BLOKTA NELER VAR!..?
İLK BEŞ SAYFA, (mutfak, temizlik ve sağlık konularında) KISA KISA GÜNDELİK HAYATTA KULLANABİLECEĞİNİZ İŞİNİZE ÇOK YARAYACAK FAYDALI VE PRATİK BİLGİLER BULUNMAKTADIR.
SONRAKİ SAYFALARIN HER BİRİSİNDE SAĞLIKTA FAYDALI OLACAK BİTKİLER, ÇAYLAR, İKSİRLER, VE BUNLARIN NASIL KULLANILACAĞI İLE İLGİLİ FARKLI KONULAR İŞLENMİŞTİR.
İNŞALLAH FAYDALI OLUR
YEMEK HAZIRLANMASINA, MUTFAK İŞLERİNE, GIDA KORUNMALARINA YÖNELİK PRATİK ÇÖZÜMLER
1-Kabukları sert olan cevizin kabuklarından Çabuk
kurtulmak için bir gece önce onu tuzlu suya bırakın. Kolayca kabuklarından
kurtulacaksınız-
2-Pişirdiğiniz tavuğun daha lezzetli olmasını
isterseniz, İki kaşık yoğurdu sulandırılmış bir çorba kaşığı salçayı ve biraz
da zeytinyağını derin bir kabın içinde karıştırın. Fırına koymadan tavuğun her tarafına sürün.
Bir limonu ikiye bölün, yarısını tavuğun üzerine bastırarak iyice sürün. Diğer
yarısını da tavuğun içeresine yerleştirin. Ayrıca üzerine döktüğünüz
baharatlardan tavuğun içine de koyun. Sonrada fırında pişirin. Hem lezzetli hem
de nar gibi kızardığını göreceksiniz. Kızarttığınız tavuk bir gün sonrasına
kalmışsa lezzetinden bir şey kaybetmesini istemiyorsanız, tavuk parçalarını bir
süzgece koyun tencere içindeki kaynayan suyun buharına tutun. Buharda ısınmış
tavuk lezzetinden bir şey kaybetmeyecektir.
3-Fırında tavuk pişirirken tavuğu, içinin pişmesi,
dışının yanmaması için, göğsü altta, sırtı üstte olacak şekilde tepsiye koyun
ve fırınınızı 160 °C‘de kullanın.
4- Fırında pişirdiğiniz tavuğu hemen yemeyecekseniz ve
kurumasını da istemiyorsanız, fırından çıktığında üzerine Sana ve limon suyu
sürün ayrıca da alüminyum folyoya sarın. Tavuğunuz yumuşacık kalacaktır. Et,
tavuğa göre daha uzun sürede pişer. 180
derecede.
5- Mantarı hiçbir zaman yıkamayın. Mantarın daha
lezzetli olması için pişirmeden önce üzerine biraz tuz ve limon suyu koyun beş
dakika bekletin. Sonra pişirin. Afiyet olsun.
6-Domateslerin çabuk çürümesini önlemek için koparılan
kısımlarının aşağıda kalması gerekir. Bu sayede domatesin koparıldığı yerden
nem ve hava girişi engellenmiş olur. Ayrıca domatesler oda sıcaklığında
buzdolabında olduğundan daha uzun süre dayanır.
7-kuru
fasulyelerin tanelerinin dağılmadan ve ezilmeden pişmesini istiyorsanız, tuzu,
salçayı ya da domatesleri, fasulyeler yarı piştikten sonra ekleyiniz.
8-Elmaların renk değiştirmesini de 2 ölçek su ve 1 ölçek
bal ile önleyebilirsiniz.
9- Sarımsağı
kolayca soymak için dişlerini bıçağın yan tarafıyla ezmeniz yeterlidir.
Kabukları kolayca ayrılacaktır
10-Fazla yumuşamış tereyağının bir kase içerisinde buza
batırırsanız hızlıca donacaktır.
11-Yarı yumuşak peynirleri ortalığı kirletmeden
rendelemek için 30 dakika önceden buzluğa koymanız yeter. Patatesi önce kaynar
suya sonra da buza koyarsanız kabuğundan kolayca ayırabilirsiniz.
12-Tereyağı buzdolabında fazla donduysa ve hemen
kullanmanız gerekiyorsa rendeleyerek ihtiyacınız kadarını elde edebilirsiniz
13-Açılmayan kavanoz kapağını sıcak suyun altına
tutarsanız metal genleşir ve kavanozu kolayca açabilirsiniz.
14-Yeşil bir muzu sarıya veya çok sert bir şeftaliyi
biraz daha yumuşak hale getirmek için tek ihtiyacınız kağıt bir torba. Meyveler
kağıt torba içerisinde saklandığında içeriğindeki etilen gazı ile tepkimeye
girer ve daha hızlı olgunlaşır.
15-Yumurtanın kabuğunu kolayca soymak için kaynattığınız
suya bir miktar sirke veya karbonat ekleyin.
16-Ekmeklerinizin daha uzun süre taze kalabilmesi için
ekmek dolabınıza birkaç elma koyun. Ununuzun böceklenme sini istemiyorsanız un
kavanozunun içine bir adet defne yaprağı
koymalısınız. Bayatlamış ekmeklerin üzerine su serpin ve folyo kağıda
sarıp 5-10 dakika fırınlayın. Böylece taptaze olacaktır. Bayat ekmekleri kare
kare kesip kızarttıktan sonra kapaklı bir kavanoza koyup buzdolabında
çorbalarınızda kullanmak üzere saklayabilirsiniz veya robotta öğütüp galeta unu
niyetine de kullanabilirsiniz.
17- Kuş üzümlerini ayıklamak için, onları bir avuç unla
ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız, un ile beraber çöpler de
düşer.
18- Izgara ya da fırında pişirdiğiniz etlerin daha
yumuşak olması için pişirmeden birkaç saat önce mayonezde bekletin.-
19-Tencerenin başında beklemek istemediğiniz zamanlarda
taşmasını önlemek için tahta bir kaşığı tencerenin üzerine yatay şekilde
yerleştirebilirsiniz. . Ama siz yine de tedbiri elden bırakmayın ve sık sık
kontrol edin.
20- Makinenizin kötü kokmasını engellemek için bir
miktar karbonat ve sirkeyi deterjan bölümüne koyup boş olarak çalıştırın. Bunu
periyodik olarak yaparsanız daha etkili sonuç alabilirsiniz38-
21- İçeceğinizin hızlıca soğumasını istiyorsanız şişenin
etrafına ıslak kağıt sarın ve dolaba koyun. İçeceğiniz 2 dakika içinde buz gibi
olacak
22- Acı biber acısının elinize bulaşmasını
istemiyorsanız önce ellerinizi bir parça zeytinyağı ile ovalayın.
23-Zeytini... bir kavanoza koyun, zeytinyağı ile örtün
ve biraz kekik, 2–3 diş sarımsak ilave edin, 8 gün bekletin. Nefis bir tadı
olur. Zeytinler bitince kalan sosu, salata sosu olarak kullanabilirsiniz.
24- Pizzanızı ısıtırken altına bir miktar yağ sürerseniz
kıtır kıtır olacaktır.
25- Çiğ yumurtaları bitkisel yağla ovalarsanız son
tüketim süresini 3 hafta daha ertelemiş olursunuz.
26- Taşan Yemekler…Yemeğin taştığı yere hemen bolca tuz
serpin. Ocak soğuyuncaya kadar öylece kalsın. Soğuduktan sonra kolayca
temizlenir.
27- Yoğurtlu çorbaya tuzu çorba piştikten sonra atın,
yoksa yoğurt kesilir.
28- Zeytinyağlı yemekler yararlıdır ama, pişerken içine
eklenen şeker ve uzun süre pişirilmeleri nedeniyle zararlı hale gelebilirler.
29- Keki fırından çıktıktan sonra 15 dakika ıslak bir
bez üzerinde bekletirseniz, bıçağı kekin çevresinde şöyle bir dolaştırdıktan
sonra kalıbından kolayca çıkarabilirsiniz. Ancak kek hamurunu kalıba dökmeden
önce kalıbı yağlamayı da unutmayın.
30- Buzdolabınızda ki kokuları gidermenin en iyi yolu
bir kaba biraz süt koyup dolabın bir köşesine yerleştirmektir. Ayrıca,
Bıçağınıza sinen ağır balık kokusunu ortadan kaldırmak için yapmanız gereken
kuru bir bez parçasına bir parça karabiber ekerek bıçağı iyice ovalamak.
31-Bütün sebzelere...biraz karbonat ekleyerek pişme
süresini azaltabilirsiniz. Tuzunu asla pişirirken koymayın, sertleştirir. Tuzu,
en son anda ilave edin. Sebzelerimiz... kimi zaman çok bekletmekten buruşurlar,
böyle bir durumla kararlaştırsak, içine sirke ve seker koyduğunuz suda bırakın. ilk tazelikleri ne kavuşurlar.
32- Maydanoz ve dereotunu... bas aşağı gelecek şekilde
su dolu kavanozda, bozulmadan saklayabilirsiniz.
33- Salçanın kutusunu açtıktan sonra hemen küflenmemesi
için üzerine sıvı yağ dökebilirsiniz.
34- Az miktarda yağ, süt, su vs. ısıtmanız gerektiğinde
tencerenizi kirletmenize gerek yok. Bir kepçe yardımı ile bu işleri hemen
yapabilirsiniz.
35. Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce
ortasına bir şerit alüminyum folyo koyun. Böylece kekinizi pişirdikten sonra
kolayca çıkarabilirsiniz.
36- Kek yaparken… karıştırmak için kullandığınız kaşığa
hamur yapışmasını istemiyorsanız, kaşığı kullanmadan önce süte batırın.
37- Kek Kalıbı …Kek kalıbına yağlı kağıt döşeyin.
Kâğıdın uçları kek kalıbından yüksek olsun. Keki fırından aldığınız zaman,
kâğıdın uçlarından tutup keki kalıptan çıkarabilirsiniz. Keki taze tutmak için de
bir parça ekmek alın ve ayni kutuya koyun.
38- Omletinizi ...bal ile yapmayı denediniz mi?
Yumurtayı pişireceğiniz yağı kızdırıp biraz bal ekleyin yumurtaları kirin. Çok
lezzetli değişik bir yumurta yiyeceksiniz.
39. Kök ve yaprakları beraber yenilen sebzeler
pişirilirken önce kökleri ince doğranıp tencereye konmalı. Yaprakları ise daha
sonra ilave edilmeli. Böylece besin değerleri kaybolmayacaktır.
40. Balığı seçerken son derece dikkatli olmalıyız.
Gözleri pırıl pırıl parlak, solungaçları ise pembe ya da kırmızı renkte
olmalıdır.
41. Evde pasta yaparken kullandığınız meyve ve
şekerlemelerin dibe çökmesini istemiyorsanız pastanıza bir miktar mısır unu
ilave edin. Meyveler pişerken suları yoğunlaşır ve dibe çökmezler.
42 - Havuç...daima kaynar suya atılır, piştikten sonra
hemen soğuk suya tutun, rengini muhafaza eder.
43. Yaptığınız böreğin daha lezzetli olmasını ve
kıvamında pişmesini istiyorsanız fırına koymadan önce birkaç saat buzdolabında
bekletin. Böylece çok daha lezzetli olacaktır.
44. Kahvaltı ya da çay saati için hazırladığınız hamur
kızartmalarının daha lezzetli olmasını istiyorsanız, hamura eklediğiniz
kabartma tozuna biraz toz şeker katın.
45. Hamur işi ile uğraştığınız zaman mutfağınızın
tezgahı kirlenir. İşiniz bitince tezgahı kolayca temizlemek için bir miktar tuz
serpin ve nemli bir bezle silin. Böylece tezgâhınız kolayca temizlenecektir.
46. Hazırladığınız pudingi soğuturken üzerinin kaymak
bağlamasını istemiyorsanız, puding sıcakken üzerine toz şeker serpin ya da
devamlı karıştırarak soğutun.
47. Elma her zaman formunuzu korumak için ideal bir
iştah kesicidir. Ayrıca sabah aç karnına yendiğinde bağırsakları çalıştırır.
48. Satın aldığınız kahveyi taze saklamak istiyorsanız
cam kavanoza boşaltıp içine iki adet kesme şeker atın. Ağzını sıkıca kapatın.
Kahvenizin taze kaldığını göreceksiniz.
49. Limondan daha fazla su elde etmek istiyorsanız,
limonu yıkayıp kuruladıktan sonra çatalla bir kez delin, sonra suyunu sıkın.
Kesik limonu... saklamak için üzerine
tuz serpin . 50. Satın aldığınız kiviler çok sert ve ham ise bir gece boyunca
plastik bir torbada elma veya armutla saklayın
51. Patlıcanları yemekten önce tuzlu suda en az 15-20
dakika bekletin
52- Bir elmanın kabuğunu lahananın pişme suyuna
katarsanız hem hazmı kolay olur hem de koku çabuk yok olur.
53. Kuru fasulyeleri dağılmadan pişirmek istiyorsanız
tuzu ve salçayı ya da domatesleri fasulyeler yarı piştikten sonra koyun.
54- Çorbanızın tuzu fazla kaçtıysa, bir patatesi
kabuklarını soyup ikiye kestikten sonra, çorba tenceresinin içine atın. Çorbanız
çok sulu olduysa, hazırlayacağınız bir meyaneyle kıvamını ayarlayabilirsiniz.
Bunun için iki kaşık eritilmiş margarine bir kaşık unla karıştırıp ve bu
karışımı pişmekte olan çorbanıza yavaş yavaş ekleyin.
55- Maydanozdan daha fazla yararlanmak için saplarını da
kullanın. Maydanoz saplarını atmayıp iyice temizledikten sonra çorbalarda
kullanabilirsiniz
56-Soğan doğrarken sakız çiğnerseniz gözlerinizin
yanmasından kurtulabilirsiniz.
57. Şekerlenmiş reçelin izi sakın atmayın. Benmari usulü
ile ısıtarak eski haline döndürmeniz çok kolay. Böylece reçeliniz eski kıvamına
gelecektir.
58. Doğradığınız çiğ soğanın tazeliğini kaybetmemesi
için muhafaza ettiğiniz tabak ya da kabı tuzlayın.
59. Bir büyük soğanı dörde bölün ve orta boy bir bal
kavanozuna koyup iyice karıştırın, 24 saat bekletin. Şurup haline geldiğinde
soğuk algınlığı olan (öksüren) kişiye sabah, akşam bir yemek kaşığı verin.
Soğanın içerdiği yağlar öksürüğü kesecektir.
60. Soğanların kararmaması için biraz un ekleyin. Soğanları
soyarken sirke serpin.
61. Mısırları haşlarken daha lezzetli olması için
tencereye bir çay kaşığı şeker atın. ayrıca mısır kabuklarını yıkadıktan sonra
onları da koyabilirsiniz.
62. Patlıcanları pişirmeden önce tuzlayın ve bir süre
bekletin. Daha sonra soğuk sütten geçirin ve kurulayın. Patlıcanlar daha
lezzetli olacaktır.
63. Patlıcanları soyduktan sonra beklettiğinizde
kararmasını önlemek için, bir süre limon suyu katılmış suda bekletin. Böylece
hem renginin kararmasını hem de tadının acılaşmasını engellersiniz.
