıracak ve ileri yaslara kadar sağlıklı ve mutlu kalmaniza önemli katkilar
sağlayacaktır. Sabahları aç karnına içtiğiniz bir bardak elma sirkesi-bal kokteylinin içindeki müthiş zenginliği öğrenmiş bulunuyorsunuz artık. Bu zenginliğin sağlığımıza yaptığı katkılara da söyle kısaca bir göz atmamız herhalde yararlı olacaktır:
- Öncelikle bedenimiz güçlenir ve bedensel uğraşlara ve strese karsı koyabilecek dayanıklılığı kazanır.
Sirkenin içe~di9LYüksekorandaki potasyum sayesinde, kalp kasları dahil olmak üzere tüm kas yapısı da güçlenecekse!!rJ Kramplara karsı, kokteylinizi maden suyu ile hazırlayabilir ve her öcünde 1 bardak içebilirsiniz.- Sik sik grip, soğuk algınlığı veya üst solunum yolları iltihabına yakalanan kisiler, bağışıklık sistemleri sirke bal kokteyli sayesinde güçleneceği için, bu tür sıkıntılardan büyük çapta kurtulmuş olacaklardır. Ama bu
tedaviyi asagidaki plana göre uygulamakla kalici sonuçlara ulasabilmek mümkün olacaktır.
-Soguk alginligi ve grip zamanlarindan önce, ~aftalik bir sirke-bal k.gktevli kürüne başlayın ve günde 3
bardakiçin. -. -- Ayrica, 4 gün boyunca aksam saatlerinde 1 echinacea preparati alin. Üç
gün ara verdikten sonra yine 4 gün devam edin ve bu tedaviyi 4 hafta boyunca sürdürün. Bu tedavi, bağışıklık sisteminin güçlenmesine önemli katkılar sağlayacaktır. Bu tedaviyi ayrica dogal C vitamini ile de destekleyin.- Sirke-bal kokteyli nezl~ye karsi da bedeni güçlendirecektir.(Nezleye karsi ayrica, 1 ölçü elma sirkesi 2 ölçü suya karıştırılır, kaynama derecesine kadar isitilir ve inha~on (teneffüs etme içine çekme) tedavisi
uygulanir.
f- Bogaz agrisi ve ses kisikliginda, 1 ölçü elma sirkesi ile 3 ölçü ilik su karistirilir ve saat basi derin gargaralar
yapildiktan sonra tükürülür. Bu gargaraların adaçayı ile dönüsümlü yapilmasi etkiyi daha da arttiracaktir.
- Öksürüğe karsi, 4 yem~k kasigi dolusu akiskan balla 3 tatli kasigi elma r--
sirkesini iyice karistirin. Oksürük gicigina karsi yarim tatli kasigi alin ve yavas yavas yutun./Ayrica, bolca
kekik çayini balla tatlandirin ve yudumlayarak için., - Yüksek kolesterole karsi, günde pek çok kere elma sirkesi-bal kokteyli içi~latalarda öncelikle elma
sirkesi kullanilir. .
- Gaz siskinHgine karsi, herögünden yarim saat önce 1 bardak elma sirkesi-bal kokteyli içerek, saglikli bir bagirsak florasinin temelini atin. Bu kokteyie rezene veya frenk kimyonuçar! da ekleyebilirsiniz.
- Kabizliga karsi, günde pek çok kere, 1 bardak suya 1 tatli kaSigl elma sirkesi ekleyerek için. Ayrica, 4 litre ilik suya 1 su bardagi dolusu elma sirkesi ve 2 tatli kasigi tuz ekleyerek ayak banyolari alin. Banyo süresi 10 dakikad ir.
- Yaralarin çabuk iyilesmesi için, günde 3 bardak elma sirkesi-balkokteyli için.
- Ergenlik sivilcelerine karsi, her yemekten yarim saat önce, içine 1 tatli kaSigl elma sirkesi eklenmis 1 bardak  su için. Yüzü~-Q:z!!bugu banYQ.~i:i uygulayin: 1 litre kaynar derecede sicak suya 4 yemek kasigi elma sirkesi
ve 2 yemek kasigi dolusu mayis papatyasi ekleyin, 1-2 kere karistirin ve basinizi büyük bir havluyla örterek 5- 10 dakika gözlerinizi yumarak bekleyin. Yüzünüzü suya çok yaklastirmayin!
Uvari: Elmanin ve elma sirkesinin bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.


1)Hıçkırığı geçirir: Hıçkırık tutması durumunda bir çay kaşığı elma sirkesi için, ekşi tadı ile hıçkırığın geçmesine yardımcı olur.
2)Karın ağrısına yardımcı olur: Bakterilere bağlı bazı ishallerde elma sirkesi antibiyotik etkisi sağlayarak ishalin düzelmesinde yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra, elma sirkesinin bağırsak spazmlarının giderilmesinde yardımcı olduğu da bilinmektedir. Bu etkiyi “pektin” içermesi sayesinde sağlamaktadır.
3)Burun tıkanıklığında yardımcıdır: Soğuk algınlığı, grip ve sinüzit gibi hastalıklarda burun tıkanıklığının tedavisinde 1 bardak suya bir çay kaşığı elma sirkesi koyarak için burnunuzun açıldığını ve nefesinizin rahatladığını göreceksiniz
4)Boğaz ağrısı için: Boğaz ağrısı, özellikle üst solunum yolu iltihaplanmalarının belirti ve bulgularından birisidir. Bu durumda ¼ bardak ılık su ve ¼ bardak elma sirkesini karıştırıp sık sık gargara yaparsanız şikayetlerinizin hafiflediğini hatta geçtiğini göreceksiniz.
5)Hazımsızlığı önler: Hazımsızlık ve karın şişliğinde, bir bardak ılık su, 1 çay kaşığı elma sirkesi ve 1 çay kaşığı balı karıştırıp yemeklerden 30 dakika önce içmeniz önerilir
6)Dişleri beyazlatır:  Sabah elma sirkesi ile yapacağınız gargara, dişlerinizdeki lekeleri temizler ve beyazlatır, ağız, diş ve diş etlerindeki bakterileri temizler. Gargaradan sonra dişlerinizi fırçalayın
7)Halsizliği giderir: Egzersiz ve sporda kaslarda laktik asit birikerek kas ağrılarına neden olur. Elma sirkesi, kaslarda oluşan yorgunluk hislerini azaltacak enzimleri içerir. Bir bardak su içerisine 1 veya 2 çorba kaşığı elmas sirkesi karıştırarak için

8)Bacak kramplarını azaltır: Gece bacak kramplarınız oluyor ise 1 bardak suya 2 yemek kaşığı elma sirkesi ve biraz bal ilave ederek için. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder