19 Eylül 2018 Çarşamba

GÜNLÜK HAYATTA; MUTFAKTA, YEMEK PİŞİRMEDE LAZIM OLACAK FAYDALI PRATİK BİLGİLER

BLOKTA NELER VAR!..?



İLK BEŞ SAYFA, (mutfak, temizlik ve sağlık konularında) KISA KISA GÜNDELİK HAYATTA KULLANABİLECEĞİNİZ İŞİNİZE ÇOK YARAYACAK FAYDALI VE PRATİK BİLGİLER BULUNMAKTADIR.



SONRAKİ SAYFALARIN HER BİRİSİNDE SAĞLIKTA FAYDALI OLACAK BİTKİLER, ÇAYLAR, İKSİRLER, VE BUNLARIN NASIL KULLANILACAĞI İLE İLGİLİ FARKLI KONULAR İŞLENMİŞTİR.



İNŞALLAH FAYDALI OLUR


    YEMEK HAZIRLANMASINA, MUTFAK İŞLERİNE, GIDA             KORUNMALARINA YÖNELİK PRATİK ÇÖZÜMLER                  

1-Kabukları sert olan cevizin kabuklarından Çabuk kurtulmak için bir gece önce onu tuzlu suya bırakın. Kolayca kabuklarından kurtulacaksınız-
2-Pişirdiğiniz tavuğun daha lezzetli olmasını isterseniz, İki kaşık yoğurdu sulandırılmış bir çorba kaşığı salçayı ve biraz da zeytinyağını derin bir kabın içinde karıştırın.  Fırına koymadan tavuğun her tarafına sürün. Bir limonu ikiye bölün, yarısını tavuğun üzerine bastırarak iyice sürün. Diğer yarısını da tavuğun içeresine yerleştirin. Ayrıca üzerine döktüğünüz baharatlardan tavuğun içine de koyun. Sonrada fırında pişirin. Hem lezzetli hem de nar gibi kızardığını göreceksiniz. Kızarttığınız tavuk bir gün sonrasına kalmışsa lezzetinden bir şey kaybetmesini istemiyorsanız, tavuk parçalarını bir süzgece koyun tencere içindeki kaynayan suyun buharına tutun. Buharda ısınmış tavuk lezzetinden bir şey kaybetmeyecektir.
3-Fırında tavuk pişirirken tavuğu, içinin pişmesi, dışının yanmaması için, göğsü altta, sırtı üstte olacak şekilde tepsiye koyun ve fırınınızı 160 °C‘de kullanın.
4- Fırında pişirdiğiniz tavuğu hemen yemeyecekseniz ve kurumasını da istemiyorsanız, fırından çıktığında üzerine Sana ve limon suyu sürün ayrıca da alüminyum folyoya sarın. Tavuğunuz yumuşacık kalacaktır. Et, tavuğa göre daha uzun sürede pişer.  180 derecede.
5- Mantarı hiçbir zaman yıkamayın. Mantarın daha lezzetli olması için pişirmeden önce üzerine biraz tuz ve limon suyu koyun beş dakika bekletin. Sonra pişirin. Afiyet olsun.
6-Domateslerin çabuk çürümesini önlemek için koparılan kısımlarının aşağıda kalması gerekir. Bu sayede domatesin koparıldığı yerden nem ve hava girişi engellenmiş olur. Ayrıca domatesler oda sıcaklığında buzdolabında olduğundan daha uzun süre dayanır.
 7-kuru fasulyelerin tanelerinin dağılmadan ve ezilmeden pişmesini istiyorsanız, tuzu, salçayı ya da domatesleri, fasulyeler yarı piştikten sonra ekleyiniz.
8-Elmaların renk değiştirmesini de 2 ölçek su ve 1 ölçek bal ile önleyebilirsiniz.
9-   Sarımsağı kolayca soymak için dişlerini bıçağın yan tarafıyla ezmeniz yeterlidir. Kabukları kolayca ayrılacaktır
10-Fazla yumuşamış tereyağının bir kase içerisinde buza batırırsanız hızlıca donacaktır.
11-Yarı yumuşak peynirleri ortalığı kirletmeden rendelemek için 30 dakika önceden buzluğa koymanız yeter. Patatesi önce kaynar suya sonra da buza koyarsanız kabuğundan kolayca ayırabilirsiniz.
12-Tereyağı buzdolabında fazla donduysa ve hemen kullanmanız gerekiyorsa rendeleyerek ihtiyacınız kadarını elde edebilirsiniz
13-Açılmayan kavanoz kapağını sıcak suyun altına tutarsanız metal genleşir ve kavanozu kolayca açabilirsiniz.
14-Yeşil bir muzu sarıya veya çok sert bir şeftaliyi biraz daha yumuşak hale getirmek için tek ihtiyacınız kağıt bir torba. Meyveler kağıt torba içerisinde saklandığında içeriğindeki etilen gazı ile tepkimeye girer ve daha hızlı olgunlaşır.
15-Yumurtanın kabuğunu kolayca soymak için kaynattığınız suya bir miktar sirke veya karbonat ekleyin.
16-Ekmeklerinizin daha uzun süre taze kalabilmesi için ekmek dolabınıza birkaç elma koyun. Ununuzun böceklenme sini istemiyorsanız un kavanozunun içine bir adet defne yaprağı  koymalısınız. Bayatlamış ekmeklerin üzerine su serpin ve folyo kağıda sarıp 5-10 dakika fırınlayın. Böylece taptaze olacaktır. Bayat ekmekleri kare kare kesip kızarttıktan sonra kapaklı bir kavanoza koyup buzdolabında çorbalarınızda kullanmak üzere saklayabilirsiniz veya robotta öğütüp galeta unu niyetine de kullanabilirsiniz.
17- Kuş üzümlerini ayıklamak için, onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız, un ile beraber çöpler de düşer.
18- Izgara ya da fırında pişirdiğiniz etlerin daha yumuşak olması için pişirmeden birkaç saat önce mayonezde bekletin.-
19-Tencerenin başında beklemek istemediğiniz zamanlarda taşmasını önlemek için tahta bir kaşığı tencerenin üzerine yatay şekilde yerleştirebilirsiniz. . Ama siz yine de tedbiri elden bırakmayın ve sık sık kontrol edin.
20- Makinenizin kötü kokmasını engellemek için bir miktar karbonat ve sirkeyi deterjan bölümüne koyup boş olarak çalıştırın. Bunu periyodik olarak yaparsanız daha etkili sonuç alabilirsiniz38-
21- İçeceğinizin hızlıca soğumasını istiyorsanız şişenin etrafına ıslak kağıt sarın ve dolaba koyun. İçeceğiniz 2 dakika içinde buz gibi olacak
22- Acı biber acısının elinize bulaşmasını istemiyorsanız önce ellerinizi bir parça zeytinyağı ile ovalayın.
23-Zeytini... bir kavanoza koyun, zeytinyağı ile örtün ve biraz kekik, 2–3 diş sarımsak ilave edin, 8 gün bekletin. Nefis bir tadı olur. Zeytinler bitince kalan sosu, salata sosu olarak kullanabilirsiniz.
24- Pizzanızı ısıtırken altına bir miktar yağ sürerseniz kıtır kıtır olacaktır.
25- Çiğ yumurtaları bitkisel yağla ovalarsanız son tüketim süresini 3 hafta daha ertelemiş olursunuz.
26- Taşan Yemekler…Yemeğin taştığı yere hemen bolca tuz serpin. Ocak soğuyuncaya kadar öylece kalsın. Soğuduktan sonra kolayca temizlenir.
27- Yoğurtlu çorbaya tuzu çorba piştikten sonra atın, yoksa yoğurt kesilir.
28- Zeytinyağlı yemekler yararlıdır ama, pişerken içine eklenen şeker ve uzun süre pişirilmeleri nedeniyle zararlı hale gelebilirler.
29- Keki fırından çıktıktan sonra 15 dakika ıslak bir bez üzerinde bekletirseniz, bıçağı kekin çevresinde şöyle bir dolaştırdıktan sonra kalıbından kolayca çıkarabilirsiniz. Ancak kek hamurunu kalıba dökmeden önce kalıbı yağlamayı da unutmayın.
30- Buzdolabınızda ki kokuları gidermenin en iyi yolu bir kaba biraz süt koyup dolabın bir köşesine yerleştirmektir. Ayrıca, Bıçağınıza sinen ağır balık kokusunu ortadan kaldırmak için yapmanız gereken kuru bir bez parçasına bir parça karabiber ekerek bıçağı iyice ovalamak.
31-Bütün sebzelere...biraz karbonat ekleyerek pişme süresini azaltabilirsiniz. Tuzunu asla pişirirken koymayın, sertleştirir. Tuzu, en son anda ilave edin. Sebzelerimiz... kimi zaman çok bekletmekten buruşurlar, böyle bir durumla kararlaştırsak, içine sirke ve seker koyduğunuz  suda bırakın. ilk tazelikleri ne kavuşurlar.
32- Maydanoz ve dereotunu... bas aşağı gelecek şekilde su dolu kavanozda, bozulmadan saklayabilirsiniz.
33- Salçanın kutusunu açtıktan sonra hemen küflenmemesi için üzerine sıvı yağ dökebilirsiniz.
34- Az miktarda yağ, süt, su vs. ısıtmanız gerektiğinde tencerenizi kirletmenize gerek yok. Bir kepçe yardımı ile bu işleri hemen yapabilirsiniz.
35. Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyum folyo koyun. Böylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca çıkarabilirsiniz.
36- Kek yaparken… karıştırmak için kullandığınız kaşığa hamur yapışmasını istemiyorsanız, kaşığı kullanmadan önce süte batırın.
37- Kek Kalıbı …Kek kalıbına yağlı kağıt döşeyin. Kâğıdın uçları kek kalıbından yüksek olsun. Keki fırından aldığınız zaman, kâğıdın uçlarından tutup keki kalıptan çıkarabilirsiniz. Keki taze tutmak için de bir parça ekmek alın ve ayni kutuya koyun.
38- Omletinizi ...bal ile yapmayı denediniz mi? Yumurtayı pişireceğiniz yağı kızdırıp biraz bal ekleyin yumurtaları kirin. Çok lezzetli değişik bir yumurta yiyeceksiniz.
39. Kök ve yaprakları beraber yenilen sebzeler pişirilirken önce kökleri ince doğranıp tencereye konmalı. Yaprakları ise daha sonra ilave edilmeli. Böylece besin değerleri kaybolmayacaktır.
40. Balığı seçerken son derece dikkatli olmalıyız. Gözleri pırıl pırıl parlak, solungaçları ise pembe ya da kırmızı renkte olmalıdır.
41. Evde pasta yaparken kullandığınız meyve ve şekerlemelerin dibe çökmesini istemiyorsanız pastanıza bir miktar mısır unu ilave edin. Meyveler pişerken suları yoğunlaşır ve dibe çökmezler.
42 - Havuç...daima kaynar suya atılır, piştikten sonra hemen soğuk suya tutun, rengini muhafaza eder.
43. Yaptığınız böreğin daha lezzetli olmasını ve kıvamında pişmesini istiyorsanız fırına koymadan önce birkaç saat buzdolabında bekletin. Böylece çok daha lezzetli olacaktır.
44. Kahvaltı ya da çay saati için hazırladığınız hamur kızartmalarının daha lezzetli olmasını istiyorsanız, hamura eklediğiniz kabartma tozuna biraz toz şeker katın.
45. Hamur işi ile uğraştığınız zaman mutfağınızın tezgahı kirlenir. İşiniz bitince tezgahı kolayca temizlemek için bir miktar tuz serpin ve nemli bir bezle silin. Böylece tezgâhınız kolayca temizlenecektir.
46. Hazırladığınız pudingi soğuturken üzerinin kaymak bağlamasını istemiyorsanız, puding sıcakken üzerine toz şeker serpin ya da devamlı karıştırarak soğutun.
47. Elma her zaman formunuzu korumak için ideal bir iştah kesicidir. Ayrıca sabah aç karnına yendiğinde bağırsakları çalıştırır.
48. Satın aldığınız kahveyi taze saklamak istiyorsanız cam kavanoza boşaltıp içine iki adet kesme şeker atın. Ağzını sıkıca kapatın. Kahvenizin taze kaldığını göreceksiniz.
49. Limondan daha fazla su elde etmek istiyorsanız, limonu yıkayıp kuruladıktan sonra çatalla bir kez delin, sonra suyunu sıkın. Kesik limonu... saklamak için  üzerine tuz serpin . 50. Satın aldığınız kiviler çok sert ve ham ise bir gece boyunca plastik bir torbada elma veya armutla saklayın
51. Patlıcanları yemekten önce tuzlu suda en az 15-20 dakika bekletin
52- Bir elmanın kabuğunu lahananın pişme suyuna katarsanız hem hazmı kolay olur hem de koku çabuk yok olur.