64. Kuru fasulyeyi haşladığınız suyu dökmeyin,
soğuduktan sonra bitkilerinizi sulayın. Bu bitkileriniz için çok yararlı ve
sağlıklıdır.
65. Jöle kabını soğuk suyla yıkayıp, içine ince bir
tabaka bitkisel yağ sürüp jöleyi öyle yaparsanız, sonrasında jöleyi kalıptan
çıkartmak daha kolay olur. Hatta kalıp sıcakken ıslak havlu sararak 1-2 dakika
bekletebilirsiniz.
66. Balık kızartma yağının içine kırmızıbiber
serperseniz hem balığa değişik bir lezzet vermiş hem de balığın rengini parlak
yapmış olursunuz.. Kızartma yağlarını
birkaç kez kullanmak istiyorsanız kızgın yağın içine kuru ekmek bırakın eğer
siyah lekeler olmuyorsa kullanabilirsiniz
67. Kızartma yaparken yağın patlayıp sıçramaması için,
bir tutam tuz atmanız yeterlidir. Kızartma yaptıktan sonra kokmasını
istemiyorsanız, bir kapta sirkeli su kaynatın
68- Kızartma kokularının bütün eve yayılmaması için
yağın içine bir iki dal maydanoz atın.
69- Yağın sağlıklı bir şekilde defalarca kullanabilmek
için, her kızartmadan sonra süzün ve ağzı kapalı, ışık geçirmeyen bir kabın
içinde saklayın.
70. Kalamarı
kızartmadan önce süte batırırsanız daha yumuşak olur.
71. Dondurulmuş gıdaları çözerken çabuk çözülsün diye
sıcak bir ortama koymayın, bakteri ve mikrop üremesine neden olursunuz. en
iyisi buzdolabının en alt rafına koyup ağır ağır çözdürmek.
72. Mikro dalga fırınlar zannedildiği gibi zararlı
değildir aksine yemeklere zarar vermez. Yiyeceklerin vitamin değerlerini daha
çok muhafaza eder. Yemekleri gereğinden çok ısıtıp bekletmek yüzünden oluşan
bakterileri de engellemiş olur.
73. Meyvelerin arasına herhangi bir tür yapraklardan
yerleştirirseniz meyveler uzun süre taze kalır.
74. Hazırladığınız beşamel sosun ateşten alınmasına
yakın içine çekilmiş ceviz , ada çayı yada nane atarsanız hoş lezzetler elde
edersiniz.
75. Toprak çömlek ve tencereler yeni alındıklarında
küçük çatlaklar sebebiyle kırılma tehlikesiyle karşı karşıyadırlar. Bunun için
kullanmadan önce 3/4’ünü sirkeli sıcak suyla doldurun 24 saat bekletin ve soğuk
suyla yıkayın.
76. Portakalları sıkmadan önce bir süre soğuk suda
bekletirseniz daha fazla su verirler.
77. Acı biber acısının elinize bulaşmasını
istemiyorsanız önce ellerinizi bir parça zeytinyağı ile ovalayın.
78.Çiğ yumurtaları bitkisel yağla ovalarsanız son
tüketim süresini 3 hafta daha ertelemiş olursunuz.
79. Peynir kesmeden önce bıçağı soğuk suya tutarsanız
hem peyniri daha kolay kesersiniz hem de bıçağınız daha kolay temizlenir.
80. Meyve salatası yaptığınızda eğer servis için daha
vakit varsa meyvelerin kararmaması için Üzerlerine limon dilimleri koyun.
servis ederken dilimleri alabilirsiniz.
81. Tereyağı donduysa sıcak bir kaba koyarsanız yumuşar.
82. Eti fırında yapacağınız zaman, fırınınızı 180 °C‘ye
ayarlarsanız, daha iyi sonuç alırsınız. Eğer eti fırına vermeden önce
yağlayacak sanız, yağlı tarafının gelmesine dikkat edin. Et suyunu dolaba
kaldırmadan önce çabuk soğutmak için, kemik kazanını bir evyeye oturtun,
kazanın çevresine soğuk su tutarak et suyunu soğutun.
83 -Kuş üzümlerini… ayıklamak için, onları bir avuç unla
ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız, un ile beraber çöpler de
düşer.
84- Yemeğin fazla salçalısı iyi olmaz.
85. Çiçeklerinizi ıslak bir muslin kumaşa sarıp birkaç
kere hızla sallarsanız, çileklere buluşan kum ve toprakların muslin kumaşa
yapıştıklarını görürsünüz.
86. Gravyer peynirinin kurumaması için, daha evvel tuzlu
suya batırılmış, nemli bir beze sararak muhafaza ediniz.
87. Ekmek içi ile hazırlanmış sandviçleri, üst üste
koyarak, nemli ve iyice sıkılmış bir peçeteye sararsanız, uzun zaman taze
olarak muhafaza edebilirsiniz.
88. Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem
de kolay hazmedilir.
89- Sütünüz Kaymak Tutarsa…Süt kaynarken içine bir parça
tuz atarsanız kaymak tutmasını önlemiş olursunuz.
90- Sütün Taşmasını Önlemek…Sütü kaynatacağınız
tencerenin ağız kısmına sıvı yağ sürerseniz sütun taşmasını önlemiş olursunuz.
91 Uzun zaman kullanılan konserve açacakları artık
işlevini görmüyorsa, bir gece sıvı yağda bekletin pasının gittiğini ve eski
haline döndüğünü göreceksiniz.
92- Meyve salatası ...yaparken taze nane yaprağı katip,
meyveleri yoğurt ve balla karıştırın. Enfes olacaktır.
93-Etleri
Yumuşatmak için imon suyu kullanın. Sert
etler limon suyu ilave edilerek
pişirilirse hem yumuşak ve lezzetli olur, hem de çabuk pişer.
94- Etlerin daha
lezzetli olması için bir kahve fincanı süt, bir kahve fincan zeytinyağı ve bir
kahve fincanı soğan suyu karışımı ile ovun. 12 saat kadar buzdolabında
bekletin.
95-Yumurta Kırarken …Yumurtanın akı ve sarışının
birbirine karışmaması için buzdolabından çıkarır çıkarmaz kırın.
96- -Garnitur…olarak
hazırlanan sebzeler kaynayan pişirme suyuna atılıp 4-5 dakika pişirildikten
sonra margarinle hafifçe çevrilmeli.
97-En iyi yemek, dibi kalın ve düz tencerede pişer.
98 - Yemeğe ilave edeceğiniz suyun soğuk olmaması
gerekir.
99 Sebzeleri tuzlu suda yıkamayı alışkanlık haline
getirin.
100- Yeşil Renkli Sebzelerin…rengini korumak için
tencerenin kapağı aralık tutularak buharın çıkması sağlanmalı veya tencerenin
kapağı ara sıra açılarak pişirilmelidir.
101- Makarnanın…haşlama suyuna bir, iki baş soğan, havuç
v.b. sebzeler koyarsanız daha lezzetli olacağını göreceksiniz.
102-Pilav… suyunu çektiği halde pirinçler hala sertse, ¼
ölçü sıcak şu ilave edin ve pirinçler suyu çekinceye kadar pişirmeye devam
edin. Pirinç pilavı... suyuna, birkaç damla limon suyu ilave edin. Bembeyaz
olur. Eğer pilav suyunu çektiği halde pirinçler hala
sertse, ¼ ölçü sıcak su ilave edin ve pirinçler suyu çekinceye kadar pişirmeye
devam edin. Pilav pişirirken tencereye ince bir dilin limon atın.
103-Bayatlamış ekmeklerinizi …dilim dilim yapıp
aralarına sarımsaklı tereyağı sürüp folyoya sarin. Yüksek ısıda fırında
pişirin. Lezzetine doyamayacaksınız.
104-Yumurta.. haşlarken suyun ve yumurtanın üstüne
serptiğiniz bir tutam tuz, yumurtaların çatlamamasını sağlayacaktır.
105-Yemek kokularından… kurtulmak için, bir cezveye bir
çay fincanı şu ve bir çorba kaşığı sirke koyup, birkaç dakika kaynatın.
Evinizden yemek kokusunun çıktığını göreceksiniz.
106-Pastaların… üstüne koyduğunuz muz, elma, armut gibi
meyvelerin kararmaması için, meyveleri limonlu suya batırıp kullanın.
107-Domatesleriniz… tazeliğini yitirmeye başladıysa,
tuzlu suyun içinde yarım saat bekletin.
108- Soğan kavururken… pişirmeye başlamadan önce biraz
un serperseniz kararmasını önlemiş olursunuz.
Soğanı… akan bir musluğun yanında doğrarsanız, gözleriniz daha az yanar.
109- Soğan Sarımsak Kokusu… Ellerdeki soğan, sarımsak
kokularını giderebilmek için ellerinizi haşlanmış patatesle övün.
110-Yoğurdun suyu… birkaç gün içinde kendiliğinden
ayrılır. İçindeki vitaminler suyuna geçtiğinden, yerken yoğurdu mutlaka suyuyla
karıştırmalısınız.
111- Sebze pişirirken… yemeğe ekleyeceğiniz şu sıcak
olmalıdır.
112- Sebzeler haşlanarak …kullanılacaksa, haşlama suyuna
eklenecek bir miktar sirke, sebzelerin renginin korunmasını sağlayacaktır.
113- Uzun zaman kullanılan konserve açacakları artık
işlevini görmüyorsa, bir gece sıvı yağda bekletin pasının gittiğini ve eski
haline döndüğünü göreceksiniz.
114- Lahananın… pişerken pek de hoş olmayan bir
kokusu vardır. Bunu önlemek için, lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine,
biraz ekmek içi koymak yeterlidir. Yemeğe karışmaması için, ekmek içlerini
küçük, temiz bir torba içinde koymanız, sonra alıp atmanız da size büyük
kolaylık sağlayacaktır. 115-Karnabahar haşlarken… içine iki dilim ekmek
atarsanız, o dayanılmaz kokusundan kurtulursunuz. Karnabahar, lahana, soğan…gibi keskin kokulu
yiyecekler pişirilirken tencere kapağı aralık tutulursa, kökünün yemeğe sinmesi
önlenir.
116-Bütün sebzelere…biraz karbonat ekleyerek pişme
süresini azaltabilirsiniz. Tuzunu asla pişirirken koymayın, sertleştirir. Tuzu,
en son anda ilave edin.
117-Sebzelerimiz… kimi zaman çok bekletmekten
buruşurlar, böyle bir durumla karşılaşırsak, içine sirke ve şeker attığınız
suda bırakın. İlk tazeliklerine kavuşurlar.
118-Maydanoz ve dereotunu… baş aşağı gelecek şekilde şu
dolu kavanozda, bozulmadan saklayabilirsiniz.
119- Sos hazırlarken… un topağı oluşmasını önlemek için
kaşık yerine çatal ucuna taktığınız, kabukları soyulmuş çığ patatesten
yararlanabilirsiniz.
120- Meyve salatası …yaparken taze nane yaprağı katip,
meyveleri yoğurt ve balla karıştırın. Enfes olacaktır.
121-Karamel… bu öğüdü unutmazsanız, kolay! 1 kahve
kaşığı şu için 5 kahve kaşığı şeker.
122- Limon gibi asitli meyveleri daha sulu hale getirmek
için mikrodalga fırında 15-20 saniye ısıtmanız yeterli.
123- Zeytini… bir
kavanoza koyun, zeytinyağı ile örtün ve biraz kekik, 2-3 dış sarımsak ilave
edin, 8 gün bekletin. Nefis bir tadı olur. Zeytinler bitince kalan sosu, salata
sosu olarak kullanabilirsiniz.
124 Katı Yumurta…
elde etmek için 15 dakika kaynatın. Kabuklarının kolay soyulması için
kaynattığımız kaba tuz atabiliriz. Suyunu da sakin dökmeyelim. Saksıdaki
çiçeklerin en sevdiği şu budur.
125- Havuç…daima kaynar suya atılır, piştikten sonra
hemen soğuk suya tutun, rengini muhafaza eder.
126- Fazladan aldığınız patatesin çürümemesi için,
patates torbasının içine 1 adet elma koyun. İçine koyduğunuz elma, patatesin 8
hafta yani 2 ay boyunca filizlenmesini ve büzüşmesini önleyecek, taze kalmasını
sağlayacaktır. Patatesleri soymadan önce 10 dakika kadar sıcak suya koyar sonra
soyarsanız işiniz kolaylaşacaktır. Patatesin pişirme… suyuna bir kaşık sirke
koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur.
127-. Fırında patates yapmadan önce 10-15 dakika
haşlayın ve çatalla delin. Böylece daha kolay pişecektir. Patates pürenize değişik bir koku vermek
istiyorsanız içine bir miktar Hindistan cevizi atın. Tadının çok değiştiğini
göreceksiniz.
128. Patates…kızartmadan önce süt dolu bir kabin içinde
biraz bekletin, kuruladıktan sonra tavaya atın. Böylece daha az ya
çekeceklerdir.
129-YEMEK
KOKULARINI GİDERMEK İÇİN, Yemeği ateşten almadan birkaç dakika önce
maydanoz ilave etmek, başta kızartma olmak üzere evin bütününe yayılan yemek
kokularının ortadan kalkmasını sağlıyor.
130-KARPUZ SEÇERKEN
NELERE DİKKAT ETMELİYİZ Karpuzun üzerinde bulunan sarı lekelerin
rengi ne kadar koyuysa karpuz o kadar lezzetli demektir. Bu nedenle sarı
bölgeleri koyulaşan karpuzları tercih edin.- Karpuzdaki örümcek ağına benzer
yerler, arıların karpuz çiçeklerini döllerken dokunduğu yerlere işaret eder. Bu
nedenle lekenin fazla olduğu karpuzlar, daha tatlıdır ve organiktir.- Karpuz
sapının kuru olması da karpuzun olgun olduğunun göstergelerinden biridir. Sapı
sarı olan karpuzlar, yeni koparılmış demektir.
131- Muzun daha uzun süre dayanması için koparıldığı
yere plastik sarmanız yeterlidir. Muz kabuğu, ; Muz kabuğunu parçalar halinde
bahçenize dağıttığınızda böcekleri kovar. Dişlerinizi beyazlatır. Muz kabuğu
dişlerinizi en az pahalı ticari ürünler kadar beyazlatabilir.
132-Yemeğinize, baştan çok fazla su koymadan pişirin.
133- Yumuşamayan fasulyeler için karbonat
kullanabilirsiniz.
134- Buzdolabınız bozuldu, ya da artık boş yer yok.
Temiz bir kovayı musluk suyu ile doldurun. İçine bir çorba kaşığı sofra tuzu
atın. Şişeleri daldırın. Yeterince soğuyacaktır.
135-Makarnayı soğuk sudan geçirmeyin.
136- Yumuşamayan fasulyeler için karbonat kullanabilirsiniz.
137- Buzdolabınız bozuldu, ya da artık boş yer yok. Temiz bir kovayı musluk suyu ile doldurun. İçine bir çorba kaşığı sofra tuzu atın. Şişeleri daldırın. Yeterince soğuyacaktır.
DEVAMI BİR SONRAKİ SAYFADA >>>>>MUTFAK VE GEREÇLERİNİN TEMİZLİĞİNİ YAPARKEN UYGULAYABİLECEĞİNİZ PRATİK BİLGİLER
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder