19 Eylül 2018 Çarşamba

GÜNLÜK HAYATTA; MUTFAKTA, YEMEK PİŞİRMEDE LAZIM OLACAK FAYDALI PRATİK BİLGİLER

BLOKTA NELER VAR!..?



İLK BEŞ SAYFA, (mutfak, temizlik ve sağlık konularında) KISA KISA GÜNDELİK HAYATTA KULLANABİLECEĞİNİZ İŞİNİZE ÇOK YARAYACAK FAYDALI VE PRATİK BİLGİLER BULUNMAKTADIR.



SONRAKİ SAYFALARIN HER BİRİSİNDE SAĞLIKTA FAYDALI OLACAK BİTKİLER, ÇAYLAR, İKSİRLER, VE BUNLARIN NASIL KULLANILACAĞI İLE İLGİLİ FARKLI KONULAR İŞLENMİŞTİR.



İNŞALLAH FAYDALI OLUR


    YEMEK HAZIRLANMASINA, MUTFAK İŞLERİNE, GIDA             KORUNMALARINA YÖNELİK PRATİK ÇÖZÜMLER                  

1-Kabukları sert olan cevizin kabuklarından Çabuk kurtulmak için bir gece önce onu tuzlu suya bırakın. Kolayca kabuklarından kurtulacaksınız-
2-Pişirdiğiniz tavuğun daha lezzetli olmasını isterseniz, İki kaşık yoğurdu sulandırılmış bir çorba kaşığı salçayı ve biraz da zeytinyağını derin bir kabın içinde karıştırın.  Fırına koymadan tavuğun her tarafına sürün. Bir limonu ikiye bölün, yarısını tavuğun üzerine bastırarak iyice sürün. Diğer yarısını da tavuğun içeresine yerleştirin. Ayrıca üzerine döktüğünüz baharatlardan tavuğun içine de koyun. Sonrada fırında pişirin. Hem lezzetli hem de nar gibi kızardığını göreceksiniz. Kızarttığınız tavuk bir gün sonrasına kalmışsa lezzetinden bir şey kaybetmesini istemiyorsanız, tavuk parçalarını bir süzgece koyun tencere içindeki kaynayan suyun buharına tutun. Buharda ısınmış tavuk lezzetinden bir şey kaybetmeyecektir.
3-Fırında tavuk pişirirken tavuğu, içinin pişmesi, dışının yanmaması için, göğsü altta, sırtı üstte olacak şekilde tepsiye koyun ve fırınınızı 160 °C‘de kullanın.
4- Fırında pişirdiğiniz tavuğu hemen yemeyecekseniz ve kurumasını da istemiyorsanız, fırından çıktığında üzerine Sana ve limon suyu sürün ayrıca da alüminyum folyoya sarın. Tavuğunuz yumuşacık kalacaktır. Et, tavuğa göre daha uzun sürede pişer.  180 derecede.
5- Mantarı hiçbir zaman yıkamayın. Mantarın daha lezzetli olması için pişirmeden önce üzerine biraz tuz ve limon suyu koyun beş dakika bekletin. Sonra pişirin. Afiyet olsun.
6-Domateslerin çabuk çürümesini önlemek için koparılan kısımlarının aşağıda kalması gerekir. Bu sayede domatesin koparıldığı yerden nem ve hava girişi engellenmiş olur. Ayrıca domatesler oda sıcaklığında buzdolabında olduğundan daha uzun süre dayanır.
 7-kuru fasulyelerin tanelerinin dağılmadan ve ezilmeden pişmesini istiyorsanız, tuzu, salçayı ya da domatesleri, fasulyeler yarı piştikten sonra ekleyiniz.
8-Elmaların renk değiştirmesini de 2 ölçek su ve 1 ölçek bal ile önleyebilirsiniz.
9-   Sarımsağı kolayca soymak için dişlerini bıçağın yan tarafıyla ezmeniz yeterlidir. Kabukları kolayca ayrılacaktır
10-Fazla yumuşamış tereyağının bir kase içerisinde buza batırırsanız hızlıca donacaktır.
11-Yarı yumuşak peynirleri ortalığı kirletmeden rendelemek için 30 dakika önceden buzluğa koymanız yeter. Patatesi önce kaynar suya sonra da buza koyarsanız kabuğundan kolayca ayırabilirsiniz.
12-Tereyağı buzdolabında fazla donduysa ve hemen kullanmanız gerekiyorsa rendeleyerek ihtiyacınız kadarını elde edebilirsiniz
13-Açılmayan kavanoz kapağını sıcak suyun altına tutarsanız metal genleşir ve kavanozu kolayca açabilirsiniz.
14-Yeşil bir muzu sarıya veya çok sert bir şeftaliyi biraz daha yumuşak hale getirmek için tek ihtiyacınız kağıt bir torba. Meyveler kağıt torba içerisinde saklandığında içeriğindeki etilen gazı ile tepkimeye girer ve daha hızlı olgunlaşır.
15-Yumurtanın kabuğunu kolayca soymak için kaynattığınız suya bir miktar sirke veya karbonat ekleyin.
16-Ekmeklerinizin daha uzun süre taze kalabilmesi için ekmek dolabınıza birkaç elma koyun. Ununuzun böceklenme sini istemiyorsanız un kavanozunun içine bir adet defne yaprağı  koymalısınız. Bayatlamış ekmeklerin üzerine su serpin ve folyo kağıda sarıp 5-10 dakika fırınlayın. Böylece taptaze olacaktır. Bayat ekmekleri kare kare kesip kızarttıktan sonra kapaklı bir kavanoza koyup buzdolabında çorbalarınızda kullanmak üzere saklayabilirsiniz veya robotta öğütüp galeta unu niyetine de kullanabilirsiniz.
17- Kuş üzümlerini ayıklamak için, onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız, un ile beraber çöpler de düşer.
18- Izgara ya da fırında pişirdiğiniz etlerin daha yumuşak olması için pişirmeden birkaç saat önce mayonezde bekletin.-
19-Tencerenin başında beklemek istemediğiniz zamanlarda taşmasını önlemek için tahta bir kaşığı tencerenin üzerine yatay şekilde yerleştirebilirsiniz. . Ama siz yine de tedbiri elden bırakmayın ve sık sık kontrol edin.
20- Makinenizin kötü kokmasını engellemek için bir miktar karbonat ve sirkeyi deterjan bölümüne koyup boş olarak çalıştırın. Bunu periyodik olarak yaparsanız daha etkili sonuç alabilirsiniz38-
21- İçeceğinizin hızlıca soğumasını istiyorsanız şişenin etrafına ıslak kağıt sarın ve dolaba koyun. İçeceğiniz 2 dakika içinde buz gibi olacak
22- Acı biber acısının elinize bulaşmasını istemiyorsanız önce ellerinizi bir parça zeytinyağı ile ovalayın.
23-Zeytini... bir kavanoza koyun, zeytinyağı ile örtün ve biraz kekik, 2–3 diş sarımsak ilave edin, 8 gün bekletin. Nefis bir tadı olur. Zeytinler bitince kalan sosu, salata sosu olarak kullanabilirsiniz.
24- Pizzanızı ısıtırken altına bir miktar yağ sürerseniz kıtır kıtır olacaktır.
25- Çiğ yumurtaları bitkisel yağla ovalarsanız son tüketim süresini 3 hafta daha ertelemiş olursunuz.
26- Taşan Yemekler…Yemeğin taştığı yere hemen bolca tuz serpin. Ocak soğuyuncaya kadar öylece kalsın. Soğuduktan sonra kolayca temizlenir.
27- Yoğurtlu çorbaya tuzu çorba piştikten sonra atın, yoksa yoğurt kesilir.
28- Zeytinyağlı yemekler yararlıdır ama, pişerken içine eklenen şeker ve uzun süre pişirilmeleri nedeniyle zararlı hale gelebilirler.
29- Keki fırından çıktıktan sonra 15 dakika ıslak bir bez üzerinde bekletirseniz, bıçağı kekin çevresinde şöyle bir dolaştırdıktan sonra kalıbından kolayca çıkarabilirsiniz. Ancak kek hamurunu kalıba dökmeden önce kalıbı yağlamayı da unutmayın.
30- Buzdolabınızda ki kokuları gidermenin en iyi yolu bir kaba biraz süt koyup dolabın bir köşesine yerleştirmektir. Ayrıca, Bıçağınıza sinen ağır balık kokusunu ortadan kaldırmak için yapmanız gereken kuru bir bez parçasına bir parça karabiber ekerek bıçağı iyice ovalamak.
31-Bütün sebzelere...biraz karbonat ekleyerek pişme süresini azaltabilirsiniz. Tuzunu asla pişirirken koymayın, sertleştirir. Tuzu, en son anda ilave edin. Sebzelerimiz... kimi zaman çok bekletmekten buruşurlar, böyle bir durumla kararlaştırsak, içine sirke ve seker koyduğunuz  suda bırakın. ilk tazelikleri ne kavuşurlar.
32- Maydanoz ve dereotunu... bas aşağı gelecek şekilde su dolu kavanozda, bozulmadan saklayabilirsiniz.
33- Salçanın kutusunu açtıktan sonra hemen küflenmemesi için üzerine sıvı yağ dökebilirsiniz.
34- Az miktarda yağ, süt, su vs. ısıtmanız gerektiğinde tencerenizi kirletmenize gerek yok. Bir kepçe yardımı ile bu işleri hemen yapabilirsiniz.
35. Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyum folyo koyun. Böylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca çıkarabilirsiniz.
36- Kek yaparken… karıştırmak için kullandığınız kaşığa hamur yapışmasını istemiyorsanız, kaşığı kullanmadan önce süte batırın.
37- Kek Kalıbı …Kek kalıbına yağlı kağıt döşeyin. Kâğıdın uçları kek kalıbından yüksek olsun. Keki fırından aldığınız zaman, kâğıdın uçlarından tutup keki kalıptan çıkarabilirsiniz. Keki taze tutmak için de bir parça ekmek alın ve ayni kutuya koyun.
38- Omletinizi ...bal ile yapmayı denediniz mi? Yumurtayı pişireceğiniz yağı kızdırıp biraz bal ekleyin yumurtaları kirin. Çok lezzetli değişik bir yumurta yiyeceksiniz.
39. Kök ve yaprakları beraber yenilen sebzeler pişirilirken önce kökleri ince doğranıp tencereye konmalı. Yaprakları ise daha sonra ilave edilmeli. Böylece besin değerleri kaybolmayacaktır.
40. Balığı seçerken son derece dikkatli olmalıyız. Gözleri pırıl pırıl parlak, solungaçları ise pembe ya da kırmızı renkte olmalıdır.
41. Evde pasta yaparken kullandığınız meyve ve şekerlemelerin dibe çökmesini istemiyorsanız pastanıza bir miktar mısır unu ilave edin. Meyveler pişerken suları yoğunlaşır ve dibe çökmezler.
42 - Havuç...daima kaynar suya atılır, piştikten sonra hemen soğuk suya tutun, rengini muhafaza eder.
43. Yaptığınız böreğin daha lezzetli olmasını ve kıvamında pişmesini istiyorsanız fırına koymadan önce birkaç saat buzdolabında bekletin. Böylece çok daha lezzetli olacaktır.
44. Kahvaltı ya da çay saati için hazırladığınız hamur kızartmalarının daha lezzetli olmasını istiyorsanız, hamura eklediğiniz kabartma tozuna biraz toz şeker katın.
45. Hamur işi ile uğraştığınız zaman mutfağınızın tezgahı kirlenir. İşiniz bitince tezgahı kolayca temizlemek için bir miktar tuz serpin ve nemli bir bezle silin. Böylece tezgâhınız kolayca temizlenecektir.
46. Hazırladığınız pudingi soğuturken üzerinin kaymak bağlamasını istemiyorsanız, puding sıcakken üzerine toz şeker serpin ya da devamlı karıştırarak soğutun.
47. Elma her zaman formunuzu korumak için ideal bir iştah kesicidir. Ayrıca sabah aç karnına yendiğinde bağırsakları çalıştırır.
48. Satın aldığınız kahveyi taze saklamak istiyorsanız cam kavanoza boşaltıp içine iki adet kesme şeker atın. Ağzını sıkıca kapatın. Kahvenizin taze kaldığını göreceksiniz.
49. Limondan daha fazla su elde etmek istiyorsanız, limonu yıkayıp kuruladıktan sonra çatalla bir kez delin, sonra suyunu sıkın. Kesik limonu... saklamak için  üzerine tuz serpin . 50. Satın aldığınız kiviler çok sert ve ham ise bir gece boyunca plastik bir torbada elma veya armutla saklayın
51. Patlıcanları yemekten önce tuzlu suda en az 15-20 dakika bekletin
52- Bir elmanın kabuğunu lahananın pişme suyuna katarsanız hem hazmı kolay olur hem de koku çabuk yok olur.
53. Kuru fasulyeleri dağılmadan pişirmek istiyorsanız tuzu ve salçayı ya da domatesleri fasulyeler yarı piştikten sonra koyun.
54- Çorbanızın tuzu fazla kaçtıysa, bir patatesi kabuklarını soyup ikiye kestikten sonra, çorba tenceresinin içine atın. Çorbanız çok sulu olduysa, hazırlayacağınız bir meyaneyle kıvamını ayarlayabilirsiniz. Bunun için iki kaşık eritilmiş margarine bir kaşık unla karıştırıp ve bu karışımı pişmekte olan çorbanıza yavaş yavaş ekleyin.
55- Maydanozdan daha fazla yararlanmak için saplarını da kullanın. Maydanoz saplarını atmayıp iyice temizledikten sonra çorbalarda kullanabilirsiniz
56-Soğan doğrarken sakız çiğnerseniz gözlerinizin yanmasından kurtulabilirsiniz.
57. Şekerlenmiş reçelin izi sakın atmayın. Benmari usulü ile ısıtarak eski haline döndürmeniz çok kolay. Böylece reçeliniz eski kıvamına gelecektir.
58. Doğradığınız çiğ soğanın tazeliğini kaybetmemesi için muhafaza ettiğiniz tabak ya da kabı tuzlayın.
59. Bir büyük soğanı dörde bölün ve orta boy bir bal kavanozuna koyup iyice karıştırın, 24 saat bekletin. Şurup haline geldiğinde soğuk algınlığı olan (öksüren) kişiye sabah, akşam bir yemek kaşığı verin. Soğanın içerdiği yağlar öksürüğü kesecektir.
60. Soğanların kararmaması için biraz un ekleyin. Soğanları soyarken sirke serpin.
61. Mısırları haşlarken daha lezzetli olması için tencereye bir çay kaşığı şeker atın. ayrıca mısır kabuklarını yıkadıktan sonra onları da koyabilirsiniz.
62. Patlıcanları pişirmeden önce tuzlayın ve bir süre bekletin. Daha sonra soğuk sütten geçirin ve kurulayın. Patlıcanlar daha lezzetli olacaktır.
63. Patlıcanları soyduktan sonra beklettiğinizde kararmasını önlemek için, bir süre limon suyu katılmış suda bekletin. Böylece hem renginin kararmasını hem de tadının acılaşmasını engellersiniz.
64. Kuru fasulyeyi haşladığınız suyu dökmeyin, soğuduktan sonra bitkilerinizi sulayın. Bu bitkileriniz için çok yararlı ve sağlıklıdır.
65. Jöle kabını soğuk suyla yıkayıp, içine ince bir tabaka bitkisel yağ sürüp jöleyi öyle yaparsanız, sonrasında jöleyi kalıptan çıkartmak daha kolay olur. Hatta kalıp sıcakken ıslak havlu sararak 1-2 dakika bekletebilirsiniz.
66. Balık kızartma yağının içine kırmızıbiber serperseniz hem balığa değişik bir lezzet vermiş hem de balığın rengini parlak yapmış olursunuz..  Kızartma yağlarını birkaç kez kullanmak istiyorsanız kızgın yağın içine kuru ekmek bırakın eğer siyah lekeler olmuyorsa kullanabilirsiniz
67. Kızartma yaparken yağın patlayıp sıçramaması için, bir tutam tuz atmanız yeterlidir. Kızartma yaptıktan sonra kokmasını istemiyorsanız, bir kapta sirkeli su kaynatın
68- Kızartma kokularının bütün eve yayılmaması için yağın içine bir iki dal maydanoz atın.
69- Yağın sağlıklı bir şekilde defalarca kullanabilmek için, her kızartmadan sonra süzün ve ağzı kapalı, ışık geçirmeyen bir kabın içinde saklayın.
 70. Kalamarı kızartmadan önce süte batırırsanız daha yumuşak olur.
71. Dondurulmuş gıdaları çözerken çabuk çözülsün diye sıcak bir ortama koymayın, bakteri ve mikrop üremesine neden olursunuz. en iyisi buzdolabının en alt rafına koyup ağır ağır çözdürmek.
72. Mikro dalga fırınlar zannedildiği gibi zararlı değildir aksine yemeklere zarar vermez. Yiyeceklerin vitamin değerlerini daha çok muhafaza eder. Yemekleri gereğinden çok ısıtıp bekletmek yüzünden oluşan bakterileri de engellemiş olur.
73. Meyvelerin arasına herhangi bir tür yapraklardan yerleştirirseniz meyveler uzun süre taze kalır.
74. Hazırladığınız beşamel sosun ateşten alınmasına yakın içine çekilmiş ceviz , ada çayı yada nane atarsanız hoş lezzetler elde edersiniz.
75. Toprak çömlek ve tencereler yeni alındıklarında küçük çatlaklar sebebiyle kırılma tehlikesiyle karşı karşıyadırlar. Bunun için kullanmadan önce 3/4’ünü sirkeli sıcak suyla doldurun 24 saat bekletin ve soğuk suyla yıkayın.
76. Portakalları sıkmadan önce bir süre soğuk suda bekletirseniz daha fazla su verirler.
77. Acı biber acısının elinize bulaşmasını istemiyorsanız önce ellerinizi bir parça zeytinyağı ile ovalayın.
78.Çiğ yumurtaları bitkisel yağla ovalarsanız son tüketim süresini 3 hafta daha ertelemiş olursunuz.
79. Peynir kesmeden önce bıçağı soğuk suya tutarsanız hem peyniri daha kolay kesersiniz hem de bıçağınız daha kolay temizlenir.
80. Meyve salatası yaptığınızda eğer servis için daha vakit varsa meyvelerin kararmaması için Üzerlerine limon dilimleri koyun. servis ederken dilimleri alabilirsiniz.
81. Tereyağı donduysa sıcak bir kaba koyarsanız yumuşar.
82. Eti fırında yapacağınız zaman, fırınınızı 180 °C‘ye ayarlarsanız, daha iyi sonuç alırsınız. Eğer eti fırına vermeden önce yağlayacak sanız, yağlı tarafının gelmesine dikkat edin. Et suyunu dolaba kaldırmadan önce çabuk soğutmak için, kemik kazanını bir evyeye oturtun, kazanın çevresine soğuk su tutarak et suyunu soğutun.
83 -Kuş üzümlerini… ayıklamak için, onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız, un ile beraber çöpler de düşer.
84- Yemeğin fazla salçalısı iyi olmaz.
85. Çiçeklerinizi ıslak bir muslin kumaşa sarıp birkaç kere hızla sallarsanız, çileklere buluşan kum ve toprakların muslin kumaşa yapıştıklarını görürsünüz.
86. Gravyer peynirinin kurumaması için, daha evvel tuzlu suya batırılmış, nemli bir beze sararak muhafaza ediniz.
87. Ekmek içi ile hazırlanmış sandviçleri, üst üste koyarak, nemli ve iyice sıkılmış bir peçeteye sararsanız, uzun zaman taze olarak muhafaza edebilirsiniz.
88. Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir.
89- Sütünüz Kaymak Tutarsa…Süt kaynarken içine bir parça tuz atarsanız kaymak tutmasını önlemiş olursunuz.
90- Sütün Taşmasını Önlemek…Sütü kaynatacağınız tencerenin ağız kısmına sıvı yağ sürerseniz sütun taşmasını önlemiş olursunuz.
91 Uzun zaman kullanılan konserve açacakları artık işlevini görmüyorsa, bir gece sıvı yağda bekletin pasının gittiğini ve eski haline döndüğünü göreceksiniz.
92- Meyve salatası ...yaparken taze nane yaprağı katip, meyveleri yoğurt ve balla karıştırın. Enfes olacaktır.
 93-Etleri Yumuşatmak için imon suyu  kullanın. Sert etler  limon suyu ilave edilerek pişirilirse hem yumuşak ve lezzetli olur, hem de çabuk pişer.
94-  Etlerin daha lezzetli olması için bir kahve fincanı süt, bir kahve fincan zeytinyağı ve bir kahve fincanı soğan suyu karışımı ile ovun. 12 saat kadar buzdolabında bekletin.
95-Yumurta Kırarken …Yumurtanın akı ve sarışının birbirine karışmaması için buzdolabından çıkarır çıkarmaz kırın.
96- -Garnitur…olarak hazırlanan sebzeler kaynayan pişirme suyuna atılıp 4-5 dakika pişirildikten sonra margarinle hafifçe çevrilmeli.
97-En iyi yemek, dibi kalın ve düz tencerede pişer.
98 - Yemeğe ilave edeceğiniz suyun soğuk olmaması gerekir.

99 Sebzeleri tuzlu suda yıkamayı alışkanlık haline getirin.
100- Yeşil Renkli Sebzelerin…rengini korumak için tencerenin kapağı aralık tutularak buharın çıkması sağlanmalı veya tencerenin kapağı ara sıra açılarak pişirilmelidir.
101- Makarnanın…haşlama suyuna bir, iki baş soğan, havuç v.b. sebzeler koyarsanız daha lezzetli olacağını göreceksiniz.
102-Pilav… suyunu çektiği halde pirinçler hala sertse, ¼ ölçü sıcak şu ilave edin ve pirinçler suyu çekinceye kadar pişirmeye devam edin. Pirinç pilavı... suyuna, birkaç damla limon suyu ilave edin. Bembeyaz olur.   Eğer pilav suyunu çektiği halde pirinçler hala sertse, ¼ ölçü sıcak su ilave edin ve pirinçler suyu çekinceye kadar pişirmeye devam edin. Pilav pişirirken tencereye ince bir dilin limon atın.
103-Bayatlamış ekmeklerinizi …dilim dilim yapıp aralarına sarımsaklı tereyağı sürüp folyoya sarin. Yüksek ısıda fırında pişirin. Lezzetine doyamayacaksınız.
104-Yumurta.. haşlarken suyun ve yumurtanın üstüne serptiğiniz bir tutam tuz, yumurtaların çatlamamasını sağlayacaktır.
105-Yemek kokularından… kurtulmak için, bir cezveye bir çay fincanı şu ve bir çorba kaşığı sirke koyup, birkaç dakika kaynatın. Evinizden yemek kokusunun çıktığını göreceksiniz.
106-Pastaların… üstüne koyduğunuz muz, elma, armut gibi meyvelerin kararmaması için, meyveleri limonlu suya batırıp kullanın.
107-Domatesleriniz… tazeliğini yitirmeye başladıysa, tuzlu suyun içinde yarım saat bekletin.
108- Soğan kavururken… pişirmeye başlamadan önce biraz un serperseniz kararmasını önlemiş olursunuz.  Soğanı… akan bir musluğun yanında doğrarsanız, gözleriniz daha az yanar.
109- Soğan Sarımsak Kokusu… Ellerdeki soğan, sarımsak kokularını giderebilmek için ellerinizi haşlanmış patatesle övün.
110-Yoğurdun suyu… birkaç gün içinde kendiliğinden ayrılır. İçindeki vitaminler suyuna geçtiğinden, yerken yoğurdu mutlaka suyuyla karıştırmalısınız.
111- Sebze pişirirken… yemeğe ekleyeceğiniz şu sıcak olmalıdır.
112- Sebzeler haşlanarak …kullanılacaksa, haşlama suyuna eklenecek bir miktar sirke, sebzelerin renginin korunmasını sağlayacaktır.
113- Uzun zaman kullanılan konserve açacakları artık işlevini görmüyorsa, bir gece sıvı yağda bekletin pasının gittiğini ve eski haline döndüğünü göreceksiniz.
114-   Lahananın… pişerken pek de hoş olmayan bir kokusu vardır. Bunu önlemek için, lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine, biraz ekmek içi koymak yeterlidir. Yemeğe karışmaması için, ekmek içlerini küçük, temiz bir torba içinde koymanız, sonra alıp atmanız da size büyük kolaylık sağlayacaktır. 115-Karnabahar haşlarken… içine iki dilim ekmek atarsanız, o dayanılmaz kokusundan kurtulursunuz.  Karnabahar, lahana, soğan…gibi keskin kokulu yiyecekler pişirilirken tencere kapağı aralık tutulursa, kökünün yemeğe sinmesi önlenir.
116-Bütün sebzelere…biraz karbonat ekleyerek pişme süresini azaltabilirsiniz. Tuzunu asla pişirirken koymayın, sertleştirir. Tuzu, en son anda ilave edin.
117-Sebzelerimiz… kimi zaman çok bekletmekten buruşurlar, böyle bir durumla karşılaşırsak, içine sirke ve şeker attığınız suda bırakın. İlk tazeliklerine kavuşurlar.
118-Maydanoz ve dereotunu… baş aşağı gelecek şekilde şu dolu kavanozda, bozulmadan saklayabilirsiniz.
119- Sos hazırlarken… un topağı oluşmasını önlemek için kaşık yerine çatal ucuna taktığınız, kabukları soyulmuş çığ patatesten yararlanabilirsiniz.
120- Meyve salatası …yaparken taze nane yaprağı katip, meyveleri yoğurt ve balla karıştırın. Enfes olacaktır.
121-Karamel… bu öğüdü unutmazsanız, kolay! 1 kahve kaşığı şu için 5 kahve kaşığı şeker.
122- Limon gibi asitli meyveleri daha sulu hale getirmek için mikrodalga fırında 15-20 saniye ısıtmanız yeterli.
 123- Zeytini… bir kavanoza koyun, zeytinyağı ile örtün ve biraz kekik, 2-3 dış sarımsak ilave edin, 8 gün bekletin. Nefis bir tadı olur. Zeytinler bitince kalan sosu, salata sosu olarak kullanabilirsiniz.
124  Katı Yumurta… elde etmek için 15 dakika kaynatın. Kabuklarının kolay soyulması için kaynattığımız kaba tuz atabiliriz. Suyunu da sakin dökmeyelim. Saksıdaki çiçeklerin en sevdiği şu budur.
125- Havuç…daima kaynar suya atılır, piştikten sonra hemen soğuk suya tutun, rengini muhafaza eder.
126- Fazladan aldığınız patatesin çürümemesi için, patates torbasının içine 1 adet elma koyun. İçine koyduğunuz elma, patatesin 8 hafta yani 2 ay boyunca filizlenmesini ve büzüşmesini önleyecek, taze kalmasını sağlayacaktır. Patatesleri soymadan önce 10 dakika kadar sıcak suya koyar sonra soyarsanız işiniz kolaylaşacaktır. Patatesin pişirme… suyuna bir kaşık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur.
127-. Fırında patates yapmadan önce 10-15 dakika haşlayın ve çatalla delin. Böylece daha kolay pişecektir.  Patates pürenize değişik bir koku vermek istiyorsanız içine bir miktar Hindistan cevizi atın. Tadının çok değiştiğini göreceksiniz.
128. Patates…kızartmadan önce süt dolu bir kabin içinde biraz bekletin, kuruladıktan sonra tavaya atın. Böylece daha az ya çekeceklerdir.
129-YEMEK KOKULARINI GİDERMEK İÇİN, Yemeği ateşten almadan birkaç dakika önce maydanoz ilave etmek, başta kızartma olmak üzere evin bütününe yayılan yemek kokularının ortadan kalkmasını sağlıyor.

130-KARPUZ SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ Karpuzun üzerinde bulunan sarı lekelerin rengi ne kadar koyuysa karpuz o kadar lezzetli demektir. Bu nedenle sarı bölgeleri koyulaşan karpuzları tercih edin.- Karpuzdaki örümcek ağına benzer yerler, arıların karpuz çiçeklerini döllerken dokunduğu yerlere işaret eder. Bu nedenle lekenin fazla olduğu karpuzlar, daha tatlıdır ve organiktir.- Karpuz sapının kuru olması da karpuzun olgun olduğunun göstergelerinden biridir. Sapı sarı olan karpuzlar, yeni koparılmış demektir.
131- Muzun daha uzun süre dayanması için koparıldığı yere plastik sarmanız yeterlidir. Muz kabuğu, ; Muz kabuğunu parçalar halinde bahçenize dağıttığınızda böcekleri kovar. Dişlerinizi beyazlatır. Muz kabuğu dişlerinizi en az pahalı ticari ürünler kadar beyazlatabilir.
132-Yemeğinize, baştan çok fazla su koymadan pişirin.
133- Yumuşamayan fasulyeler için karbonat kullanabilirsiniz.
134- Buzdolabınız bozuldu, ya da artık boş yer yok. Temiz bir kovayı musluk suyu ile doldurun. İçine bir çorba kaşığı sofra tuzu atın. Şişeleri daldırın. Yeterince soğuyacaktır.

135-Makarnayı soğuk sudan geçirmeyin.
136- Yumuşamayan fasulyeler için karbonat kullanabilirsiniz.

137- Buzdolabınız bozuldu, ya da artık boş yer yok. Temiz bir kovayı musluk suyu ile doldurun. İçine bir çorba kaşığı sofra tuzu atın. Şişeleri daldırın. Yeterince soğuyacaktır.

  DEVAMI BİR SONRAKİ SAYFADA >>>>>MUTFAK VE GEREÇLERİNİN TEMİZLİĞİNİ  YAPARKEN UYGULAYABİLECEĞİNİZ PRATİK BİLGİLER

GÜNLÜK HAYATTA TEMİZLİK YAPARKEN UYGULAYABİLECEĞİNİZ PRATİK BİLGİLER

TEMİZLİK YAPARKEN UYGULAYABİLECEĞİNİZ PRATİK BİLGİLER


1– Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, 15 dakika kadar içinde sirke kaynatın.
2– Sürahinizin dibi kir tutmuş ise, içine bir avuç tuz ile sirke koyup çalkalayınız, tertemiz olacaktır.
3– Bakır kaplarınızı parlatmak için bir bezi sirke ile hafifçe ıslatıp, bakırı ovun.
4– Evde ortaya çıkan karıncaları yok etmek için kahve telvesi kullanmanız iyi sonuç verecektir.
5– Bulaşık suyunuza bir kaşık sirke katmakla bulaşık larınızın daha kolay ve güzel yıkandığını göreceksiniz.
6– Paslanmaz çelikten tencereler zamanla parlak ligini kaybedebilir. Biraz sirkeyi ateşe koyup ısıtın. Sonra yumuşak bir bezi bu ilik sirkeye batırarak iyice ovun. Ama sonra da iyice durulayın. Bir fanila parçasıyla parlatırsanız, çelik tencereniz pırıl pırıl olur.
7– Kristallerin ışıışıl parlaması için, yıkadıktan sonra durulama sırasında sirkeli suya batırın. Göreceksiniz bardaklarınız, kadehleriniz pırıl pırıl olacaktır.Yağ şişelerini yıkarken, şişenin içine birkaç parça kaya tuzu koyun (baharatçılarda bulabilirsiniz) ve suyla çalkalayın. Bu işlemi yaptıktan sonra yıkadığınızda pırıl pırıl olduğunu göreceksiniz.
8– Sebzelerinizi tuzlu suda yıkamayı alışkanlık haline getirin. Tuzlu su, sebzeleri daha etkili ve çabuk temizler.
9– Parlak ligini yitirmiş bir sürahiye eski halini kazandırmak için yarısına kadar yırtılmış gazete kâğıdı doldurun, üçte birine de sicak su doldurup sıkı sıkı sallayın.
10– Teflon tavalar, tencereler çok kullanılmaktan ötürü zamanla sararır. Bunu önlemek için zaman zaman, içine su biraz da çamaşır suyu koyduktan sonra ateşin üstünde kaynat in. İndirince de önce sıcak, sonra da soğuk suyla iyice durulayın. Teflonunuzun sari rengi kaybolacaktır.
11– Pişirirken tencerenin dibi tuttuysa bir gece tuzlu suda bekletin, tencere daha kolay temizlenecektir.
12– Taze ceviz lekesini elden çıkarmak için, eller önce bir iki dakika kadar sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur. Sonra da soğuk suyla ovulur ve yıkanır.
13– Çay ve kahve lekelerini karbonatla silerek çıkartabilirsiniz.
14– Zeytinyağı lekesini çıkarırken bir lokma ekmek içi yuvarlanıp lekenin üzerinde gezdirilmelidir.
15– Eğer örtünüze meyve suyu döküldüyse hemen tuz serpin, ilk yıkamada çıkacaktır.
16– Yumurta lekesini çıkarmak için önce soğuk suda bekletmeli sonra ılık sabunlu suda yıkamalısınız.
17– Masa örtüsü üzerindeki pancar lekesini çıkarmak için bir ekmek parçasını suyla ıslatın, düz bir yüzeye yerleştirin ve örtünün lekeli kısmını ekmek parçasının üzerine koyun ve yine ıslatılmış bir ekmek parçasını üzerine yerleştirin. Ekmekler lekeyi emecektir.
18– Masanızın üzerine damlayan mumları çıkarmak için nalburdan alacağınız boya incelticiyi lekenin üzerine döküp 5 dakika bekleyin sonra nemli bir bezle incelticiyi silin.
19- CAM TEMİZLEMEDE KOLAYLIK Camlarınızı temizlemek artık daha kolay! İhtiyacınız olan Bir sprey şişesini yarı yarıya sirke ve su ile doldurun. İçine 1-2 damla bulaşık deterjanı damlatın. Camlarınıza önce bu karışımdan sıkıp beyaz bir bezle silin. Ardından gazete ile kurulayın
20-saç boyanızın hayal ettiğiniz gibi olmadığı takdirde saçınızı diyet kolayla ıslatıp ve tamamına yedirdikten sonra 15 dakika boyunca saçınızda bekletirseniz saç boyasının aktığını göreceksiniz.
21-Ütü tabanını temizlemek için temiz bir kağıdıütünün altına bir miktar tuz koyarak ütüleyin
22-İçeceğinizin hızlıca soğumasını istiyorsanışişenin etrafına ıslak kağıt sarın ve dolaba koyun. İçeceğiniz 2 dakika içinde buz gibi olacak
Pek çok kişinin hemen hemen her gün tükettiği gazlı içeceği tuvalete döktüğünüzde ne yaptığını biliyor musunuz? Klozetin içi tertemiz oluyor! İçeceği klozetin içine eşit miktarda dağıtıldığında  biraz fırçalayın, sonuç sizi de şaşırtacak.

23-Duş başlığı veya musluklarda ki kireç lekelerinden kurtulmak için sirke ile ovalayıp buzdolabı poşetine sarın. Ertesi gün durulmayınca pırıl pırıl olduğunu göreceksiniz. Musluk kenarlarındaki lekelerden kurtulun. Bire bir ölçülerde hazırlanmış su ve sirke karışımına macun kıvamına gelene kadar karbonat ekleyin. Macunu musluğun etrafındaki bölgeye uygulayıp 30 dakika, inatçı kirler için 1 saat bekletin. Ardından eski bir diş fırçasıyla temizleyin

24- Eşarp ve şallarımızı, kağıt havlu rulosuna sararak kırışmadan dolabınızda tutabilirsiniz.
25-Telefonunuzdan müzik dinlerken altına büyük bir kase yerleştirirseniz sesin çok daha fazla çıktığını hissedeceksiniz.
26-Vantilatör çalıştırınca önüne parfümlü mendil koyarsanız odanızın serinlerken aynı zamanda güzel kokmasını sağlayabilirsiniz
şın pencereden gelen soğuğönlemek için camlarınızıönünü streç filmle kaplayabilirsiniz.
27-Mart ayının ilk günlerinde bahçenizdeki gülün kökünün yanına yaklaşık 5 cm derinliğine bir diş sarımsak gömerseniz gülü yaz boyunca zararlı böceklerden korursunuz.
 28-Şömine yada barbekü küllerini bahçenizde gübre olarak kullanabilirsiniz, üstelik bu çok faydalı.
28-Ahşap mobilyalarınızdaki ufak çizikleri cevizle ovalayarak onara bilirsiniz. Sonuca siz de çok şaşıracaksınız.
29-Traş bıçağının jiletini keskinleştirmek için eski bir kot pantolona sürte bilirsiniz. Fazla bastırmamaya özen gösterin, pantolonunuzun yırtılmasını istemezsiniz.
30-Duvar kağıtlarını yenilemek istediğinizde eski kağıtları çıkarmak her zaman sorun olur. Ilık su dolu bir kaba bir miktar bulaşık deterjanı dökün ve karışıma batırdığınız süngerle duvar kağıtlarını silin, kolayca çıkacaklardır.
31- Pamuklu giysilerinizin çekmemesi için ilk yıkamada bir gece soğuk suda bekletin, sonra yıkayın, çekmeyeceklerdir
32  Ponza taşıyla montun uzdaki tüyleri toplayabilirsiniz.
33- Çatal Bıçak Temizlerken… çatal bıçağınız üzerinde lekeler oluşmuşsa, onları çamaşır suyuna batırabilirsiniz. Çamaşır suyu hem temizler hemde mikroplardan arındırır. Daha sonra iyice durulayın.
Kristalleri …yıkadıktan sonra içine sirke ve tuz konmuş şu ile durularsanız pırıl pırıl olurlar.
34- Çeşitli eşyaların üstündeki …etiket izini mobilya cılası sürüp kuru bezle silerek çıkarabilirsiniz.
35-Çay Lekesi …Pamuklu ve yünlülerde : Leke tazeyse, ılık suya bastırılmış bir bezle övülür. Eskimiş ise, içine limon suyu katılmış ılık suda ıslatilmiş bir pamuk parçasıyla silinir. Ilık şu ile çalkalanır.
36- Lavaboyu temizlerken …Tuz lavaboların temizlenmeside çok iyi yardımcıdır. Kötü kokuları giderdiği gibi bastırılarak silince iyide temizler.
37-Vazodaki çiçeklerin… uzun ömürlü olması için suyuna birkaç damla çamaşır suyu katılır.
38-Çelik tencerenizdeki …lekeleri çıkartmakta zorluk çekiyorsanız; temizlerken tencerenin içine bir tatlı kaşığı karbonat ve bir fincan sirke koyup kaynatın. Hem üzerine işleyen kara lekeler çıkacak, hemde pırıl pırıl olacaktır.
39-Çatal – bıçaklarınız kararıyorsa…bulaşık makinenizin deterjan gözüne ayda bir kere çamaşır suyu koyun.
40-Yemek kokularından kurtulmak için… bir cezveye bir çay fincanı şu ve bir çorba kaşığı sirke koyup, birkaç dakika kaynatın. Evinizden yemek kokusunun çıktığını göreceksiniz.
41 Limon Kabukları…Suyunu çıkarttığınız limonun kabuklarını atmayınız. Çelik eşyaların, bıçakların parlatılmasında kullanabilirsiniz.
Bakır Kapların Parlatılması…Bir bezi sirke ile hafifçe ıslatıp, bakırları övün. Kaplarınız pırıl pırıl olur.
42-Mutfakta Tıkalı Lavaboların Açılması….Lastik pompalarla dakikalarca açmak için uğraşmayın. Kaynar sodalı şu, tıkalı delikten dökülürse, hemen açılır.
43- Mutfaktaki Haşerelerle Savaş…Mutfakta özellikle dolaplarda dolaasn hamam böceği karınca gibi haşeratı yok etmek ve bir daha gelmemelerini sağlamak için bu haşeratın dolaştığı yerlere, dolaplara terebantın sürmek kesin yoldur.
44-Çay ve kahve lekelerini … karbonatla silerek çıkartabilirsiniz.
Mutfak eşyalarının üzerindeki etiket izlerini …yök etmek için, üzerlerine mobilya cilası serpip yumuşak bir bezle silin.
Pişirirken tencerenin dibi mi tuttu?… Bir gece tuzlu suda bekletin, tencere daha kolay temizlenecektir.
45-Yorucu ev işlerinde bunalan hanımların imdadına, pratik bilgiler yetişiyor. İşte birkaç püf noktası: Kararan Alüminyum kaplarınızı pırıl pırıl yapmak istiyorsanız, Su ve bolca sirke koyarak kaynatın.
46- Buzdolabından kötü kokuları uzaklaştırmak için, en alt göze üç-dört dilim Limon koymanız yeterli. İç kısmı kireç bağlayan çaydanlığa, soyduğunuz patates kabuklarını koyup uzun süre kaynatırsanız, kirecin kolayca çıktığını göreceksiniz.
47- Çatal-Bıçaklar için pratik bilgiler: Bulaşık makinesi çatal, bıçaklarınızı karartıyorsa, bunu önlemenin kolayı var. Bulaşık makinesinin deterjan gözüne ayda bir kere olmak üzere çamaşır suyu koyun.
48-Böylece çatal ve bıçaklarınızın kararmasını engellediğiniz gibi onları parlatmış da olursunuz.
49- Tahta Kaşıklar: Mutfakta kullanılan tahta kaşıklar renklerini çabucak kaybeder, kahverengine dönüşürler. Bunu bir dereceye kadar önlemek istiyorsanız, tahta kaşıkları, duru suda iyice ıslattıktan sonra kullanırsanız daha iyi netice alırsınız.
50- Fincandaki İzler: Kahve ve çay bazen fincanlarda çıkmayan lekeler bırakır. İşte acil ve etkili bir çözüm. Nemli bir havluyu deterjanlı suya batırıp çıkarın ve lekenin üzerini ovuşturarak silin.
51-Diğer bir yöntem ise diş macunu ile temizlemektir. Kahve lekesi çıkarmak ise, özellikle kahve kuruduktan sonra tam bir eziyettir. Fakat tüm zor lekelerden olduğu gibi kahve lekesinden de kurtulma imkanınız var.
52-Bunun için eczaneden temin edebileceğiniz gliserinle bir bezi ıslatıp, lekeli yeri silin.
53-Pırıl Pırıl Çaydanlık: Çok sevdiğiniz çaydanlığınız, zamanla mat bir görünüme bürünebilir. Yarım bardak sirkeye bir tutam tuz atıp, sert bir süngeri buna batırarak çaydanlığı silmeyi deneyin, pratik bir şekilde eski parlaklığına hemen kavuştuğunu göreceksiniz.
54- Tavalardaki Lekeler: Teflon tavalarınızda oluşan lekeleri çıkarmak için, bir bardak suya 2 çorba kaşığı Karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın. Sirkeli ve karbonatlı suyu teflon tavanızın içine dökün ve 10 Dakika kaynatın. Lekelerin kolayca çıktığını göreceksiniz.
55- Blendır ve Çelik Tencereler: Mutfakların vazgeçilmez yardımcılarından blendırları temizlemek epey yorucudur. Fakat, pratik bir yolla bunun üstesinden kolayca gelebilirsiniz. Bunun için, blendırın yarısına kadar, ılık su doldurun ve çalıştırın, içindeki tüm lekelerin çıktığını göreceksiniz.
56-Yemek yaparken çelik tencereniz yandıysa, sakın üzülmeyin. Tencerenizi yeniden pırıl pırıl yapabilirsiniz. Bunun için 1 tatlı kaşığı karbonat ve 1 fincan sirkeyi tencerenizde kaynatın. Hem üzerine işleyen kara lekeler çıkacak, hem de tencereniz tertemiz olacaktır.
57-Etiket İzi: Başka bir pratik bilgi ise, özellikle süs eşyalarında ve çeşitli mutfak aletlerinin üzerinde etiketler bulunur. Etiketi çıkardığınız zaman da mutlaka izi kalır. Bu izi yok etmek için, etiket izi olan eşyaların üzerine Mobilya cilası sürüp, yumuşak bir bezle silin. Hiçbir iz kalmayacaktır.
58-Fırın Izgaraları: Özellikle fırında et kızarttığınız zaman, ızgaralar çok kirlenir. Yıkarken de, ızgaraları temizlemek biraz zor gelebilir. Fakat ızgaraları ıslatıp, ponza taşıyla ovarsanız tüm yağların ve lekelerin çıktığını, ızgaranın pırıl pırıl olduğunu göreceksiniz.
59- Güzel Kokulu Mutfaklar: Bazen yemek kokularıyla sarılıp, nefes alınamayacak duruma gelen mutfağınızın güzel kokmasını ister misiniz? kalorifer üzerine koyduğunuz su dolu bir kabın içine birkaç damla güzel kokulu parfüm damlatın. Kalorifer yandığı sürece bu koku mutfağınıza yayılır.
61-Mutfak tezgahınızın tertemiz olması ve mis gibi kokması için de, küçük bir leğene su doldurup içine sıkılmış limon suyu veya bir miktar tuz atın. Bu suyla bir bezi ıslatıp, silin. Böylece, tezgahınızın üzerine yapışan lekelerden kurtulmanız çok daha kolay olacaktır. Mutfağınızın güzel kokmasını istiyorsanız, bir parça alüminyum Kağıt üzerine tarçın serptikten sonra, bunu sıcak fırının içine koyun ve fırının kapağını açık bırakın.
62-Mutfaktaki Çekmeceler: Mutfak tezgahının altında yer alan ahşap çekmeceler, zamanla eskir ve zor açılmaya başlar. Bu durumda tek yapmanız gereken, çekmecelerin kenarlarına talk pudrası serpmek ya da mum sürmek. Böylece, çekmeceleriniz ilk günkü gibi kolayca açılacaktır.
63-Buzdolabındaki Kötü Kokular: Buzdolabınızı ne kadar temiz tutarsanız tutun, zaman zaman hoş olmayan kokular alırsınız. Bunu önlemek için, küçük bir tabağa üç dört limon dilimi koyun ve buzdolabının en alt gözüne yerleştirin. Ancak her sabah dilimleri yenilemeyi unutmayın.
64-Işıl Işıl Kristaller: Kristal bardaklar yıkandıkça ışıltısını kaybeder ve mat bir görünüm kazanmaya başlar. Fakat, kristal bardaklarınızı yıkarken kullandiığınız deterjana yarım su bardağı sirke ve tuz ekleyip, öyle durularsanız ilk günkü gibi parladıklarını görürsünüz.

65-Kireç Lekelerine Kolay Çözüm: Eğer lavabonuzda çirkin kireç lekeleri oluşuyorsa, yarım limonla hızlı şekilde ovmayı deneyin. Sonra su ile çalkalayın ve kuru bir bezle kurulayın. Su koyup kaynattığınız kapların iç kısımları zamanla kireçle kaplanır. Sivri uçlu bir bıçakla ne kadar kazırsanız kazıyın, bu kireç tabakasını tam olarak çıkartmanız mümkün değildir. En iyisi, bu kapların içine soyduğunuz patates kabuklarını koyup uzun süre kaynatmaktır. Zamanla içini kirecin kapladığı çaydanlığınızı, boşken kısık ateşin üzerine koyun. Çaydanlığı yakmamaya dikkat ederek, bir süre bu şekilde ısıtın. Göreceksiniz, kuruyan kireci kolayca çıkartabileceksiniz.
66- Muşambaya Salça Damlarsa: Mutfağınızda yerde veya masanızın üzerine serili muşambaların üzerine salça damladıysa, çok kolay yöntemle bu lekeden kurtulabilirsiniz. Bir miktar asetonu bir bezin üzerine döküp, muşambalarınızı bununla silin, lekenin yok olduğunu göreceksiniz.
67-Pirinçlerin Işıltısı: Pirinç eşyalarınızı parlatmak için, temizleme suyuna birkaç damla limon damlatın ve bununla iyice ovuşturarak silin. Yataklarınızın pirinç başlarını, sıkılmış yarım limonla iyice ovuşturun, pırıl pırıl olacak ve içiniz rahat edecek.
68-Kararmayan Vazolar: Eğer Altın kaplamalı çelik vazonuzun zamanla mat bir görünüm aldığından yakınıyorsanız, saf alkole batırılmış bir pamukla silerek, eski parlaklığına kavuşmasını sağlayabilirsiniz.
69-Sirkenin Marifeti: Dondurulmuş eti az sirkeli suda bekletmek daha kolay çözülmesini sağlar.
70- Şişelerin Dibindeki Yosunlar: Su şişelerinin dibi zamanla yosun tutar. Bu da hem kötü görüntüye, hem de pis kokuya yol açar. Bunu yok etmek için, şişelerin içine gazete parçaları atıp, içine su doldurun. Birkaç Saat sonra çalkalayın. Ve gazete parçalarını içinden çıkartın. Daha sonra deterjanlı sıcak suyla yıkayın. Böylece yosunlardan kolayca kurtulmuş olursunuz.
71- Tabaklardaki Minik Çatlaklar: Yemek takımınızdaki tabakların çatlaklar sebebiyle kırılmalarından ve takımın bozulmasından korkuyorsanız, çatlak tabağı bir tencereye yerleştirip süt ile doldurun. Çok kısık ateşte 45 dakika kaynatın ve soğumaya bırakın. Çatlaklardan eser kalmayacaktır. Aynı işlemi, tüm porselen objeleriniz için deneyebilirsiniz.
72- Ayakkabılarınızı parlatın. Muz potasyum ile doludur, ayakkabı cilaları da öyle. Potasyum deriyi besler. 
133- Değersiz olarak gördüğünüz limon kabuklarını güneşli bir yere koyup kurutur sanız, özellikle isli ve yağlı mutfak eşyalarınızı ovarken şaşırtıcı sonuçlar alabilirsiniz.
73-Tereyağı Lekesi: Kaynatılabilen kumaşlardaki tereyağı lekeleri, sabunlu suda kaynatılarak çıkarılır. Eğer leke kağıt üzerindeyse, biraz ıslatıp üzerine Un serperek kurumaya bırakmak lazımdır. Daha sonra fırçayla temizlenir.
74-Toprak Kaplar: Toprak kaplarınızın içinde patates kabuklarını kaynatarak, sararan kısımların eski görünümüne kavuşmalarını sağlayabilirsiniz. Toprak tencereler ya da çömlekler yeni alındıklarında, küçük çatlaklar oluşması sebebiyle kırılma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bunu önlemek için, toprak tencerelerinizi kullanmadan önce dörtte üçünü sirkeli sıcak suyla doldurun. 24 saat bekletin ve soğuk suyla yıkayın. Bu işlemlerden sonra her türlü yemeği pişirmeye hazır olacaktır.
75-Çay Lekesi: Çayla lekelenen bir kumaşı temizlemenin en iyi yolu, hiç vakit geçirmeden üzerine kaynar su dökmektir. Bazı kaynaklar limon kolonyasının da çay lekesini çıkarmada yararlı olacağını kaydediyor. Hemen temizlenmeyen Bal lekelerini çıkarmak da zordur. Ama leke olur olmaz hemen ılık suyla yıkanır ve durulanırsa lekeden eser kalmaz.
76-Yumuşak Havlular: Eski havlularınızı yumuşatabilmek için, yıkadıktan sonra bolca mutfak tuzu dökülmüş sıcak suda bir saat bekletin. Havlularınızın ne kadar yumuşadığına inanamayacaksınız.
Beyaz Tül Perdeler: Beyaz tül perdeler, pencerede dura dura kararır, değil mi? Gerçi öncelerei, yıkamayla bu siyahlık gider ama, daha sonraları bu kararmayı gidermek kolay olmaz. Onun için size tavsiyemiz yıkama suyuna 1-2 çorba kaşığı toz şeker katmanızdır.

77-Ütünüz Leke Bırakıyorsa: Ütü yaparken zaman zaman tabanı yapışır ya da leke tutar. Fakat ütünüzün altını tuz ve sirkeyle silerseniz leke tutmasını ve ütülediğiniz çamaşıra yapışmasını önlemiş olursunuz. Tabii bu silme işlemini, ütü soğukken yapmanız ve sildikten sonra bir süre bekletmeniz gerekiyor.

78-Uzun Ömürlü Mumlar: Mumlar, özellikle romantik yemeklerin vazgeçilmez unsurlarıdır. Mumların ömrünü uzatmak için, kullanmadan 2 saat önce buzdolabının derin dondurucusuna koyup bekletin. Böylece, mumun eriyip Masa örtüsüne damlamasını, ya da şamdanda çıkarılmayacak izler bırakmasını önlemiş olursunuz.

79-  Dibi çok fazla yanmış tencereye bol miktarda soda koyun az miktarda su ekleyin ve bir gece bekleyin.
80- Emaye kaplarınızı, içine patates kabukları atılmış suda 2-3 dakika kaynatıp daha sonra deterjanlı su ile yıkarsanız, pırıl pırıl olduğunu göreceksiniz.
81-  Cam, avize, ayna gibi eşyalarınızı su, mavi ispirto, sirke ve bir iki damla sıvı deterjan karışımı ile silerseniz pırıl pırıl olduğunu göreceksiniz.

82- Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, 15 dakika kadar içinde sirke kaynatın.
83- Kristallerin ışıl ışıl parlaması için, yıkadıktan sonra durulama sırasında sirkeli suya batırın. Göreceksiniz bardaklarınız, kadehleriniz pırıl pırıl olacaktır.

84- Masa üzerindeki pancar lekesini çıkarmak için bir ekmek parçasını suyla ıslatın, düz bir yüzeye yerleştirin ve örtünün lekeli kısmını ekmek parçasının üzerine koyun ve yine ıslatılmış bir ekmek parçasını üzerine yerleştirin. Ekmekler lekeyi emecektir.
85- Teflon tavanızda oluşan lekeleri temizlemek için bir bardak suya iki çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın. Bunu tavanızın içine dökün, 10 dakika kaynatın.
86-Masanızın üzerine damlayan mumları çıkarmak için lekenin üzerine neft döküp 5 dakika bekleyin sonra nemli bir bezle silin.
•87-Yeni çamaşırlarınızın apresini bozmak için, bunları sodalı veya tuzlu ılık suya batırın.
88- Su koyup kaynattığınız kapların iç kısımları zamanla kireçle kaplanır. Sivri uçlu bir bıçakla ne kadar kazırsanız kazıyın, bu kireç tabakasını tam olarak çıkartmanız mümkün değildir. En iyisi, bu kapların içine soyduğunuz patates kabuklarını koyup uzun süre kaynatmaktır.
89- Ampullerinizin en iyi temizleyicisi alkoldür. Ancak ampulün yüzeyi pütürlüyse bir kesilmiş soğan parçasıyla silin, sonra nemli bir bezle temizleyin. Ampulü temizledikten sonra ışığı yakmadan, üzerine bir iki damla parfüm sürün. Eviniz mis gibi kokacaktır.
90- Seramik yer karolarını, suya bir miktar pastorize süt katarak temizlerseniz, karolarınız hem daha iyi temizlenecek hem de pırıl pırıl parlayacaktır.
91-  Kararan çelik tencereleri yarım limonla ovup daha sonra deterjanla yıkayıp durularsanız pırıl pırıl olduğunu göreceksiniz.
92-Tarak ve fırçalarınızı sulu amonyak içnde yıkayıp temizleyin.
93-  Taze ceviz lekesini çıkarmak için, eller önce bir, iki dakika sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur. Sonra soğuk suyla ovulur ve yıkanır.
94-Beyaz çamaşırlarınızı kaynattığınız suya birkaç yumurta kabuğu atarsanız kar gibi beyaz olmalarını sağlarsınız.
95- Ağzı dar şişe kavanoz temizlemek için biraz deterjan, biraz su ve bir kaşık pirinçle çalkalayın.
96- Kot pantolonlarınızın renginin devamlı olarak açılmasını istemiyorsanız, yeniyken içine bol miktarda tuz atılmış soğuk suda 12 saat kadar bırakın. Renginin belirgin bir sabitlik kazandığını göreceksiniz.
97-Top haline getirdiğiniz gazete kağıdını, 2 ölçü su ve 1,5 ölçü sirke karışımına batırarak bununla aynanızı silin, sonra kuru bir bezle kurulayın.
98-Örtülerinize damlayan mum lekelerini, önce kazıyarak çıkabildiği kadar çıkarın. Sonra örtünüzü yıkayıp, lekenin olduğu yerin iki yüzüne kurutma kağıdı koyarak sıcak ütü ile ütüleyin.
99-  Pas lekesi özellikle pamuklu kumaş üzerindeyse çıkması imkansızdır. Ancak sentetik kumaşlarda tuz ve limon karışımıyla bu lekelerden kurtulabilirsiniz. Son olarak içine az miktarda amonyak katacağınız suyla silerseniz, lekenin yok olduğunu göreceksiniz.
100- Beyaz çamaşır üzerindeki çay lekelerini limon suyuyla silin, sonra soğuk suyla durulayın. Leke renkli kumaş üzerinde ise ve leke yeniyse yumurta sarısını suyla karıştırarak ovuşturun. Eğer leke eskiyse, gliserinli suyla silmeniz gerekir. Halı üzerindeki çay lekelerini ise eşit ölçüde alkol ve sirke karışımı ile giderebilirsiniz.
101-Evdeki saksı bitkilerinizi ufak sineklerden korumak için toprağına bir diş sarımsak gömün.
102-Satın aldığınız kır çiçeklerinin daha uzun süre dayanarak vazoda güzelliklerini korumasını istiyorsanız, suyuna birkaç damla çamaşır suyu koyun. Daha uzun ömürlü olacaklardır.
103-Tabak, kupa vb. mutfak gereçlerin izden kırılmış, çatlamış olanları yeterince temizlenmeyip bakteri ve mikroorganizmaların üremesi için ortam sağlayacağından böyle araç gereçleri kullanmayın.
104- Çiçeklerin saplarını verev şekilde kesin, tuza batırarak bir müddet bekletin ve daha sonra vazoya yerleştirin. Daha uzun süre dayandığını göreceksiniz.
105-Porselen yemek takımlarınızın çatlaklar nedeniyle kırılmalarını önlemek için çatlamış tabağı bir tencereye koyun ve tencereyi ağzına kadar süt ile doldurun. Çok kısık ateşte 45 dakika kaynatın ve soğumaya bırakın. Çatlaklardan eser kalmayacak. Aynı yöntemi porselen objeleriniz için de kullanabilirsiniz.
106-Ayaklarınız ağrıdığı zaman boş bir şişe alıp bunu ayaklarınızla yuvarlamaya çalışın. Şişeyi hareket ettirmek ayaklar için masaj yerine geçer. Bu yöntem taban çöküklüğü için de iyi bir tedavidir.
107- Çok sigara içilen odanın bir köşesine, kokuyu alması için ıslatılmış sünger koyun. Yine de kokuyorsa, bu sefer süngeri sirkeye batırarak deneyin.
108-Bazen yemek kokularıyla sarılıp,nefes alamayacak duruma gelen mutfağınızın güzel kokmasını ister misiniz? Bunun için, kalorifer üzerine koyduğunuz su dolu bir kabın içine birkaç damla güzel kokulu parfüm damlatın. Kalorifer yandığı sürece bu koku mutfağınıza yayılır.
109-Buz-dolabınızdaki yiyecek kokularını gidermek için pamuk parçasının üzerine bolca vanilya dökün, sonra su dolu bir bardağın içine atarak buzdolabına koyun. Göreceksiniz artık kokular gidecek, dolabınız mis gibi kokacak.
110-Boya, badana işlerinden sonra eve sinen kokuları gidermek için, soğanları bölüp içinde soğuk su bulunan bir kaba bırakın. Ayrıca boya kokusu bulunan yere kuru ekmek parçaları koymak da işe yarayacaktır.
111- Duvara çivi çakacağınız zaman işaretlediğiniz yerin üzerine bant yapıştırın ve çiviyi öyle çakın. Böylece duvarın alçısını çatlatmamış olursunuz.
112- Lavabonuz tıkandıysa pompa ile açmak için uğraşmayın. Kaynar sodalı suyu delikten dökün, lavabonuz hemen açılacaktır.
 113- Fırınınıza sinmiş kötü yemek kokularını yok etmek için fırınınızın ortasına yarı yarıya su ve sirke ile doldurulmuş bir kap koyup fırınınızı birkaç dakika için ısıtın. Daha sonra soğutmaya bırakın.
114- Gömlek yakalarındaki kiri çıkartabilmek için, çamaşır makinasına atmadan önce sabun sürüp 15 dakika bekletin.
115- Ütüde sararan terler hemen oksijenli su ile silinirse sararan yerler kaybolur.
116- Mutfağınıza sinmiş kızartma kokusunu yok etmek için ızgaranın üzerine defne yaprağı, ada çayı yaprağı veya kekik koyun.
117-Karnabahar pişirirken eve yayılan kokudan kurtulmak için pişirme suyuna bir parça tuz ve iki kaşık sirke ilave edip, suyun üzerinde köpük oluşumunu bekledikten sonra içine karnabaharı atın. Evi saran kötü kokudan eser kalmadığını göreceksiniz.
118- Ellerdeki soğan ve sarımsak kokusunu yok etmek için yapılacak en iyi şey haşlanmış patatesle ovmaktır.
 119-Parmakla bastığınızda iz kalmıyor, kaslar hemen düzeliyorsa, gözleri parlak ve lekesiz, solungaç kısımları kırmızı ise balık tazedir.
120-Yapılan yeni araştırmalara göre meyve,sebze ve yeşil bitkileri bol yiyen kişilerin daha az kase ve kalp hastalığına yakalandığı tespit edilmiştir.
121- Hamur işi ile uğraştığınız zaman mutfağınızın tezgahı kirlenir. İşiniz bitince tezgahı kolayca temizlemek için bir miktar tuz serpin ve nemli bir bezle silin. Böylece tezgahınızı kolayca temizlenecektir.
122- Evinizdeki menekşelerin daha çok çiçek vermesini istiyorsanız, toprağına yumurta kabukları karıştırın. Böylece menekşeler iniz daha sağlıklı ve daha güzel çiçekler açacaktır.
123-Ellerdeki sarımsak kokusunu çıkarmak için avucunuza biraz tuz alıp, hafifçe demlendirdikten sonra iyice ovalayın. Sabunla da iyice yıkarsanız sarımsak kokusunun çıkmış olduğunu göreceksiniz. Soğan ve balık kokularını da bu şekilde çıkartabilirsiniz.
124- Değersiz olarak gördüğünüz limon kabuklarını güneşli bir yere koyup kurutur sanız, özellikle isli ve yağlı mutfak eşyalarınızı ovarken şaşırtıcı sonuçlar alabilirsiniz.
125- Pamuklu giysilerinizin çekmemesi için ilk yıkamada bir gece soğuk suda bekletin, sonra yıkayın.

126-Diğer döşeme türlerine göre daha özenli bir kullanım isteyen mermer, asla deterjan, amonyak, çamaşır suyu gibi kimyasal temizleyicilerle temizlen memelidir. Bunun yerine içine biraz toz sabun koyacağınız ılık suyla temizleyeceğiniz mermerler, hem daha parlak olur hem de kimyasal ürünlerin verdiği zararlardan etkilenmez. Lekeler içinse, tuzdan yararlanabilirsiniz. Bol tuz üzerine birkaç damla limon sıkıp lekeli olan yere dökün ve kuru bir bezle ovun. Sonra da durulayın. Mermerleriniz pırıl pırıl olacaktır.
127-  Paslanmaz çelik tencereniz matlaşırsa, biraz sirkeyi ateşe koyup ısıtın. Sonra yumuşak bir bezi ılık sirkeye batırarak iyice ovun. Sonra iyice durulayın.
128- Teflon tavalardaki lekeleri çıkarmak için, bir bardak suya 2 çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın. Tavanın içinde bu suyu 10 dakika kaynatın.
129- Dolap kapağındaki birikmiş kirleri temizlemek için;
Eski bir diş fırçasını, zeytinyağı ve karbonata batırın ve lekelerin üzerini fırçalayın...
130- İnce bir tel çubuğuna temizlik bezini sarıp fırınların ara camını temizleyebilirsiniz...
131- Kireçlenen ütünüzü kurtarmak için ütünüzü tuz yığınının üzerinde gezdirin sonuca inanamayacaksınız.
132- Sararmış yastıkları beyazlatmak için; 1 ölçek çamaşır deterjanı, 1 bulaşık deterjanı tableti, yarım ölçek boraks ve 1 ölçek beyazlatıcı ile çok sıcak suda yıkayın
133- Ahşaptaki çizikleri temizlemek için çizik olan yerleri yarım ölçek sirke ve yarım ölçek zeytinyağı ile ovun.
134- Kireçli duş başlığını bir bardak sirke ile çözebilirsiniz. Bir bardak sirkenin içine koyacağınız duş başlığını 20 dakika bekletin.
135- Ahşap masadaki yanık izlerini geçirmek için havluyu serin ve sıcak ütüyü havlunun üzerinde gezdirin.
136- Mangal temizliği için mangalı soğanın yarısı ile silin.
Ahşap üzerindeki kalem çiziklerini geçirmek için, çiziğin olduğu yeri diş macunu ile ovun.
137- Halı lekesi için beyaz sirke ve suyu karıştırın. Leke geçinceye kadar ovalayın. Kuru havlu ile kurulayın.
138- Kahve makinesini temizlemek için 2 bardak beyaz sirkeyi kahve makinesine koyun. Hazneye su doldurun ve tekrar çalıştırın
139-Tezgahlar için 1 bardak su, beyaz sirke ve isteğe bağlı olarak 8 damla zeytinyağını karıştırın. Tezgahın üzerine püskürtün. Mikrofiber bir bez ile silin.
140- Fincanlardaki kahve ve çay lekeleri için 2 kaşık suya 1 kaşık kabartma tozu dökün. Gece boyunca bekletin. Sabah bir sünger ile silin.
141- Havluların güzel kokması için 3 bardak beyaz sirke ve yarım bardak suyu karıştırın. Karışımı 1 dakika mikrodalgada ısıtın ve içinde kabartma tozunu eritin. Hoş bir koku için esansiyel yağ ekleyebilirsiniz.

142-Pırıl pırıl camlar için 1 yemek kaşığı beyaz sirke ve 1 litre suyu karıştırın. Karışımı cam üstüne püskürtün ve mikrofiber bez ile silin.
Fırın içlerindeki yağ lekeleri için kabartma tozu ve tel sünger kullanarak fırını silin.
143-Tavanın ya da tencerenin dibinde kalan yanmış yemek kalıntılarının üstüne kabartma tozu serpin ve sıcak su ekleyin. Gece boyunca bekleyin. Sabah sünger ile ovalayın.
144-Küfü önlemek için duştan sonra; duş kapılarını, duvarlarını ve perdeleri beyaz sirke ile temizleyin

Sadece beyaz sirke dökün ve silin!
145- KARBONAT MUCİZESİ
Evinizdeki halıları süpürseniz de silseniz de zamanla kokmayabaşlar. Halı yıkamacılara verdiğiniz halı bilin ki, en kötü kimyasal deterjanla, yerlerde araba yıkanır gibi yıkanmaktadır. Oysa kokuyu çıkarmak için şunu yapabilirsiniz. Bir iki avuç karbonatı halının her tarafına serpin ve 1-2 saat bekledikten sonra elektrik süpürgesi ile iyice süpürün. Halınızdaki o kötü kokudan eser kalmayacaktır.
* Buzdolabınızdaki kokuyla baş edemiyorsunuz. Bütün yiyecekleri dışarı çıkar, sil, süpür, kurula vs. uğraşmak istemiyorsanız bir kâse karbonatı buzdolabının bir köşesine koyun. 4-5 günde bir karıştırın. Kötü kokuların gittiğini göreceksiniz. Ayrıca dolapta sakladığınız meyve sebzeler üzerinde koruyucu bir etkisi olacaktır karbonatın.
* Halı, koltuk, elbise üzerine yağ mı damladı? Panik yapıp, deterjana saldırmayın! Çünkü deterjan leke olan bölgenin rengini açıp renk dokusunu bozacaktır. Bunun yerine yağ lekesinin üzerine karbonat dökün ve üzerini hafifçe ıslayın. 1-2 saat bekledikten sonra silin. Yağ lekesinden eser kalmayacaktır. Zira suyla birleşen karbonat yağları söküp atan doğal bir sabun haline gelir.
* Mutfak tezgâhınızın mermerlerini ve fayanslarını limonlu karbonat ile ovun ve durulayın. En güzel temizleyicidir. Kimyasal deterjan kalıntısı kalmadığı için üzerine meyve- sebzelerinizi, ekmeğinizi rahatlıkla koyabilirsiniz.
* Kirli lavabolarınız için krem deterjanlar yerine limon ve karbonat kullanın. Lavaboya karbonat döküp limonla ovun. Hem kirlerin kaybolduğunu hem de parladığını göreceksiniz.
* Ayrıca tıkanan lavabolarınızı açmak için bir su bardağı karbonatı lavaboya dökün. Üzerine 1 bardak sirke ilave edip 2 litre kaynar suyu lavaboya boşaltın. Tıkanan lavabo açılacaktır.
* Dibi tutan tava ve tencerelerinize akşamdan karbonat döküp, sıcak su ilave edin. Sabah temizlerken zorlanmayacaksınız.
* Paslanabilecek eşyalarınızı karbonatla ovarsanız paslanmasını engellemiş olursunuz.
* Porselen gibi kararan eşyalarınız varsa limonlu karbonat ile ovun. Rengi açılacaktır.
* Aynı şekilde gümüş eşyalarınızı suyla macun haline getirdiğiniz karbonat ile ovarsanız, rengi açılıp parlayacaktır.
* Elbise dolabınızda rutubet ve küf kokusu varsa ve naftalin kokusunu da sevmiyorsanız dolabınızı bir köşesinde ağzı açık şekilde kavanozda karbonat bulundurun.
* Banyo duşa kabin camlarını karbonat ile silip durulayın. Duş alırken daha rahat nefes alacaksınız.
* Banyo terlikleriniz ister tahta ister plastik olsun üzerine karbonat dökün ve öyle duş alın. Hem terlikleriniz hem de ayaklarınız rahat edecek. Bu yolla tahta takunyalarınızın ömrü uzayacağı gibi kimyasal temizleyiciler, cildinizden uzak tutmuş olacaksınız.
* Çamaşır makinesinde kullandığınız deterjan miktarını yarı yarıya azaltıp gerisini karbonat ile tamamlayın. Çamaşırlarınız daha temiz ve kimyasal artıklardan uzak kalmış olacaktır.
* Ağız sağlığı ve diş bakımı için de karbonat çok önemlidir. Akşamları yatmadan önce 1'e 1 oranında tuz ile karıştıracağınız karbonat ile dişlerinizi fırçalayın. Diş çürüklerinde yerleşip yaşayan ve vücudu kansere hazırlayan bağışıklık yokedici virüslerin iki düşmanından birisi karbonattır. Sabaha kadar ağzınızda ve dişlerinizdeki bakteri ve virüsler karbonat ve tuzun etkin temizleyiciliği ile tamamen temizlenmiş şekilde uyuyacaksınız. Ayrıca ağız ve diş kokuları da önlenmiş olacaktır.
* Sonuç olarak; sirke, limon ve karbonat evinizde sadece mideniz için değil her türlü temizlikte ve pratikte kullanabileceğiniz doğal ürünlerdir. Mümkün olduğunca bu ürünleri kullanmaya özen göstermeniz; hem çocuklarınızın ve sizin sağlığınız için hem de yaşanabilir, nefes alan bir ev açısından önemlidir.
EK NOT: Bu arada "implant" uygulamaları zayıf bünyelerde diş köklerinde bulunan yukarıda belirtilen virüslerin kana karışması sonucu bağışıklık sisteminin iflası ile kişinin 6 ay - 1 yıl gibi sürelerde kanserden hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Gelişmiş ülkelerde ve özellikle Amerikada bu uygulamalar çok zor ve kısıtlanmış durumdadır. Bu nedenle çene kemiği ile opersyonlardan uzak durmalıyız.
* Bunu da mümkün olduğunca duyurmak insani bir görev. Yurdumuzda harıl harıl "implant" yapılıyor. Amaç TİCARET olsun tabi... İşte bu virüsü öldüren adı sanı olan bir ilaç var, bir de karbonat çok etkili.!


• Ocak üstü kirlerini gidermek için, ocağın üzerine bir miktar karbonat serpiştirin ve sprey şişesi ile sıcak su püskürtün. Suyun, kaynar olmasına dikkat edin. 30 dakika boyunca, bu şekilde beklemesine izin verin ve daha sonra iyice ovalayarak temizleyin.

• Fırın tavalarını kolaylıkla temizleyebilmek için, kaynar su ve karbonat karışımını deneyin.
• Kupaların dibindeki kahve lekelerini çıkartmak için, üzerine karbonat döktüğünüz ıslak bez ile temizlemeyi deneyin.
• Paslanmaz çelik lavaboların, daha çok parlamasını sağlamak için, lavabo etrafına karbonat dökün ve yumuşak bir süngerle ovun.
• Yapışkan ve inatçı maddeleri, yüzeylerden temizlemek için, karbonat ve kaynar suyu kullanın.
• Mikrodalga fırını daha hızlı ve efektif temizlemek için, iki kaşık karbonatı bir tencere suyun içine katın ve kaynatın. Kaynar su karışımını, eldiven kullanarak, sünger vasıtası ile mikrodalga fırını temizlemekte kullanın.
• Termosları temizlemek için, termosu kaynar su ile doldurun ve bir çorba kaşığı karbonat ekleyin. Kapağın sıkıca kapatıldığına emin olduktan sonra, iyice çalkalayın.
• Bavullarınız içindeki küf kokusunu ve diğer kokuları gidermek için, içine bir miktar karbonat serpiştirin, bavulu kapayın ve bir ila iki gün dinlenmesini sağlayın. Daha sonra, elektrikli süpürge yardımı ile, içindeki karbonatın tamamen temizlendiğinden emin olun.
• Buzdolabını temizledikten sonra, içi hala kokmaya devam ediyorsa, kapağı açık bir kaba karbonat koyun. Bir ila iki gün dinlendirin.
• Eviniz için, el yapımı, ferahlatıcı bir sprey hazırlamak istiyorsanız, 480 ml. sıcak su ile 15 ml. karbonat ve 120 ml. limon suyunu karıştırın. Çalkalayarak, iyice karışmasını sağlayın. Sprey şişesine koyarak, evinizin havasını ferahlatmak istediğiniz zamanlar kullanın.
• Çaydanlık lekelerini gidermek için, içinde su kaynatın. Çeyrek limonun suyunu ve 15 ml. karbonatı, suyun içine ekleyin. Bu şekilde, gece boyunca bekletin. Sabah, iyice yıkayın.
• Vazodaki beklemiş çiçek kokusunu gidermek için, karbonatı vazonun içine koyun ve birkaç saat bekletin.
• Kokulu kül tablalarını temizleyebilmek için, eşit miktardaki tuz ve karbonatı karıştırın ve kül tablasına dökün. Bu karışım, sigara kokusunu yok etmeye yardım edecektir.
Bu bilgilere göz atarak, daha önce göz ardı ettiğiniz pek çok temizlik problemine çözüm bulabilirsiniz.

DİŞ MACUNUNDAN NE ŞEKİLDE FAYDALANABİLİRİZ?
1. Diş macununu, ayakkabılarınızı temizlemenin yanında ayakkabı üzerindeki aşınmadan dolayı oluşmuş lekeleri gidermek için kullanabilirsiniz.
2. Fil dişinden yapılmış malzemelerinizi temizleyebilirsiniz. (Örneğin bilardo topu, piyano tuşları ve takılar gibi)
3. Ütünüzü temizleyebilirsiniz.
4. Pırlanta yüzüğünüzü patlatabilirsiniz.
5. Bebek emziklerini kokusunu giderebilirsiniz.
6. Gözlük buğulanmalarını engelleyebilirsiniz
7. Banyodaki aynanın da buğulanmasının önüne geçebilirsiniz.
8. Banyo, mutfak muslukları ve lavaboyu temizleyebilirsiniz
9. Gümüş eşyaları patlatabilirsiniz.
10. Duvardaki pastel boyaları silebilirsiniz.
11. Kumaşa dökülen mürekkebi silebilirsiniz.
12. Mobilyalardaki su lekelerini ortadan kaldırabilirsiniz.
13. Elinizdeki kokuyu giderebilirsiniz.
14. Halılardaki inatçı lekeleri çıkarabilirsiniz.
15. Duvardaki delikleri kapatabilirsiniz.Diş macununu alçı gibi kullanarak duvar deliklerini doldurup üstünü boyayabilirsiniz.
16. Arabanızın farlarını temizleyebilirsiniz.
17. Sivrisinek ısırıklarının kaşıntısını önleyebilirsiniz.
18. Sivilcelerden kurtulmak için kullanabilirsiniz.
19-Yatmadan önce sivilcenizin üstüne diş macunu sürün. Macun sivilce bölgesini yağlanmaya karşı korur ve sivilceyi kurutur.

------------------------------------------------------------------------------------------