53. Kuru fasulyeleri dağılmadan pişirmek istiyorsanız tuzu ve salçayı ya da domatesleri fasulyeler yarı piştikten sonra koyun.
54- Çorbanızın tuzu fazla kaçtıysa, bir patatesi kabuklarını soyup ikiye kestikten sonra, çorba tenceresinin içine atın. Çorbanız çok sulu olduysa, hazırlayacağınız bir meyaneyle kıvamını ayarlayabilirsiniz. Bunun için iki kaşık eritilmiş margarine bir kaşık unla karıştırıp ve bu karışımı pişmekte olan çorbanıza yavaş yavaş ekleyin.
55- Maydanozdan daha fazla yararlanmak için saplarını da kullanın. Maydanoz saplarını atmayıp iyice temizledikten sonra çorbalarda kullanabilirsiniz
56-Soğan doğrarken sakız çiğnerseniz gözlerinizin yanmasından kurtulabilirsiniz.
57. Şekerlenmiş reçelin izi sakın atmayın. Benmari usulü ile ısıtarak eski haline döndürmeniz çok kolay. Böylece reçeliniz eski kıvamına gelecektir.
58. Doğradığınız çiğ soğanın tazeliğini kaybetmemesi için muhafaza ettiğiniz tabak ya da kabı tuzlayın.
59. Bir büyük soğanı dörde bölün ve orta boy bir bal kavanozuna koyup iyice karıştırın, 24 saat bekletin. Şurup haline geldiğinde soğuk algınlığı olan (öksüren) kişiye sabah, akşam bir yemek kaşığı verin. Soğanın içerdiği yağlar öksürüğü kesecektir.
60. Soğanların kararmaması için biraz un ekleyin. Soğanları soyarken sirke serpin.
61. Mısırları haşlarken daha lezzetli olması için tencereye bir çay kaşığı şeker atın. ayrıca mısır kabuklarını yıkadıktan sonra onları da koyabilirsiniz.
62. Patlıcanları pişirmeden önce tuzlayın ve bir süre bekletin. Daha sonra soğuk sütten geçirin ve kurulayın. Patlıcanlar daha lezzetli olacaktır.
63. Patlıcanları soyduktan sonra beklettiğinizde kararmasını önlemek için, bir süre limon suyu katılmış suda bekletin. Böylece hem renginin kararmasını hem de tadının acılaşmasını engellersiniz.
64. Kuru fasulyeyi haşladığınız suyu dökmeyin, soğuduktan sonra bitkilerinizi sulayın. Bu bitkileriniz için çok yararlı ve sağlıklıdır.
65. Jöle kabını soğuk suyla yıkayıp, içine ince bir tabaka bitkisel yağ sürüp jöleyi öyle yaparsanız, sonrasında jöleyi kalıptan çıkartmak daha kolay olur. Hatta kalıp sıcakken ıslak havlu sararak 1-2 dakika bekletebilirsiniz.
66. Balık kızartma yağının içine kırmızıbiber serperseniz hem balığa değişik bir lezzet vermiş hem de balığın rengini parlak yapmış olursunuz..  Kızartma yağlarını birkaç kez kullanmak istiyorsanız kızgın yağın içine kuru ekmek bırakın eğer siyah lekeler olmuyorsa kullanabilirsiniz
67. Kızartma yaparken yağın patlayıp sıçramaması için, bir tutam tuz atmanız yeterlidir. Kızartma yaptıktan sonra kokmasını istemiyorsanız, bir kapta sirkeli su kaynatın
68- Kızartma kokularının bütün eve yayılmaması için yağın içine bir iki dal maydanoz atın.
69- Yağın sağlıklı bir şekilde defalarca kullanabilmek için, her kızartmadan sonra süzün ve ağzı kapalı, ışık geçirmeyen bir kabın içinde saklayın.
 70. Kalamarı kızartmadan önce süte batırırsanız daha yumuşak olur.
71. Dondurulmuş gıdaları çözerken çabuk çözülsün diye sıcak bir ortama koymayın, bakteri ve mikrop üremesine neden olursunuz. en iyisi buzdolabının en alt rafına koyup ağır ağır çözdürmek.
72. Mikro dalga fırınlar zannedildiği gibi zararlı değildir aksine yemeklere zarar vermez. Yiyeceklerin vitamin değerlerini daha çok muhafaza eder. Yemekleri gereğinden çok ısıtıp bekletmek yüzünden oluşan bakterileri de engellemiş olur.
73. Meyvelerin arasına herhangi bir tür yapraklardan yerleştirirseniz meyveler uzun süre taze kalır.
74. Hazırladığınız beşamel sosun ateşten alınmasına yakın içine çekilmiş ceviz , ada çayı yada nane atarsanız hoş lezzetler elde edersiniz.
75. Toprak çömlek ve tencereler yeni alındıklarında küçük çatlaklar sebebiyle kırılma tehlikesiyle karşı karşıyadırlar. Bunun için kullanmadan önce 3/4’ünü sirkeli sıcak suyla doldurun 24 saat bekletin ve soğuk suyla yıkayın.
76. Portakalları sıkmadan önce bir süre soğuk suda bekletirseniz daha fazla su verirler.
77. Acı biber acısının elinize bulaşmasını istemiyorsanız önce ellerinizi bir parça zeytinyağı ile ovalayın.
78.Çiğ yumurtaları bitkisel yağla ovalarsanız son tüketim süresini 3 hafta daha ertelemiş olursunuz.
79. Peynir kesmeden önce bıçağı soğuk suya tutarsanız hem peyniri daha kolay kesersiniz hem de bıçağınız daha kolay temizlenir.
80. Meyve salatası yaptığınızda eğer servis için daha vakit varsa meyvelerin kararmaması için Üzerlerine limon dilimleri koyun. servis ederken dilimleri alabilirsiniz.
81. Tereyağı donduysa sıcak bir kaba koyarsanız yumuşar.
82. Eti fırında yapacağınız zaman, fırınınızı 180 °C‘ye ayarlarsanız, daha iyi sonuç alırsınız. Eğer eti fırına vermeden önce yağlayacak sanız, yağlı tarafının gelmesine dikkat edin. Et suyunu dolaba kaldırmadan önce çabuk soğutmak için, kemik kazanını bir evyeye oturtun, kazanın çevresine soğuk su tutarak et suyunu soğutun.
83 -Kuş üzümlerini… ayıklamak için, onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız, un ile beraber çöpler de düşer.
84- Yemeğin fazla salçalısı iyi olmaz.
85. Çiçeklerinizi ıslak bir muslin kumaşa sarıp birkaç kere hızla sallarsanız, çileklere buluşan kum ve toprakların muslin kumaşa yapıştıklarını görürsünüz.
86. Gravyer peynirinin kurumaması için, daha evvel tuzlu suya batırılmış, nemli bir beze sararak muhafaza ediniz.
87. Ekmek içi ile hazırlanmış sandviçleri, üst üste koyarak, nemli ve iyice sıkılmış bir peçeteye sararsanız, uzun zaman taze olarak muhafaza edebilirsiniz.
88. Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir.
89- Sütünüz Kaymak Tutarsa…Süt kaynarken içine bir parça tuz atarsanız kaymak tutmasını önlemiş olursunuz.
90- Sütün Taşmasını Önlemek…Sütü kaynatacağınız tencerenin ağız kısmına sıvı yağ sürerseniz sütun taşmasını önlemiş olursunuz.
91 Uzun zaman kullanılan konserve açacakları artık işlevini görmüyorsa, bir gece sıvı yağda bekletin pasının gittiğini ve eski haline döndüğünü göreceksiniz.
92- Meyve salatası ...yaparken taze nane yaprağı katip, meyveleri yoğurt ve balla karıştırın. Enfes olacaktır.
 93-Etleri Yumuşatmak için imon suyu  kullanın. Sert etler  limon suyu ilave edilerek pişirilirse hem yumuşak ve lezzetli olur, hem de çabuk pişer.
94-  Etlerin daha lezzetli olması için bir kahve fincanı süt, bir kahve fincan zeytinyağı ve bir kahve fincanı soğan suyu karışımı ile ovun. 12 saat kadar buzdolabında bekletin.
95-Yumurta Kırarken …Yumurtanın akı ve sarışının birbirine karışmaması için buzdolabından çıkarır çıkarmaz kırın.
96- -Garnitur…olarak hazırlanan sebzeler kaynayan pişirme suyuna atılıp 4-5 dakika pişirildikten sonra margarinle hafifçe çevrilmeli.
97-En iyi yemek, dibi kalın ve düz tencerede pişer.
98 - Yemeğe ilave edeceğiniz suyun soğuk olmaması gerekir.

99 Sebzeleri tuzlu suda yıkamayı alışkanlık haline getirin.
100- Yeşil Renkli Sebzelerin…rengini korumak için tencerenin kapağı aralık tutularak buharın çıkması sağlanmalı veya tencerenin kapağı ara sıra açılarak pişirilmelidir.
101- Makarnanın…haşlama suyuna bir, iki baş soğan, havuç v.b. sebzeler koyarsanız daha lezzetli olacağını göreceksiniz.
102-Pilav… suyunu çektiği halde pirinçler hala sertse, ¼ ölçü sıcak şu ilave edin ve pirinçler suyu çekinceye kadar pişirmeye devam edin. Pirinç pilavı... suyuna, birkaç damla limon suyu ilave edin. Bembeyaz olur.   Eğer pilav suyunu çektiği halde pirinçler hala sertse, ¼ ölçü sıcak su ilave edin ve pirinçler suyu çekinceye kadar pişirmeye devam edin. Pilav pişirirken tencereye ince bir dilin limon atın.
103-Bayatlamış ekmeklerinizi …dilim dilim yapıp aralarına sarımsaklı tereyağı sürüp folyoya sarin. Yüksek ısıda fırında pişirin. Lezzetine doyamayacaksınız.
104-Yumurta.. haşlarken suyun ve yumurtanın üstüne serptiğiniz bir tutam tuz, yumurtaların çatlamamasını sağlayacaktır.
105-Yemek kokularından… kurtulmak için, bir cezveye bir çay fincanı şu ve bir çorba kaşığı sirke koyup, birkaç dakika kaynatın. Evinizden yemek kokusunun çıktığını göreceksiniz.
106-Pastaların… üstüne koyduğunuz muz, elma, armut gibi meyvelerin kararmaması için, meyveleri limonlu suya batırıp kullanın.
107-Domatesleriniz… tazeliğini yitirmeye başladıysa, tuzlu suyun içinde yarım saat bekletin.
108- Soğan kavururken… pişirmeye başlamadan önce biraz un serperseniz kararmasını önlemiş olursunuz.  Soğanı… akan bir musluğun yanında doğrarsanız, gözleriniz daha az yanar.
109- Soğan Sarımsak Kokusu… Ellerdeki soğan, sarımsak kokularını giderebilmek için ellerinizi haşlanmış patatesle övün.
110-Yoğurdun suyu… birkaç gün içinde kendiliğinden ayrılır. İçindeki vitaminler suyuna geçtiğinden, yerken yoğurdu mutlaka suyuyla karıştırmalısınız.
111- Sebze pişirirken… yemeğe ekleyeceğiniz şu sıcak olmalıdır.
112- Sebzeler haşlanarak …kullanılacaksa, haşlama suyuna eklenecek bir miktar sirke, sebzelerin renginin korunmasını sağlayacaktır.
113- Uzun zaman kullanılan konserve açacakları artık işlevini görmüyorsa, bir gece sıvı yağda bekletin pasının gittiğini ve eski haline döndüğünü göreceksiniz.
114-   Lahananın… pişerken pek de hoş olmayan bir kokusu vardır. Bunu önlemek için, lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine, biraz ekmek içi koymak yeterlidir. Yemeğe karışmaması için, ekmek içlerini küçük, temiz bir torba içinde koymanız, sonra alıp atmanız da size büyük kolaylık sağlayacaktır. 115-Karnabahar haşlarken… içine iki dilim ekmek atarsanız, o dayanılmaz kokusundan kurtulursunuz.  Karnabahar, lahana, soğan…gibi keskin kokulu yiyecekler pişirilirken tencere kapağı aralık tutulursa, kökünün yemeğe sinmesi önlenir.
116-Bütün sebzelere…biraz karbonat ekleyerek pişme süresini azaltabilirsiniz. Tuzunu asla pişirirken koymayın, sertleştirir. Tuzu, en son anda ilave edin.
117-Sebzelerimiz… kimi zaman çok bekletmekten buruşurlar, böyle bir durumla karşılaşırsak, içine sirke ve şeker attığınız suda bırakın. İlk tazeliklerine kavuşurlar.
118-Maydanoz ve dereotunu… baş aşağı gelecek şekilde şu dolu kavanozda, bozulmadan saklayabilirsiniz.
119- Sos hazırlarken… un topağı oluşmasını önlemek için kaşık yerine çatal ucuna taktığınız, kabukları soyulmuş çığ patatesten yararlanabilirsiniz.
120- Meyve salatası …yaparken taze nane yaprağı katip, meyveleri yoğurt ve balla karıştırın. Enfes olacaktır.
121-Karamel… bu öğüdü unutmazsanız, kolay! 1 kahve kaşığı şu için 5 kahve kaşığı şeker.
122- Limon gibi asitli meyveleri daha sulu hale getirmek için mikrodalga fırında 15-20 saniye ısıtmanız yeterli.
 123- Zeytini… bir kavanoza koyun, zeytinyağı ile örtün ve biraz kekik, 2-3 dış sarımsak ilave edin, 8 gün bekletin. Nefis bir tadı olur. Zeytinler bitince kalan sosu, salata sosu olarak kullanabilirsiniz.
124  Katı Yumurta… elde etmek için 15 dakika kaynatın. Kabuklarının kolay soyulması için kaynattığımız kaba tuz atabiliriz. Suyunu da sakin dökmeyelim. Saksıdaki çiçeklerin en sevdiği şu budur.
125- Havuç…daima kaynar suya atılır, piştikten sonra hemen soğuk suya tutun, rengini muhafaza eder.
126- Fazladan aldığınız patatesin çürümemesi için, patates torbasının içine 1 adet elma koyun. İçine koyduğunuz elma, patatesin 8 hafta yani 2 ay boyunca filizlenmesini ve büzüşmesini önleyecek, taze kalmasını sağlayacaktır. Patatesleri soymadan önce 10 dakika kadar sıcak suya koyar sonra soyarsanız işiniz kolaylaşacaktır. Patatesin pişirme… suyuna bir kaşık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur.
127-. Fırında patates yapmadan önce 10-15 dakika haşlayın ve çatalla delin. Böylece daha kolay pişecektir.  Patates pürenize değişik bir koku vermek istiyorsanız içine bir miktar Hindistan cevizi atın. Tadının çok değiştiğini göreceksiniz.
128. Patates…kızartmadan önce süt dolu bir kabin içinde biraz bekletin, kuruladıktan sonra tavaya atın. Böylece daha az ya çekeceklerdir.
129-YEMEK KOKULARINI GİDERMEK İÇİN, Yemeği ateşten almadan birkaç dakika önce maydanoz ilave etmek, başta kızartma olmak üzere evin bütününe yayılan yemek kokularının ortadan kalkmasını sağlıyor.

130-KARPUZ SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ Karpuzun üzerinde bulunan sarı lekelerin rengi ne kadar koyuysa karpuz o kadar lezzetli demektir. Bu nedenle sarı bölgeleri koyulaşan karpuzları tercih edin.- Karpuzdaki örümcek ağına benzer yerler, arıların karpuz çiçeklerini döllerken dokunduğu yerlere işaret eder. Bu nedenle lekenin fazla olduğu karpuzlar, daha tatlıdır ve organiktir.- Karpuz sapının kuru olması da karpuzun olgun olduğunun göstergelerinden biridir. Sapı sarı olan karpuzlar, yeni koparılmış demektir.
131- Muzun daha uzun süre dayanması için koparıldığı yere plastik sarmanız yeterlidir. Muz kabuğu, ; Muz kabuğunu parçalar halinde bahçenize dağıttığınızda böcekleri kovar. Dişlerinizi beyazlatır. Muz kabuğu dişlerinizi en az pahalı ticari ürünler kadar beyazlatabilir.
132-Yemeğinize, baştan çok fazla su koymadan pişirin.
133- Yumuşamayan fasulyeler için karbonat kullanabilirsiniz.
134- Buzdolabınız bozuldu, ya da artık boş yer yok. Temiz bir kovayı musluk suyu ile doldurun. İçine bir çorba kaşığı sofra tuzu atın. Şişeleri daldırın. Yeterince soğuyacaktır.

135-Makarnayı soğuk sudan geçirmeyin.
136- Yumuşamayan fasulyeler için karbonat kullanabilirsiniz.

137- Buzdolabınız bozuldu, ya da artık boş yer yok. Temiz bir kovayı musluk suyu ile doldurun. İçine bir çorba kaşığı sofra tuzu atın. Şişeleri daldırın. Yeterince soğuyacaktır.

  DEVAMI BİR SONRAKİ SAYFADA >>>>>MUTFAK VE GEREÇLERİNİN TEMİZLİĞİNİ  YAPARKEN UYGULAYABİLECEĞİNİZ PRATİK BİLGİLER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder